1. Niepowtarzalny klimat panujący w wiosce, która emanuje
tajemniczością i niezwykłą aurą którą w idealny sposób
podkreśla muzyka Jamesa Newtona Howarda
( za którą dostał nominacje do Oscara)
2. Oryginalna i nie do przewidzenia fabuła, która nie jest
zdynamizowana (z tego powodu wiele osób krytykuje to dzieło)
przez co tworzy subtelny klimat skłaniający widza do refleksi(a tych
bez wyobraźni-do snu)
3. Film opowiada o niezwykłej miłości dwojga ludzi oraz o poświęceniu
dla ukachanej osoby oraz o ludziach mieszkających w wiosce
w środku lasu, odseparowanych od świata wielkich aglomeracji i
haosu zycia codziennego. Ten obraz może nam ukazać kontrast
między wioską a "miastami"
4. Film nie ma banalnego schematu niektórych filmów s-f, dowodem
tego jest rozczarowanie widza gdy dowiaduje sie że stwory leśne
są tylko przebranymi ludźmi a nie "krwiopijczymi bestiami"
zaciekawia widza i stawia pytanie "Dlaczego oni sie przebierają, co
mają na celu?" - i to jest piękne w tym filmie ponieważ widz tworzy
własny obraz i zaczyna dostrzegać o co tak naprawde chodzi w tym
filmie.
Mógłbym jeszcze wiele napisać ale wiem że nikogo nie moge zmusić by polubiał ten film i ujrzał jego wielkośc wiem że krytycy nie zmienią swojego stanowiska, ale dla mnie i dla tych co dostrzegają trochę więcej to ten film bedzie dostrzegany jako dzieło
Syneczku, godzina minęła. Wyłącz grzecznie komputer i weź się za lekcję, bo jak tatuś przyjdzie, to ci odetnie internet.
Z ojcowskim pozdrowieniem.
To co? Jush własnego zdania nie można wyrazić?!
Jakbyś zapomniał- szanowny poprzedniku- to jest FO.RUM, króre właśnie do tego służy...
fleUR, przejrzyj sobie inne wypowiedzi tego chłopca na forum Osady i sposób, w jaki obraził mnóstwo ludzi, to zrozumiesz moją reakcję.
Pzdr.
A ty daniel w czym jestes lepszy od niego? Chlopak napisal co sadzi, ja sie zgadzam, dopisze jeszcze ze bryce zagrala fenomenalnie...
ALE NIE!!
Nie wolno juz nic napisac. Bo od razu jest sie synalkiem czy tam jakims tempym bachorem. To co ze napisal w jakims tam topicu ze "film tylko dla inteligentnych ludzi" czy jakos tak. Ja sie z nim zgadzam!! Ludzie ktorzy chca od czegos wiecej i maja na tyle inteligencji zeby z tego filmu to wydobyc powinni ten film obejrzec
Kephir,
jeżeli uważasz, że ta wypowiedź nie narusza godności innych osób i jest ci z tym dobrze, to szczerze gratuluję. Forum nie jest po to, żeby się dowartościowywać.
hmm............ czytam to wszystko jeszcze raz
I chyba masz troche racji, co nie znaczy ze on nie
pozdr.
Cóż na wstępie chciałbym podziękować Kephirowi za zrozumienie.
Jeśli "Daniel" twierdzi że naruszyłem jego godnośc ponieważ stwierdziłem że ten film jest dla ludzi inteligętnych to jedynie może to oznaczać że on do nich nie należy. Gratuluje mu samokrytycyzmu i zachęcam do przeczytania paru dobrych książek tylko stosunkowo o niższej wartosci intelektualnej ponieważ możesz Danielu jej nie zrozumieć tak jak nie zrozumiałeś filmu Osada.- Na wstępie proponuje jakieś komiksy
Zupełnie opatrznie zrozumiałeś (czyli nie zrozumiałeś) mojej wypowiedzi. Obrażanie innych osób w twoim wykonaniu polega na tym, że z góry zakładasz, że jeżeli komuś film się nie podoba, to musi być głupkiem albo prostakiem. Równie dobrze mógłby ktoś napisać, że półgłówkami są ci, którzy "Osadę" sobie cenią. Obie wypowiedzi są (były by) albo próbą zwykłej prowokacji (na którą w takim razie dałem się nabrać) albo wyjątkowo chamską i prostacką próbą dowartościowania się na forum.
Gdybym był chamski, to zwróciłbym uwagę na poziom twojej ortografii oraz sposób budowy zdań, które raczej nie sugerują wysokiego stopnia oczytania autora.
No to przepraszam panie profesorze za błędy. (hehe) Wcale nie uważam sie za wielkiego i niewiadomo jak oczytanego człowieka jak ty ! Nie twierdze też że jestem Alfą i Omegą (jak ty) Być może że w przeciwieństwie do ciebie jestem bardziej skromnym człowiekiem(książek kilkadziesiąt teżmi sie udało przeczytać). Wcześniej próbowałeś zepsuć moją reputację na forum poprzez beszczelne wypowiedzi a teraz czepiasz sie ortografii. Nie jest to zbyt grzeczne! Ale jeśli jeszcze nie oślepłeś i nie ogłupiałeś doszczętnie to jeszcze raz spójrz na forum a zobaczysz że miłośników filmu "Osada" którzy uznają go za dzieło i w 100% podzielają moje zdanie, jest więcej. Dlatego na zakończenie powiem: "Kończ waść wstydu oszczędź" i nie pisz więcej........
Nijak nie ustosunkowałeś się do tego, co napisałem powyżej. Szkoda.
A swoją reputację psujesz sobie sam. Ja mam z pewnością ciekawsze rzeczy do roboty.