Osada

The Village
2004
6,2 189 tys. ocen
6,2 10 1 188729
5,3 39 krytyków
Osada
powrót do forum filmu Osada

Wpadka jakich mało.

użytkownik usunięty

Reżyser niedopracował swojego "dzieła" i zaliczył ogromną wpadke.
Nie mam zamiaru kłócić się tu z nikim na temat wielkości filmu i jego przesłania bo dla mnie to przesłanie nie jest zbyt dużo warte. Równie dobrze możnaby pozamykać dzieci w kufrach w piwnicy by nie były narażone na okrucieństwa tego świata. Ale nie po to pisze komentarz.
Wpadka polega na tym, że tylko ścisła grupka osób wiedziała o tym, że cała ta osada i zabawa w wiek XIX jest tylko eksperymentem a co z pozostałymi starszymi osobamiw wiosce ? Oni nie wiedzieli, i niech sie nikt ze mną nie sprzecza że wiedzieli, w razie wątpliwości obejrzyjcie film raz jeszcze. Więc co z nimi ? Byli niedorozwinięci ? A może niewidomi, a może niedawno obudzili sie ze śpiączki i starszyzna przekonała ich że świat który pamiętają nigdy nie istniał i jest to wytwór ich wyobraźni co ? (pytania mają charakter ironiczny i nie proszą się o odpowiedź). Reżyser poprostu o nich nie pomyślał, nie dopracował filmu. Tyle. A może jednak ktoś sie skusi na odpowiedź. Tylko prosze o przemyślane i inteligentne komentarze, nie jakieś typu "jesteś głupi jak nie rozumiesz" albo "film jest dla ciebie zbyt inteligentny bo jesteś płytki"

Pozdro

ocenił(a) film na 9

(Spoilery!!)Film oglądałem 3 razy i po pierwszym też mialem takie wątpliwości.Potem doszedłem do wnoisku ,że starszyzna była dość duża i mogła tylu tych ludzi napłodzić,że się tak wyrażę.Nie wiemy w sumie jak długo istnieje Osada więc nie można wykluczać możliwości,że ludzie w średnim wieku(tak to okreslę)już się tam urodzili...Mnie bardziej zastanawia jeden fakt...scena kiedy Ivy stoi z wyciągniętą ręką i czeka na Luciusa.Widzimy jednego z Tych O Których Nie Mówimy,który wyraźnie chce Ivy złapać..nie jest to jszcze Noah więc dlaczego ktoś ze starszyzny chce ją skrzywdzić??Jedyna moja interpretacja jest taka,że przebrany gościu widział zbliżającego się Luciusa i stwierdził,że to on pierwszy dobiegnie do Ivy..ale jeśli Lucius by stchórzył??To jedyna nielogiczność jaką tu widzę,resztę sobie wytłumaczyłem.