Można z tego było niezłą historię ułożyć, a tak ani kasy ani efektu nie ma, film strasznie nudny, denne hollywoodzkie teksty typu "Musisz Uratować Świat!". OK, zgodzę się, że film dobry dla dzieci do lat 12...Za kilka efektów specjalnych daje 2 na 10
jeszcze muzyka, zdjęcia, kostiumy itd. Ze 4,5/10 by się pozbierało :P.
Film z założenia miał być dla dzieci, tutaj nie ma zdziwka, tylko że shymalan się nie pokusił na (albo nie umiał zrobić) filmu który jest jednoczesnie dla wszystkich (albo miał być dla wszystkich ale nie wyszedł, albo to spisek pana Macieja, który obsługuje projektor w kinie).
A co do kasy, to można już szacować że strzeliło z 200 mln wpływów, a jeszcze kilka krajów czeka na premierę i kilka na podliczenie wpływów, więc Paramount z głodu nie umrze :D
Potencjał nie został zmarnowany, ponieważ takowego nie było....tak zaniżyć notowania takiej fajnej kreskówce :(
Moja ocena również 2/10, ale tylko za samą końcówkę. Ogólnie bardzo żałuję, że obaczyłam ten film. Aktorzy byli nieprawidłowo dobrani, a kostiumy -przecież Zuko wygląda okropnie zawłaszcza bez kucyka. Jedyny aktor, który odpowiadał postaci w kreskówce to Aang (ale tylko z wyglądu). W sumie pominięto kilka najfajniejszych scen i dość ważnych postaci. Szkoda. Wracam do oglądania kreskówki, a o filmie lub kontynuacji wolę więcej nie słyszeć ;(
Witam.
No właśnie, niech ktoś mi powie proszę, jak film się ma do wydarzeń z kreskówki? Ile obcięli?
@up
dużo, akcja oscyluje mniej więcej w okolicach 5-6 kluczowych odcinków, ale dosyć wybiórczo ,żeby zmieścić się w masakrycznie krótkim czasie. Ja osobiście uważam dobór epizodów i postaci za właściwy (w sensie nie wyobrażam sobie żebym ja umiał zrobić to lepiej więc nie moge go uznać za karygodny lub żałosny - polecam wszystkim marudzącym to podejście do sprawy), gdyby nie wyraźne ułomności scenariusza (spowodowane przez scenarzystę lub montaż - nie wiem, nie mam wiedzy żeby się na ten temat wypowiedzieć, wy zresztą też nie) uważam że film byłby akceptowalny.
chyba tak wychodzi, wersji krążącej po necie nie polecam bo szkoda oczu. Można się z niej dowiedzieć tylko tyle że ktoś ma zalążki choroby parkinsona, oraz że ma zbyt wąski obiektyw żeby objąć cały ekran.
hje hje hje, cytat z pewnego newsa w necie znalezionego:
"“I’m very used to getting on a plane from the US having been savaged by them and going to – in this case – Japan next, and then they’re like ‘genius!’, he added. (Shyamalan)
Poor reviews or not, Shyamalan has already penned the sequel to The Last Airbender and a strong peformance at the US box office means it is likely to be made.'
Dla mnie to też jest największy filmowy gniot tego roku,a potencjał na epicką historię był bardzo duży - niestety,zawalił reżyser,scenarzysta i producent,tylko kompozytor wywiązał się z danego mu zadania,ale to było do przewidzenia
tak więc 3 gwiazdki dla Jamesa Newtona Howarda i 1 za całą resztę.
Hmm, dałam 6, bo pomyślałam, że dla dzieci wystarczy. Ale nie znam kreskówki i pewnie jak obejrzę (sam wątek mnie zaintrygował, lubię takie motywy), wrócę i zniżę ocenę :D
Gra aktorska tragiczna, że teksty 'kiepskie' to mało powiedziane. No ale dla dzieci nada się w sam raz.