PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10009480}

Oszukać przeznaczenie: Więzy krwi

Final Destination: Bloodlines
2025
6,7 3,2 tys. ocen
6,7 10 1 3234
6,6 10 krytyków
Oszukać przeznaczenie: Więzy krwi
powrót do forum filmu Oszukać przeznaczenie: Więzy krwi

Na wstępie chciałem powiedzieć, że długo czekałem na kontynuację tej serii i powiem Wam, że nie zawiodłem się. Oczywiście były schematy i śmierci, które na pewno nie miały by odzwierciedlenia w prawdziwym życiu tak jak na przykład: sytuacje z monetami, czy też scena z RTG w szpitalu. Wiem, że to tylko film i tak jakby Śmierć w filmie szuka sposobu, żeby jednak zabrać ze sobą ocalałych. Myślałem, że będzie więcej wizji nadchodzących śmierci bohaterów, ale już przy 5 części scenarzyści odeszli od tego. Świetnym rozwiązaniem była książka Iris, która miała tak jakby wszystkie rozwiązania na ucieczkę Śmierci. Moment wspomnienia Kimberly... No aż serducho mi szybciej zabiło i dawałem sobie nadzieję, że jednak gdzieś się ta Kim pojawi... Może na końcu, może w scenie po napisach... Niestety moje wizje nie sprawdziły się :). Tak samo, aż drgnąłem gdy wspomniano o Clear Rivers... no może nie było to wspomnienie ale pstryczek w stronę fanów serii. Dodatkowo muszę powiedzieć, że scena z Bludworthem to piękne pożegnanie Tony'ego Todda nie tylko jako postać w filmie ale i samego aktora. [*].

Odnośnie mojej teorii zapraszam was do komentowania i podzielenia się waszymi spostrzeżeniami.

Podczas Iris i Stef jasno było powiedziane, że Iris uratowała wszystkich uczestników imprezy na SkyView. Miało to do siebie to, że Śmierć latami szukała ocalałych, aż w końcu przyszedł czas na rodzinę Campbell. Iris nadmienia, że Śmierć szuka tylko i wyłącznie ocalałych z katastrofy jak i ich potomków - aby zamknąć bieg wydarzeń. Wspomina również, że przez ten czas tylko jednej osobie udało się uciec Śmierci.

I tu zaczyna się mi się coś nie zgadzać... bo jeśli Śmierć szukała tylko ocalałych i ich potomków, to jeśli nawet - moja teoria - Kimberly będąc potomkinią osoby ocalałej z katastrofy SkyView (tu nadmienię, że wiemy tylko jak zginęła jej mama) i jako jedyna oszukała Śmierć to nie powinno to przerwać łańcuszka Śmierci? No pewnie tak ale przypomniałem sobie, że Rory 'Nałogowy Wciągacz" (Oszukać przeznaczenie 2) uratował pewnego chłopca przed nadjeżdżającym samochodem - i tu przytoczę słowa Bludwortha... 'oszukana Śmierć i tak znajdzie swoje żniwa i zniszczy wszystko co jej przeszkadza'... Więc moją teorią jest to, że mimo to, że Kimberly uniknęła Śmierci, to wydarzenie zapoczątkowane przez Rory'ego anulowało jej 'śmierć' i tylko zepchnęło Kimberly na ostatnie nazwisko na liście Śmierci. Czy właśnie jesteśmy świadkami powrotu Kimberly?

Dajcie znać co o tym myślicie!

Stoczek3

Wydarzenie zapoczątkowane przez Rory'ego nie anulowało jej śmierci w filmie? To tylko dołożyło chłopaka na listę śmierci, który później zginął, w żaden sposób nie miało to wpływu na późniejsze wydarzenia, dlaczego akurat śmierć Kimberly miałoby anulować uratowanie randomowego chłopaka przez Rory'ego ale już samego Rory'ego czy Kat, czy motocyklisty, którzy zginęli w takiej samej kolejności już po uratowaniu tego chłopaka nie? Nie trzyma się niestety ta teoria niczego. Kimberly umarła i została przywrócona, to było tym co ostatecznie złamało łańcuch śmierci i sam Bludworth mówił że to jedyny sposób żeby na stałe pokonać śmierć. Zresztą nikt nie powiedział że reszta wypadków była związana z SkyView, były to po prostu kolejne katastrofy z wizjami zbudowane na tym samym schemacie co ta z wieżą, tylko że ze względu na to że tak mnóstwo osób było w wieży i że do katastrofy wogóle nie doszło to śmierci zajęło lata żeby te wszystkie osoby i ich rodziny pozabijać w jakichś pomniejszych wypadkach.

ocenił(a) film na 10
KennyDeath

Oczywiste jest to, że ‘śmierć’ Kimberly nie mogła anulować śmierci Kat, Rory’ego czy Eugene’a bo było już za późno… Uratowany chłopak według listy miał zginąć właśnie zaraz po Kimberly… Thomas (szeryf) został uratowany przez Kimberly w ostatniej chwili przed latającym wózkiem. Następnie utonięcie i przywrócenie do życia Kimberly również było przeskoczeniem listy. Następny w kolejce był właśnie chłopak uratowany przez Rory’ego. Dodatkowo jeśli Kimberly oszukała śmierć to dlaczego ten chłopak zginął podczas grilla…nawet na samym końcu Więzów krwi było powiedziane, że zatrzymanie akcji serca (Kimberly i Stef miały to samo) nie jest śmiercią. Co by dodatkowo potwierdzało, że niestety ale Kimberly nie oszukała śmierci a tylko przesunęła się na ostatnią pozycję na liście