Czy filmowa Emma jest połączeniem postaci Olivii i Emmy? Może tylko zamienili im osobliwe zdolności? Ale nie zauważyłam na ekranie żadnej dziewczynki, która potrafi stworzyć ogień w dłoniach. Jak myślicie?
Nie czytałam drugiej części i nie jestem pewna kim jest Barron? Aż tak nie uwaznie przeszłam przez pierwszą? taki ktoś w ogóle w książce występuje? A doktor Golan to nie był mężczyzna? Strasznie mi tu nie pasuje postać kobiety. A o osobliwościach to nie ma co wspominać.
Zauważyłem chyba Emmę. Jest na plakacie po prawej stronie. Ma chyba płomień w ręku.
Według mnie, Golan powinien być mężczyzną. Nie wyobrażam sobie Go w kobiecej postaci. I jak będzie wyglądała przez to końcówka filmu?
Z tego o się orientuję to postać Barrona nie byłą zawarta w książce. Wykreowano ją w filmie. Dlaczego? To pytanie do Burtona. Jest bardzo wiele różnic pomiędzy filmem a pierwowzorem. Niestety według mnie na minus. W książce postać Emmy jest dobrze przedstawiona. Tu pomieszana z Olive. Co do postaci dr Golana. Tak, Golan powinien być męzczyzną.
Oczywiście, że Barron był w 1 części - upiór, który porwał p. Perigrine i Avocet. W książce wyjaśniło się to wtedy, gdy dzieciaki przeniosły się do obecnych czasów by Enoch ożywił tego człowieka (nie pamiętam imienia), który niby spadł z klifu. Gdy go ożywili, pojawił się upiór razem z głucholcem. I wtedy w trakcie rozmowy upiora z Jacob'em padło imię Barron, był to kierowca autobusu, którym Jackob jezdzil do szkoly. Natomiast pod koniec książki, gdy dzieciaki chciały uwolnić Ptaszysko, upiora nazywano Golan'em, dlatego mogło Ci umknąć z tym Barronem ;).
Też to zauważyłam. Byłam trochę wkurzona tym, że Emma nie ma swojej osobliwości takiej jak w książce... Ale wydaje mi się, że zmienili zdolności między Olive a Emmą, ponieważ chcieli żeby wyglądało to magicznie jak Jacob trzyma linę na której przewiązana jest Emma i będzie wyglądało to magicznie. I tak uważam, że mogli w równie fantastyczny sposób wykorzystać prawdziwą osobliwość Emmy.
Emma była moją ukochaną postacią. ( Na plakacie po "naszej" prawej stronie jest dziewczynka trzymająca ogień w dłoniach.) JAK MOŻNA BYŁO ZMIENIĆ IM osobliwości ja się pytam?! JAK!?
Tak, Emma w książce była odważną, trochę paranoiczną nastolatką (?) potrafiącą wywołać ogień. Olive, ta latająca, była mała i nie odgrywała jakiejś większej roli.