Przede wszystkim zabierając się za recenzowanie filmu zachęcam do DOKŁADNEGO jego obejrzenia i wnikliwszej analizy. Na wydumaną krytykę nie popartą faktami stać każdego...
Filmweb śledzę od lat, konto mam o niedawna, recenzji się naczytałam ale tym razem - wybaczcie - nie mogłam pozostać bierna wyczytując (nie nazywając po imieniu) co część z Was tu powypisywała...
Film nie jest KOPIĄ serialu tylko jakąś jego interpretacją. Nie ma co w związku z tym porównywać. Serial ma swój niepowtarzalny urok i mnóstwo zalet, lecz nie będę wymieniać wszystkich, ponieważ chcę się skoncentrować na filmie.
Oczywiście brakuje nam pewnych charakterystycznych akcentów (jak dowcipne teksty Sokki, zwrócenia uwagi na relacje Aanga i Katary...wiele innych) ale i tu - każdy, indywidualnie zwraca uwagę na cos innego.
Obsada nie jest gwiazdorska ale trzeba powiedzieć, że zbyt szybka akcja nie daje im pola do popisu.
To wybór reżysera - które zdarzenia uznać za bardziej istotne a które mniej - i co ma się znaleźć w filmie. Nie sposób zmieścić wszystkiego - w związku z tym nie ma szans by zadowolić wszystkich z nas.
RASIZM
Ten argument jest żałosny. Błagam, obejrzyjcie ten film conajmniej jeszcze raz !
Earthbenders to nie tylko skośnoocy (swoją drogą grają "dobrych", więc chyba to raczej dla nich plus). Skośnoocy występują ponadto w Watherbenders z plemienia Katary (np, jedna z babć wyglądała na eskimoskę). Firebenders (niby Ci źli) są biali w dużej części biali -więc nie piszcie mi tutaj, że biali są na lepszej pozycji. Ponadto firebenders to nie tylko biali. Najbardziej rzucający się przykład ? Zuko.
Rasy są wymieszane... Trochę jest takich, trochę takich...
Co z tego, że Katara, Aang i Sokka są biali ? A w kreskówce nie są ???
3D
Ludzie... Avatar Camerona jest w 3D ale też nie w całości.
Może efektów 3D nie ma tu wiele ale SĄ, w związku z tym informacja o tym może się pojawić ! ...ale jasne, rozumiem, że ktoś chce wypaść na wielkiego znawcę - a wydaje mu się, że im bardziej skrytykuje - tym mądrzejszy się wyda :D
FILM DLA DZIECI
Ok...nadaje się dla dzieci. Ale czego wy oczekujecie ? Byłby bardziej dorosły, gdyby polało się trochę krwi pewnie...?
EFEKTY SPECJLNE
Cool :)
SCENY WALKI
Wspaniałe, jeśli o walkę chodzi -aktor grający Aang'a został świetnie dobrany
Świetny efekt dał fakt wykorzystywania różnych stylów walki dla poszczególnych benders'ów. Inny dla wody, inny dla ziemi... Super!
MUZYKA
Ścieżka dźwiękowa - rewelacja. Jako muzyk - potwierdzam tym bardziej, że wiem co mówię.
Ogólnie więcej plusów niż minusów.
Kto krytykował pierwszą część lub po prostu się na niej nudził - pięknie proszę, nie wybierajcie się na drugą - oszczędzi nam to czytania Waszych narzekań...