Osada

The Village
2004
6,2 189 tys. ocen
6,2 10 1 188729
5,3 39 krytyków
Osada
powrót do forum filmu Osada

Słysząc, że jest to film twórcy "Szóstego zmysłu" i poznawszy fabułę, bez zastanowienia pobiegłam do kina na "Osadę". Co się jednak okazało?? Ten film jest kichą!! Brak z nim klimatu, zero napięcia, a dialogi są sztuczne. Marna gra aktorska: to, że Ivy jest ślepa zauważyłam dopiero jak o tym powiedziała. Jakoś jak ścigała w pełnym biegu Noah'a to jej ślepota nie przeszkadzała. Debilizm!!!!!!!!!!!! Albo dialog z Luciusem: Skąd wiedziałaś, że tu jestem Ivy: Widziałam cię przez okno. A w lesie ślepa osoba na pewno by się nie zgubiła. Może rzeczywiście nie poznała by sekretu, ale jak by znalazła drogę do domu?? Wyniuchałaby ją?? Totalną głupotą jest też to, że do rowu wpada Noah, a nie ona.
Poza tym Lucius cały czas miał minę jakby miał chroniczne zatwardzenie. Nie przejawiał żadnych uczuć.
Akcja rozwijała się tak wolno i przewidywalnie, że można było zasnąć na 20 minut a po przebudzeniu nadal orientować się w sytuacji. Kiedy miałam nadzieję, że akcja się rozkręci - film się skończył.
Co do zakończenia. Nie oczekiwałam jak ten film się skończy, tylko kiedy się skończy. A napis na końcu powinem brzmieć tak; "Nie każcie przyjaciołom oglądać Osady. Oni tego nie lubią"

ocenił(a) film na 4
Kasiek_haz

zgadzam sie z toba, pomysl na film bardzo dobry ale wykonanie bardzo kiczowate

ocenił(a) film na 10
Kasiek_haz

Obejrzalem wlasnie Osade po raz 5 i przysiaglem sobie walczyc z fanami kiczowatego kina. Jak juz pisalem - wroccie do Rambo, i przestancie krytykowac filmy dla ludzi inteligentnych.

1) Bruce Willis tez gral sztywno w 6-tym , rola Pheonixa w Osadzie tego po prostu wymagala, jakbys nie zauwazyla jest on samotnikiem, niezrozumialym, zamknietyw w sobie, wyalienowanym itp.

2) Moze sama jestes slepa, Ivy przez caly film chodzila z laska.

3) Widziala go przez okno bo jak sama wczesniej powiedziala, niektorych ludzi poznaje po kolorze. Nie zrozumiesz tego nigdy. Poczytaj sobie Daredevila a sie dowiesz co slepcy potrafia robic :D

4) "Może rzeczywiście nie poznała by sekretu, ale jak by znalazła drogę do domu?? Wyniuchałaby ją?? Totalną głupotą jest też to, że do rowu wpada Noah, a nie ona." Nie ogladalas chyba faktycznie zbyt dokladnie bo sklonna jestes pisac nowy scenariusz. W KINIE SIE NIE SPI!!! i nie je chipsow :)

ocenił(a) film na 2
Hank

1) Nie uważam, żeby Bruce Willis zagrał sztywno w Szóstym Zmyśle. Na pewno jest lepszym aktorem niż ten cały Pheonix.
2) Rzeczywiscie chodziła z laską, ale w pełnym biegu nie miała czasu sprawdzać nią podłoża, a poza tym laska by jej wiele nie pomogła gdyby wpadła czołowo na jakieś drzewo, albo potknęła sie o nierówności terenu.
3) Uważasz, że ślepcy widzą kolory, albo wyrabiają niesamowite rzeczy, bo tak było w Daredevilu? Skoro komiksy Marvela przekazują taką wiedzę to ja lece wejść na ścianę albo poszukam Fantastycznej Czwórki.
4) Noah wpadł do rowu, bo przecież tak zginął!! A co do spania: na tym filmie to akurat nic dziwnego, tylko trochę niewygodnie było. A chipsy są lepsze niż ten film.

użytkownik usunięty
Kasiek_haz

no bez przesady z tym realem ;/;).....Antimadridista!!! FORZA FC BARCELONA!!!!! Visca el Barca !!!!!!!!

użytkownik usunięty

wiem że nie na temat ale nie dało sie powstrzymać;)
jakby co to był koment na temat obrazka...;)

ocenił(a) film na 9

visca, visca, ale przegrali wczoraj...:C dzisiaj trzeba Juve kibicować!

pozdrawiam:)

użytkownik usunięty
pablo_yabollo

Katalońska kolonia na filmwebie:)
...fajnie:)
...Tan se val d'on venim, si del sud o del nord...!!!
...równiez pozdrawiam!!:)

ocenił(a) film na 2

Barcy też kibicuje
szkoda, że odpadli
a teraz Forza Inter!!

użytkownik usunięty
Kasiek_haz

Som la gent Blaugrana!!! ... siempre contra la peste blanca!!!
Liga Mistrzów jest nieważna już ważne że będziemy mistrzami w Primera Div.:)!!!!!!
Płaczę wciąż po wtorku ale ... dziś coś mi lekko poprawiło humor... ciekawe co;]
pozdro dla wszystkch Cules i Barcelonistów

... i nighta Shyamalana tez;)
PS.kibicujesz i realowi i Barcy??? naraz??? no to niespotykane powiem szczerze:)!!!

użytkownik usunięty

dla Nighta Shyamalana fanów pozdro of course ..... zresztą dla niego samego też;)
Visca el Barca!!!

ocenił(a) film na 2

Tak kibicuję Realowi i Barcy naraz, chociaż realowi dłużej i dlatego to ich herb mam w ikonce.

Viva Espania!!!

użytkownik usunięty
Kasiek_haz

hehe :) przyznam że to excentryczne poglądy :) a w Gran Derby komu kibicujesz????
Viva Catalunya!!!

.....dobrze że te komentarze są na temat :D

ocenił(a) film na 2

czemu excentryczne?? :) lubie Hiszpanie i stąd to się bierze

P.S. Wtedy jestem za remisem :)

użytkownik usunięty
Kasiek_haz

no bo wiesz... nie da sie ukryć że to 2 najbardziej ...zantagonizowane kluby na świecie :) to jak dwie sprzeczne filozofie ... dwa światy ... dwa wykluczające się pojęcia.... wręcz dwie religie bez mozliwości dialogu ;)
Ja sobie po prostu nie wyobrażam żebym mógł kiedykolwiek ... poczuć chociaż cień sympatii do realu!;)

No ale to ja:) [... no i jeszcze jakieś kilkaset tysięcy cules:)] bo jeśli chodzi o Twoje poglądy to [choć jeszcze sie z takimi nie zetknąłem szczerze mówiąc:)] ...to excentryczność to nic złego, wręcz pozytyw:)!!

Hiszpania fajna jest oczywiście, unescapably ale... ja uwielbiam Catalunyę:) ...a Catalunya no es Espanya:)

ocenił(a) film na 2

Wiesz, nie podchodzę do piłki nożnej z taką powagą.
To, że lubie jeden klub, nie przeszkadza mi w lubieniu innego - nawet jeśli są to odwieczni rywale. Lubie hiszpański styl gry i naprawde nie czuję potrzeby wybierania między tymi dwoma klubami, skoro mogę kibicować im obydwu.

użytkownik usunięty
Kasiek_haz

aaa no w sumie... pewnie, wiadomo;) przecież nikt nikomu nic nie narzuca:) ja podchodzę z powagą (śmiertelną:)) Ty nie i dobrze jest hehe... tolerancja;)
chodziło mi tylko o to że nie spotkałem sie z takim podejściem i zainteresowało mnie;)

ale zauważyłem że nie tylko zapatrywania i podejście do piłki nożnej ale i do Osady mamy odmienne [ tak bardziej na temat:) ]

PS.ale co do hiszpańskiego stylu to Racja w 100%

ocenił(a) film na 2

Może nie na temat, ale nie moge sie powstrzymać
Grand Derby znowu dla nas!!!
HALA MADRID!!!!!!!!!!!
4:2 a mogło być więcej !!!
:)

użytkownik usunięty
Kasiek_haz

aaaaa widzę jak jesteś za remisem....;)
ale My, cules jesteśmy...

DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE - WIERNI PO PORAŻCE !!!!

Visca Visca Visca el Barca!!!!

ocenił(a) film na 2

szkoda mi było Barcy, ale ciesze się ze zwycięstwa Realu
na jesień było 0:3 dla Barcy
teraz 4:2 dla Realu
więc jest remis ;)

użytkownik usunięty
Kasiek_haz

hehehe :) nie ma remisu tylko 5-4 do Barcy - dodaj bramki ;)))

ocenił(a) film na 2

:) cholercia masz mnie
ale macie gorszego bramkarza
:P
Real i tak rządzi!!

użytkownik usunięty
Kasiek_haz

no tu to na serio przesadziłaś - z tym bramkarzem!!!:)
nie ukrywam - Iker jest bardziej znany [w końcu go promują niemiłosiernie w reprezentacji] ale -
a) to właśnie Victor Valdes -a nie Casillas- jest o krok od zdobycia Trofeum Zamorry - nagrody dla najlepszego bramkarza w La Liga
b) w tym sezonie to Nasz VV pobił rekord w ilości minut bez wpuszczonej bramki
c)kilka autorytetów bramkarskich nie tylko z Espanyi ale i Anglii etc wypowiadało sie na temat naszego VV - nazywając go jednym z najlepszych bramkarzy na świecie a w przyszłości niedalekiej najlepszym
d)nie mówiąc już o plotkach nt. rzekomego PRZEJŚCIA IKERA DO BARCY:) [sam Iker nie zaprzeczył]

pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 2

odpowiadam u siebie w profilu, żeby tu nie na temat nie rozmawiać :)

ocenił(a) film na 6
Kasiek_haz

1. Co do tego stwierdzenia sie nie wypowiadam
2. Łatwo było zauważyć że ona jest niewidoma
3. Ona sama powiedziała że widzi kolory tzn że każdy kolor jest przypisany do człowieka i ona je widzi. Naprawde bardzo trudno to zrozumieć?? Po drugie trafiła ona do domu ponieważ wyczuła kamienistą scieżke którą miała iść.
4. Ty chyba naprawde nie widziałaś tej sceny....jeśli byś widziała to chyba logiczne by dla ciebie było dlaczego nie Ive wpadła.

P.S sadząc po twoich ulubionych to już się nie dziwie dlaczego ten film Ci się nie podobał.

ocenił(a) film na 2
Hago

A co tobie się nie podoba w moich ulubionych filmach? Osada (według zapowiedzi) miała być thrillerem trzymającym w napięciu od początku, aż do końca. A wyszła im jakaś średnio śmieszna historyjka surrealistyczna(już więcej nic nie będę pisała o widzeniu ślepych - ale mnie to bawi). A w rzeczywistości: wysłałbyś ślepą osobę w długą drogę przez las(którego rzecz jasna ta osoba zupełnie nie zna)? Jeśli tak to gratuluję wysokiego IQ.

ocenił(a) film na 6
Kasiek_haz

W rzeczywistości bym nie wysłała, ale to jest film a nie rzeczywistość. Jest bardzo mało filmów w których wszystko jest prawdopodobne.

ocenił(a) film na 2
Hago

To jest głupi film, a nie rzeczywistość. Jeśli chodzi o thrillery to powinne one być raczej realistyczne(nie to co horrory). Tu miał straszyć klimat. A klimat jest psuty chociażby przez coś tak głupiego. To byłby dobry motyw w komedii, a nie w thrillerze.

Kasiek_haz

Zgadzam się w 100% z Twoją wypowiedzią, miałam identyczne odczucia! Był to najnudniejszy film jaki oglądałam, zresztą wypowiedziałam się wyżej, więc sama zobacz (nowy temat). Pozdrawiam!

Lady_Rebel

A mi się ten film bardzo podobał. Trailer bardzo mylił, co nie podobało się wielu ludziom, lecz wg mnie to dodatkowy plus- film mnie pozytywnie zaskoczył, tak, jak zakończenie "Szóstego zmysłu". Wielu uważa film za idiotyczny z powodu traileru, co pokazuje, jak bardzo ograniczeni są dzisiejsi ludzie. Chcą, by było tak, jak widzieli w reklamówce, a jak coś się zmienia i jest inne, wymagające myślenia, by to zrozumieć, to już niezadowolenie.

Pozdrawiam :)

Maciek_Z

Mi również ten film się spodobał, ale zgadzam się ze stwierdzeniem, że nie jest to typowy thriller. Gatunku nie można jednoznacznie określić. Dla niektórych może to być też historia miłosna. Ważny jest jednak indywidualny odbiór tego filmu. Dla mnie to wizja budowy nowego, utopijnego, niewinnego i odizolowanego społeczeństwa jako sposób na nowy świat i nowe życie. Brak mi było w tym filmie wątku wiary ludzi z osady. Nie mogli przecież opierać się tylko na strachu wobec istot z lasu. Ogólnie spoko filmek :)))

Kasiek_haz

No wlasnie! Sukces opieral sie na nazwisku rezysera. Osadzie daleko do SZostego zmyslu. Jak dla mnie Osada byla powtorka tego co juz bylo w innych filmach i nie wniosla soba nic nowego.