Osada

The Village
2004
6,2 189 tys. ocen
6,2 10 1 188729
5,3 39 krytyków
Osada
powrót do forum filmu Osada

Jak wy się nakręcacie, dżizas :/. Głupie teksty w stylu :" Spodziewałem się horroru". Czy wyście z kosmosu spdali ? Jak się można spodziewać ? To media was nakręciły tak, żeście się pogubili. Twórcy nie mówili nic gatunku, tylko te głupie rekalmy w stacjach komercyjnych jak w PolskimSacie w programie o filmach : " jak obejrzysz to sie będziesz bał wejść do lasu" .Ludzie pomyślcie troche i obejrzyjcie ten film bez żadnych uprzedzeń, komentarzy. Bo twórcy zrobili z wami to co z tymi ludźmi z Osady - uwierzyliście w potwory . Film zrobiony genialnie z kilmatem. Nie jest przeznaczony dla szerokiej widowni ja BigBrother czy Shrek. Jestem na Tak i daje mu 8/10.

ocenił(a) film na 3
Redgard

Nie dla szerokiej widowni? Chyba zartujesz. To jest wlasnie jeden z wielu filmow typu popierdolka dla szarych mas. Nie sadze by mogl sie podobac wymagajacemu widzowi. Jest zbyt tandetny i wrecz glupi. Jezeli sceny ktore z zalozenia mialy przestraszyc zamiast tego wywoluja salwy smiechu to cos tu jest nie tak. Naprawde nie rozumiem Twojej oceny. Oczywiscie masz do niej prawo ale nie rozumiem dlaczego jedziesz po ludziach ktorzy obejrzeli Osade i sa rozczarowani. Tym filmem naprawde mozna sie rozczarowac zwlaszcza jezeli wczesniej ogladalo sie swietny "Szosty Zmysl" (ten sam rezyser).

____16

Problem w tym, że każdy poszedł z zamiarem przestraszenie się :/. To nie jest kino banalne, reżyser zrobił dobry film na podstawie książki i mi pasuje. Właśnie, a ilu z was wie, że to jest na podstawie książki ? To ze zrobił szósty zmysł nie obowiazuje go to tego, zeby do końca życia robić filmy w takim klimacie.

ocenił(a) film na 3
Redgard

Nie oczekiwalem filmu w klimacie Szostego Zmyslu ale filmu na podobnym poziomie a zobaczylem niestety gniota. Nawet doszukiwanie sie na sile przeslania w tym filmie moim zdaniem mu nie pomoze. Jak ju pisalem - cos tu jest nie tak gdy ludzie ida do kina na "film grozy" a potem w kinie sie smieja.

użytkownik usunięty
Redgard

To prawda, to nie miał być horror. Film miał ukazać groteskę dzisieszego świata, który przepełnia przemoc i nienawiść. Zadał też bardzo głębokie pytanie - gdzie jest źródło zła? Myślę, że wydźwięk nie był optymistyczny - bo przecież i w, wydawałoby się, bezpiecznej osadzie, dokonano morderstwa. Więc chyba nie jest to kwestia epoki, a bardziej ludzkiej natury.Pozdrawiam.

Zgadam sie z poprzednikiem, moim zdaniem film dobry, a moment rozwiazania calej zagadki jest wrecz rewelacyjny. Tez spodziawalem sie horroru, a zobaczylem cos o wiele lepszego niz przecietny, liniowy horrorek. Ilu z ludzi, ktorzy go ogladali w pewnym momencie zastanawialo sie, czy to co widza to urzeczywistnienie sie legendy, czy.... ??? Wiecej takich filmow !

ocenił(a) film na 7
Redgard

własnie przed chwila skonczyłem ogladać Osadę i.................... i ja spodziewałem sie horroru - powiem więcej, że spodziewałem się słabego horroru - a dlaczego - no bo zrobułem rzecz, ktorej zwykle nie robię - poczytałem co ludzie sadza o tym filmie, gdzie??: a właśnie na tym forum!! ...potem przypomniałem sobie, że w zwiastunach też przedstawiano ten film jako coś straszącego... od razu mowie ze ksiazki nie znam...
na szczescie obejrzalem ten film, bo zwykle tak robie, jak cos sobie narzuce - no i faktycznie horror z tego żaden, ale film jest bardzo dobry!! na szczescie szybko sie aklimatyzuje i zdazylem przed koncem filmu sobie to uzmyslowic,. ze nie ogladam zadnego horroru tylko film z przesłaniem, ktory ktos postanowil afiszowac jako strachajło jakieś...
Polecam wiec go każdemu lubiącemu NIETUZINKOWE kino, każdemu kto ceni dobrą fabułę i scenariusz... i jedna rada-bajke o potworach lepiej przerzucić na drugi plan, natomiast wiekszosc swojej uwagi skierowac na to co rzeczywiscie w tym jest istotne - mianowicie to, co sklonilo tych "osadników" do tego, co zrobili - tj, czemu wybrali takie życie - gwarantuje, że wtedy bedzie mniej rozczarowań

pozdrawiam obroncow dobrego kina ;))

ocenił(a) film na 8
Redgard

"Bo twórcy zrobili z wami to co z tymi ludźmi z Osady - uwierzyliście w potwory ." - pieknie powiedziane. Dlatego nigdy nie ogladam trailerów.

użytkownik usunięty
Redgard

He he spoko konwersacja. Dla pana który nazywa "Osadę" gniotem: bardzo fajnie powiedział ktoś, chyba na tym forum chociaż już nie moge znaleźć jego wiadomości, że nie chciałby patrzeć na świat oczami ludzi którzy nie rozumieją tego filmu i współczuje im. Ja się do tego przyłączam. Ty po prostu nie czaisz o czym ten fil jest. Ale nic się nie dziwie, prawdopodobnie ulbionym Twym filmem jest terminator. Współczuje Ci mój drogi. Pozdrawiam fanów Osady!! Buźka !! /paweł