ta wojna bedzie trwala wiecznie-zrozumcie tempaki, ze to nie jest film dla wszystkich-jednym moze sie podobac innym nie!!!-według mnie film jest Arcydziełem i najlepszym filmem tego reżysera. a Pierdzielenie w stylu"ee a trailery zapowiadaly cos innego"-jest uzasadnione-bo tak bylo-film zapowiadal sie jako krwawy horror-no i reklamy zrobily swoje-osada zaprosila do kin fanow "wzgórz" i wszelkich masakr...Noż się w kieszeni otwiera czytajac to co wypisujecie-"nuuuda" "gówno"-Boże macie tyle filmow do wyboru a rzucacie sie akurat na Shamalana-przeciez o jego wczesniejszych filmach bylo glosno i napewno je widzieliscie-znacie sposob w jaki opowiada on historie.Bawi fakt ze zawodza sie osoby, ktore wczesniej oczernialy inne produkcje S. reasumujac-jezeli jestescie dziecmi filmow akcji bez przeslania i nie potraficie Wczuć sie wfilm to poprostu darujcie sobie seans osady, bo jej kunsztu i tak nie zrozumiecie-tyle ode mnie!
Zgadzam się z tobą:-) Chociaż początek nie był aż tak świetny, to i tak film był dobry i zaskakujący.
znacie srednią wieku filmweb-nie czepiam się, ale zrozumiale jest ze dzieciak z gimnazjum nie koniecznie dostrzeze w Osadzie wartosciowy film....
|"reasumujac-jezeli jestescie dziecmi filmow akcji bez przeslania i nie potraficie Wczuć sie wfilm to poprostu darujcie sobie seans osady, bo jej kunsztu i tak nie zrozumiecie-tyle ode mnie! "|
BUHAHA bo też faktycznie masz powód do podniecania się. Jest akurat cała masa filmów lepszych od Osady, i napewno nie ma się czym tu podniecać. Osada akurat należy do filmów właśnie bez przesłania.
Poza tym nie dziw sie że sie ludzie zawiedli oglądając trailery czy zapowiedzi. Myślę że ty też byś się czuł wkurzony jakbyś w filmie zobaczył coś zupełnie innego niz w zapowiedziach.
czy ma przeslanie czy tez nie-to sprawa indywidualnego odbioru jednak krytyke mozna prowadzic w sposob bardziej kulturalny..
BUHAHA bo też faktycznie masz powód do podniecania się. Jest akurat cała masa filmów lepszych od Osady, i napewno nie ma się czym tu podniecać. Osada akurat należy do filmów właśnie bez przesłania.
-powod do smiechu to ja mam czytając Twoj marny post...nie podniecam się stary!-film zrobil na mnie duze wrazenie i pozostawil po sobie slad w mojej pamięci-jest genialny!-i to moja subiektywna opinia-ten film ma głębie!
Poza tym nie dziw sie że sie ludzie zawiedli oglądając trailery czy zapowiedzi. Myślę że ty też byś się czuł wkurzony jakbyś w filmie zobaczył coś zupełnie innego niz w zapowiedziach.
-Jeśli chodzi o ten fragment-o niewlasciwie poprowadzonej kampanii reklamowej juz sie wypowiadalem....żal tylko ze Twoja ocena zalezna jest tylko od ilosci krwi czy tempa akcji-a i jeszcze jedno pytanie-To twoj pierwszy film SHAMALANA?
Nie chodzi o krew czy co ta innego. W tym filmie sie nic nie dzieje, kompletnie. Akcji też zero, ewnetualnie w ostatnich minutach filmu.
|"-powod do smiechu to ja mam czytając Twoj marny post...nie podniecam się stary!-film zrobil na mnie duze wrazenie i pozostawil po sobie slad w mojej pamięci-jest genialny!-i to moja subiektywna opinia-ten film ma głębie! "|
No własnie pisząc że ma głębię jest genialny to jest własnie podniecanie.
Tak ten film ma taka głębię jak dno w sklance po herbacie.
Jest wiele innych filmów z głębią, np Władca Pierścieni.
Są różne rodzaje filmów nie wszystkie muszą mieć akcje(w rozumieniu jakąś niesamowitą zawrotną czy jakąkolwiek szybką).Moim zdaniem ten film jest świetny bo przedstawia ciekawą historię i jest dobrze zagrany i zrobiony.Wszyscy krytykują bo zero akcji , k.... w tym filmie chodzi o coś innego .A to z Władcą pierścieni to żart nie.
daruj sobie on i tak nie zrozumie-bo żeby poczuć osade trzeba zdjąć tą przykrywke, ktorą jest opowieść o potworach-wtedy zauważysz przesłanie i prawdy moralne płynące z tego obrazu, zresztą podobnie jak w znakach-niby opowiesc o ufo- to też przykrywka!
Każdy rozsądny człowiek, który chce iść na coś porządnego do kina nie pójdzie po tym tylko jak zobaczy trailery...to, że ty filmu nie rozumiesz to już niczyja wina, tak samo ktoś może zapytać co jest takiego właśnie w Władcy Pierścieni( bo w nim prócz pierścienia, którego posiadaczem jest mały hobbit, nie ma nic). Osada jest dobra, bo właśnie nie ma w niej idiotycznych scen, gdzie przez 5 minut, ktoś rozrywa ciało.
Mi sie bardzo Osada podobala, poniewaz jestem wielka fanka zarowno Adriena Brody'ego(jak dla mnie zagral w tym filmie niesamowicie)jak i rezysera filmu. Moim zdaniem Osada jest bardzo wartosciowym filmem z ciekawym przeslaniem. W pelni zgadzam sie z autorem tematu. Pozdrowienia dla Suspect :)
Z przesłaniem w "Osadzie" bym nie przesadzała. Niby coś tam jest pod przytoczoną przez poprzedników "przykrywką", ale reżyserowi przeciętnie wyszło zachęcenie widza do odkrycia tego przesłania. Nie mam nic do Shyamalana. Po prostu oceniam film, który widziałam już drugi raz.
A we "Władcy Pierścieni" przesłanie być MUSI. Człowiek, który choć trochę wie o Tolkienie, powinien zdać sobie sprawę, że "Władca..." propaguje wartości chrześcijańskie. Ale to taka dygresja.
A w waszym wspaniałym arcydziele są i plusy... jak np. pan Brody.
mialem napisac wlasny komentarz...ale wypowiedz @suspect jest tak trafna, ze nie widze poptrzeby nic wiecej dodawac...POPIERAM :)
Zaraz po premierze tego filmu umieściłem wątek na tym forum, który był podobny do tego który umieścił Suspect. Oczywiście zostałem zmieszany z błotem i wyśmiany przez głupków i dzieci które nie rozumieją tego filmu. Nie przejmuje sie tym bo dla mnie i dla pewnej grupy forumowiczów ten film jest arcydziełem!! Argumentów które mógłbym przedstawić, udowadniając swoją racje jest bardzo duzo, ale po co polemizować z ludźmi którzy nie widzą tego "czegos" w tym filmie. Dlatego takim osobom radze wejść na tanie i przewidywalne filmy typu Batman albo Spiderman bo przy nich nie trzeba dużo myśleć jak się ogląda. Współczuje wam serdecznie że nie dostrzegacie piekna w "Osadzie",ale skoro już go nie widzicie to nie piszcie o tym na forum bo sie publicznie kompromitujecie. Cieszy mnie fakt ze sa osoby które widzą w "The Village" to czego przeciętny widz nigdy nie dostrzeże. Pozdrawiam
zgadzam sie - na mnie osada zrobila tez duze warzenie. spodziewalem sie zupelnie czego innnego i sie pozytywnie zawiodlem - nie moge zrozumiec skad taka niska ocena na filmweb.pl nie twierdze ze ten film jest arcydzielem, czy bog wie czym ale na pewno na ocene 8/10 zasluguje patrzac na inne filmy majace podobne oceny. oczywiscie kazdy lubi co innego - jedni lubia teksanska masakre pila mechanicza a inni osade - ja naleze do tej frugiej grupy.
acha, a Ty akurat wiesz co myśli "większość forumowiczów", pewnie wyczytałeś ze szklanej kuli (: uwielbiam ludzi wypowiadających się za jakąs domniemaną większość. i to cudowne stawianie się ponad innymi, "przeciętnymi" widzami (; ach, ta mania wielkości.
na pewno kunszt reżyserski doceni ktoś, kto nawet nie umie przepisać z obsady nazwiska reżysera poprawnie. to, że komuś się ten film nie podoba, nie oznacza od razu, że jest idiotą, który go nie rozumie. powinno się niektórych w klatkach zamykać i nie dopuszczać do wymiany zdań z innymi ludźmi zanim się nie nauczą kultury, przynajmniej w stopniu minimalnym.
z filmu podobało mi się jedynie zakończenie, które wyjaśniało mistyfikację zawartą w działaniach ludzi z osady, ale fabularnie całość była miałka.