Właśnie byłem sobie na przed premierowym pokazie i.....Moim zdaniem film powala!!Jest niesamowity!!Wprawdzie spodziewałem się zupełnie czego innego,ale nie zawiodłem się!!Uwielbiam miłe niespodzianki w kinie!!To była jedna z nich!!!Shyamalan jest mistrzem gatunku.Cały czas robił mnie w konia.Napięcie trwa do ostatniej minuty.Świetny scenariusz wyśmienicie wprowadza widza w opowiadaną historię,genialne aktorstwo uwiarygadnia całą historię.Film ma niesamowity klimat;dźwięk,muzyka,zdjęcia..wszystko to składa się na genialną grę na emocjach widza.Są sceny nie tyle straszne ,co PRZERAŻAJĄCE!!Oczywiście wszystko to jest moim zdaniem,może mnie ktoś wyśmiać,że mam słabą psychę i takie tam, ale oglądając "Osadę" czółem jak serce podchodzi mi do gardła,krew pulsuje w żyłach a nogi cierpną i stają się jak z waty!!!!!I ZA TO UWIELBIAM TEN FILM!!!To jest to ,co każdy dreszczowiec/horror/film grozy(zwał jak chciał)powinien dostarczać.Ja "Osadę" nazwę "dreszczowcem psychologicznym".Naprawdę watro zobaczyć!!Oh....ciężko będzie dziś zasnąć!!!!!!