Osada

The Village
2004
6,2 189 tys. ocen
6,2 10 1 188728
5,3 39 krytyków
Osada
powrót do forum filmu Osada

Długo się zbierałem do obejrzenia tego filmu., dlatego że ten film błędnie jest recenzowany.. Wielu ludzi (którzy nie obejrzeli Osady) uważa ten film za horror który opowiada o tym jak to pewien chłopiec złamał pakt podpisany między potworami z lasu a ludźmi z osady. Po złamaniu tego porozumienie bestie zaczynają zabijać ludzi z osady. Taka recenzja odstrasza ludzi nielubiących horrorów, a jednocześnie rozczarowuje fanów "strasznych filmów" którzy obejrzą Osadę.

Byłem jednym z tych którzy uważali, że Osada to film o bestiach-mordercach. Po obejrzeniu film byłem bardzo zaskoczony a jednocześnie zdziwiony, dlaczego dopiero teraz go obejrzałem.
Osada jest niedoceniony filmem, który zasługuje na ocenę powyżej 8. Ja osobiście przyznałem 9/10 pkt. Polecam wszystkim tym którzy zastanawiają się nad obejrzeniem filmu.
Najlepszy moment w filmie to ten w którym starszyzna opowiada o swoich przeżyciach.

ocenił(a) film na 8
Notorious Gomez

Właśnie, takie głupie recenzje jak podałeś przykład, zepsuły wyobrażenie o filmie. Reklamowanie go jako horror też było wielkim nieporozumieniem. Przez to na film poszli kinomani żądni akcji i krwi rodem z typowego horroru no i byli zawiedzeni. Stąd pojawiło się wiele nie pochlebnych opinii. A film świetny, daje do myślenia, ja bym go nawet zaliczył do psychologicznych.

ocenił(a) film na 9
GodAs

Zgadzam się. Osada jest w moich ulubionych filmach bardzo wysoko. Film nietuzinkowy, zmuszający do myślenia, na pewno nie mieści się w ramach pojęcia horror. Psychologia plus antropologia ciekawej kultury i struktury społecznej owej osady - miodzio.

Notorious Gomez

Zgadzam się w zupełności. Świetny i nie doceniany jak inne Shyamalana zwłaszcza Znaki.