Ostatni Władca Wiatru

The Last Airbender
2010
5,3 51 tys. ocen
5,3 10 1 50589
2,7 18 krytyków
Ostatni Władca Wiatru
powrót do forum filmu Ostatni Władca Wiatru

zwiastun 3 władcy wiatru jest już w sieci grubo przed premierą :).

jorwa

co o nim sądzisz?:D mnie wbił w fotel:D

ocenił(a) film na 6
Luelle

ja osobiście co sądzę?

1. szkoda że JNH jeszcze muzyki nie wstawił

2. technicznie świetny

3. sporo scenek powychodziło, które wskazują na utrzymanie kilku rozwiązań z filmu (np wiadomo że Aang będzie całkiem sprawnie latał na gliderze, ze waterbenderzy będą w filmie zamrażać wodę itd.)

Zastanawiam się czy smok w zwiastunie to smok avatara Roku, czy ten demon u którego Aang pobierał informacje na temat duchów w sadzawce.

A co do samego shymalana, cały czas się trzęsę żeby filmu fabularnie nie położył, bo o stronę plastyczną właśnie przestałem się martwić :)

jorwa

1. a co to za muzyka tak w ogóle?

2. o sprawy techniczne w ogóle już się nie boję:)

3. w scence, gdy latał na gliderze możemy zobaczyć część głowy Appy :D

Właśnie nad tym samym się zastanawiam... w serialu smok Fang nie mówił i poza tym, nawet jeśli można by uznać, ze to postać Roku w świecie duchów, to inaczej się zachowuje - Roku raczej ciągle podnosił Aanga na duchu, a nie mówił mu, że jest już może za późno xD Z drugiej strony to może być Koh The Face Stealer... Mogli w filmie zrobić tak, że ten duch może zmieniać całą postać i wtedy też "You may already be too late" mogłobys się odnosić to sytuacji Aanga... Jednak to nie byłoby logiczne, bo to by znaczyło, że Koh ukradł całe ciało (a nie twarz) smoku... Tak więc ja stawiam, że to smok Roku, Fang xD Może po prostu w filmie potrafi mówić?:)

Wiesz co? Ja jakoś przestałam się martwić o cały film. Mam wrażenie, że Shyamalan powrócił^^

ocenił(a) film na 6
Luelle

heh, wg mnie nigdzie nie poszedł, tylko się potknął na chwilę przy "zdarzeniu".

Ale fakt faktem, tym filmem może zyskać należny mu poklask gawiedzi.

A i tak pewnie 3/4 widzów nie doceni tego co do stanie na ekranie, bo znając shymalana i jego kunszt, efekciarstwo będzie czubkiem góry lodowej.

jorwa

taaak, ludzie pójdą na to dla efektów. a tam proszę, trochę metafizyki azjatyckiej^^

nie mogę się doczekać Gaangu w akcji. I muszę przyznać, że Aang w kuli lodowej wygląda jeszcze lepiej w tym płaszczu niż w serialu:)

jorwa

TAK !!!
Zwiastun jest super.

http://www.movieweb.com/news/NEAuiCEEAx9PEC

Jest i Appa i Lord Ognia Ozai i Duch i Smok Roko i Admirał Zhao i Księżniczka Yue i Południowa Świątynia Wiatru i Północna Świątynia Wiatru i Bitwa i potwory których dojeżdżają żołnierze ognia.

patryks83

aaa... już się nie mogę doczekać, by zobaczyć to na wielkim ekranie!!!!!!!

ocenił(a) film na 4
Luelle

Mógłby ktoś wkleić link do pobrania zwiastuna w full HD lub 720p. Dzięki.

ocenił(a) film na 6
Protector

wtyczka do firefoxa "video download helper" i można siorbać z youtube w HD1080 ;).

ocenił(a) film na 1
jorwa

Oglądam coraz to nowe zwiastuny i mam coraz większe wrażenie, że film będzie g...niany... Wygląda, że pan reżyser wycioł wszystko co było fanje w serialu, i przerobił to według własnego uznania... Najprawdopodobnie wyjdą z tego transormery, film w którym jest mnustwo miejsca na akcję i efekty specjalne, a zero na humor i fabułę...

ocenił(a) film na 1
ziemiak11

przy okazji zauważyliści że w filmiku jest gadający smok.... czyżby Roku w filmie miał być pod postacią smoka...

ocenił(a) film na 6
ziemiak11

tak, Roku ma być pod postacią smoka, jakby rozwinęli wszystkie takie wątki to by czasu nie starczyło żeby to wyszło jako przepisowy film.Są pewne podejrzenia że smok przejmie też rolę Koh'a i będzie po prostu taki duchowym omnibusem.

A nie wiem co masz na myśli mówiąc że pan rezyser wyciął najfajniejsze rzeczy. Ihmo w serialu własnie najbardziej kozackie były motywy z niebieskim duchem, wojowniczkami kyoshi, Haru i obroną północnej wiochy. I tak szczęście że to wszystko jakoś zmieścił w głównym filmie, a dobór motywów jest przedni, bo udało mu się to tak poukładać, że nie usunął żadnego motywu podstawowego dla fabuły, a jednocześnie nie zostawił żadnych pobocznych dyrdymałów.

W imię reguły - nie krytykuj, jak nie zrobisz lepszego - poczekałbym z ocenami na premierę.

ocenił(a) film na 1
jorwa

Ja nie oceniłem tylko wyraziłem swoje obawy... Bo tak kończy się zwykle przeróbka serii na film... Bo naprawdę jeżeli wolisz zamiast śmiesznych i ciekawych wątków pobocznych akcję to popatrz co zrobili w 6 Potterze, powcinali od groma ciekawych wątków (choćby samo wspomnieni o matce Voldemorta) wątków, ale za to dali nie trzymającą się kupy, bezsensowną, głupią itd. scenę ataku na Norę która trwa dobre kilka minut(nie ma ona przy tym żadnego dalszego wpływu na fabułę bo w książce tego po prostu nie było), bo stwierdzili że akcja jest za wolna...

ocenił(a) film na 6
ziemiak11

no tak, ale tutaj trzeba było 20 h animacji upchnąć w 2,5 godziny filmu. Pojawiłby się wybór - ciekawy wątek poboczny, czy coś absolutnie niezbędnego w narracji głównej historii.

A film powstaje nie dlatego że wytwórnia stwierdziła że czas najwyższy, tylko dlatego że shymalan chciał. W przypadku HP mamy do czynienia z planem wydawniczym a nie natchnieniem reżysera. Więc nawet jeśli ktoś się nie zgadza z jego wizją, to ok, ale będzie jego wizja a nie biznes wytwórni. Zresztą mnie uspokaja to że z M.Nightem współpracują twórcy serialu animowanego, ihmo jakby miała wyjść totalna komercyjna kupa to by się od tego odcieli.

ocenił(a) film na 1
jorwa

no dobra,ale 20 epizodów po 20 min co daje nie 20 h a siedem,

ocenił(a) film na 6
ziemiak11

sry, policzyłem całą serię ;). ale i tak 7 podzielić przez 3 to wciąż nie w kij dmuchał, zwłaszcza że narracja filmowa jest ciut bardziej złożona niż kreskówkowa.

jorwa

oby tylko wyszło z tego coś lepszego niż Dragon Ball, który mnie bardzo
zawiódł. Ze zwiastunu podobała mi się postać Appy;d nieźle go odwzorowali.
A gdzie Momo? Chyba się na ten film przejdę do kina

ocenił(a) film na 6
vallr5

własnie to jest fajne, że tyle zwiastunów już poszło, a tak de facto nie wynika z nich co będzie w filmie, nawet jak się fabułę serialu recytuje przez sen ;).

A shymalana nie podejrzewam o kaszan. Ogólnie on jest konserwatystą filmowym, więc raczej nie przeładuje filmu efekciarstem, w każdym razie zbędnym efekciarstwem. Pokładam duże nadzieje w scenariuszu i stronie wizualnej (ale wizualnej w sensie szerokim, zresztą kto widział making-of'y do Osady to wie o czym mówię).

Właściwie w całej jego karierze tylko "zdarzenie" uznałem za film słaby, reszta była w jakiś sposób szczególna, a kilka wybitnych. Więc ten film traktuję jako test, czy zdarzenie było potknięciem, czy trwałą zmianą stylu narracji na niezrozumiały i trywialny bełkot :).

ocenił(a) film na 1
jorwa

Ja ci powiem co będzie:
1. Pierwsze sceny jak Ang siedzi w świątyniach powietrza, ale wtedy nastąpi atak i ucieknie ale coś nie wyjdzie i będzie w kuli (możliwe też że nie będzie to początek a retrospekcja gdy odwiedzą świątynie powietrza)
2. Potem go znajdzie Katara i Sokka i być moż pojawi się Zuko
3.Potem bedzie wyspa Kijoszchi(nie wiem ja to się pisze) albo wizyta u Bumiego
4. Pojadą na biegun....

ocenił(a) film na 6
ziemiak11

pudło! ;)

++++++ SPOILERY ++++++

- nie będzie Bumiego w pierwszej części, to jest pewne jak bum cyk cyk

- nie do końca wiadomo właśnie czy naród powietrza będzie w formie retrospekcji czy w formie początku, czy w sposób jaki zaproponował odcinek "the storm" ale z pewnych źródeł wiadomo, że początek filmu bardzo przypomina początek każdego odcinka

- będzie bardzo rozbudowany motyw blue spirit'a, ale w jaki sposób do tej pory najprzebieglejsi szpiedzy nie wiedzą

- motyw kyoshi będzie zminimalizowany, wręcz episodyczny, w sumie tylko po to żeby wprowadzić Suki

- cała akcja z Haru i wyzwalaniem wioski ziemi na pewno będzie, bo urywki w zwiastunach są,

- obrona północy rozumie się samo przez się, ale też de facto nie wiadomo jak będzie wyglądać. Można się domyślać po serialu, ale ciężko cokolwiek powiedzieć

+++++++++++ /SPOILERY ++++++++++++++++

Czyli de fakto dalej nic nie wiemy, bo nie wiadomo jak będą te akcje rozwiązane, w jakiej kolejności, w jakim zakresie i co będzie się pojawiało żeby ożenić te epizody, a same zwiastuny nic nie mówią nam o tym, bo pokazują rzeczy oczywiste i nie wpływające na konstrukcję fabuły.

A moje informacje są tak samo pewne jak twoje, czyli czyste domysły i spekulacje :). I dlatego uważam, że trailery absolutnie nic nam nie mówią.

jorwa

a ja tak sobie dodam swoje kolejne przemyślenia co do tego "smoka" z trailera. Teraz to jestem właściwie przekonana, że to Koh.
http://www.youtube.com/watch?v=joqQgyMbpAM w 0:54 widać jakby ta głowa "wysuwała się" skądś. Podejrzewam, że Koh "zmieniał" sobie w tym momencie twarz na inną, smoczą:D w sumie to przecież mógł ukraść twarz jakiegoś smoka, czyż nie?:) poza tym spójrzcie na to, gdzie Aang i ten "smok" stoją. Jest to jaskinia, tak jak to było w serialu. Ponadto Shyamalan mówił wcześniej, że w zwiastunie pojawi się Koh:)
Tak więc ta scena upewniła mnie, że tajemniczym "smokiem" jest Koh The Face Stealer:)

Luelle

http://www.lastairbenderfans.com/images/gallery/nwt_zuko.jpg

nowe zdjęcie Zuko

ocenił(a) film na 6
Luelle

połamali mu mały palec za to że źle grał :D

jorwa

hahaha xD nie tylko mały palce^^

za to wyraźniej widać tu bliznę Zuko. Wygląda bardzo naturalnie, są to tak jakby smugi na jego twarzy. Szczerze to podoba mi sie to. Nie wyobrażam sobie filmowego Zuko z olbrzymią różową bulwą na pół twarzy xD Ludzie na sali by nie wytrzymali ze śmiechu:P

Luelle

http://www.latimes.com/media/photo/2010-04/53534931.jpg

i tu kolejne zdjęcie:)

ocenił(a) film na 6
Luelle

w razie czego wyciekł do sieci ogromniasty spoiler na temat fabuły. Jak ktoś jest zainteresowany to niech szuka w filmach użytkownika JeffPalmer.

Ale ostrzegam, że jeśli spoiler jest prawdziwy (a raczej jest) to mało tajemnic w filmie zostanie, a zasadniczo Shymalan zadbał, żeby w filmie nawet ludzie którzy widzieli kreskówkę się zdziwili (zabawne, zrobił tak, nie naginając historii, tylko delikatnie modyfikując pewne wydarzenia i ich kolejność, coraz bardziej lubię tego człowieka :) ).

Jak ktoś się chce dobrze bawić w kinie to niech raczej nie ogląda tego materiału, bo nie ma po co :).

jorwa

tak, właśnie dziś to obejrzałam.
Hm, rzeczywiście, Shyamalan tak zmodifikował fabułę, że nie zmienił historii^^ Ciekawe są te "testy na Avatara" i to, że Aang ciągle wchodzi do Świata Duchów.
Jedyne czego mi szkoda to to, że w filmie nie można pokazać wszystkiego z serialu^^ ale to po prostu niemożliwe...

Myślę, że film bedzie naprawdę dobry!!:)

Luelle

haha ja też oglądam filmy tego Jeffa od dawna:D
i jak wypościł to video to sobie włączyłem... ale wyłączyłem po niecałej połowie... jednak chce by zaskoczony... a jak czytam wasze post, to będę MIŁO zaskoczony ;)

Spaniell

dobrze, że te spoilery nie są wielkie, tzn. jest tylko ogólnie napisane co bedzie, ale zawsze coś jest pominięte:)
dlaczego w polsce premiera jest we wrześniu?:(