PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=733392}

Ouija: Narodziny zła

Ouija: Origin of Evil
2016
5,5 32 tys. ocen
5,5 10 1 31611
4,5 10 krytyków
Ouija: Narodziny zła
powrót do forum filmu Ouija: Narodziny zła

3 pytania:
1. Czemu w pierwszej części Lina mówi cały czas że to matka zaszyła usta Doris a tak naprawdę ona to zrobiła?
2. Dlaczego chce ją uwolnić skoro wie co się wtedy wydarzy?
3. Czemu jest zła na matkę? Zabiła ją dlatego że była opętana i nie rozstały się w gniewie...
Przez lata jej się w głowie poprzestawiało czy straszne niedociągnięcia w scenariuszu?

Myślę że:
zrzuca winę na matkę,żeby wprowadzić tą dziewczynę w błąd. Chce ja przekonać, że Doris była ofiara, aby bohaterka części ją uwolniła. Wszak gdyby przyznała się że sama zaszyła jej usta musiała by wytłumaczyć jej dlaczego to zrobiła. Czyli ze Doris była zła i opętana.
2. Ona również została opętana. W końcowej scenie gdy zaszywa Doris usta demony wnikają w nią. W momencie pożegnania z matką na chwilę znów była sobą. Tak samo jak gdy Ksiądz rozmawiał z demonem przemawiającym przez Doris i zapytał czy ona wciąż jest wśród nich, demon potwierdził. Przy opętaniu "dusza" czy tam świadomość osoby opętanej nadal jest w ciele po prostu jest zepchnięta gdzieś na dno.
Myślę, że zakończenie jest wątkiem do zastanowienia. Bo z jednej strony dusze dziewczynki i matki niby znalazły spokój u boku ojca. Z drugiej zaś dziewczynka biega po suficie szpitala i rozkręca akcję w 2 części. Ja to interpretuję że starsza z dziewcząt wciąż była w jakieś części opętana, dodatkowo od nadmiaru wrażeń i ogromnej tragedii sfiksowała. Przez co była bardziej podatna na silę złych mocy. Z demonami uwiezionymi w ciele siostry nawiązywała kontakt przez narysowana krwią tablice. Może sama przestała ogarniać, że jej siostry nie ma bo odeszła do lepszego świata? . I jak wcześniej jej matka z siostrą wybrała kłamstwa i fałszywą bliskość demona, żeby jak to mówi na końcu filmu nigdy już nie być samotną.
3. Jak wyżej. Jest pod wpływem "sił nieczystych" Matka jest dla "zła" bo jako jedyna nie została opętana a pewnie na ogromne poczucie winy, że wciągnęła w to swoje pociechy więc całą wieczność naprawia swój błąd i przeszkadza demonom. :D