PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=521898}
5,2 1,8 tys. ocen
5,2 10 1 1825
5,5 2 krytyków
Outpost: Black Sun
powrót do forum filmu Outpost: Black Sun

Znakomity : )

ocenił(a) film na 10

dla miłośników gatunku i tajemnic II wojny światowej

Paracelsus

Znakomity, dla miłośników? a czy ma związek z Outpost z Rayem Stevensonem? bo jeśli to jakiś remake to szczerze wątpię, że wart jest uwagi bo poprzedni był na prawdę dobry :)

ocenił(a) film na 10
elo84

To nie jest żaden remake, tylko sequel, to po pierwsze. Po drugie nie każdy sequel jest gorszy od pierwszej części, weźmy np. pod uwagę Ojca Chrzestnego II, Terminatora II, czy kolejne Alieny. Outpost był filmem znakomitym, ale Outpost Black Sun ma szansę stać się filmem kultowym, przynajmniej w gronie nazizombiemaniaków.

Paracelsus

Ciekawe :]

Paracelsus

Znaczy się, jest lepszy czy tańszy? Jedynkę wspominam jako nieźle zrealizowane kino z klimatem!

ocenił(a) film na 10
Moondog

bo taka właśnie była jedynka, dwójka jest trochę inna, może odrobinę mniej mroczna i klaustrofobiczna, ale za to ociekająca wyjechanymi w kosmos pomysłami, niektórymi wręcz genialnymi. Mamy w "Black Sun" fantastyczny czarny humor miejscami ocierający się o pastisz, co czyni rozrywkę jeszcze rozkoszniejszą. Outpost I definiuje gatunek, Outpost II dokonuje transgresji i bezwstydnie bawi się z konwencją. Jedynka miała charakter gry komputerowej, dwójka natomiast to zdecydowanie KOMIKS epatujący nasze przekrwione z żądzy grozy oczy ferią olśniewająco orgiastycznych kadrów. Zwiedzamy tu coraz głębsze poziomy nazistowskiego bunkra, poznajemy nowe potwory, cieszymy oczy bluźnierczymi symbolami III Rzeszy i piekielnej Wunderwaffe łączącej okultyzm spod znaku Vril i Thule z futurystyczną technologią . W dwójce zło dalece wykracza poza bunkier i zaczyna zagrażać całemu światu. Do tego pojawia się intryga i paru ciekawych szwarccharakterów w tle, poznajemy kulisy poprzedniej misji. Myślę, że dwójka łączy w sobie najlepsze elementy horroru, gry fabularnej a la Fallout, filmu science-fiction i przygodówki. Gorąco polecam! Mam nadzieję, że nie jest to "ostatnia orgia gestapo" ; )

Paracelsus

Narobiłeś smaka bracie! Dzisiaj poleci za 2 godzinki!

ocenił(a) film na 10
Moondog

no i jak?

podobna ma być III część: "Outpost: Rise of the Spetsnaz"

czyli wygląda na to, że do bunkra dobiorą się Ruscy ; ) może ożyją mumie Stalina i Lenina ; )

Paracelsus

Na poziomie jedynki, może nawet ciut słabsze.

Oczywiście to zupełnie co innego, 2 część jest bardziej przerysowana.

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

Oj Hospody Pomyłuj!!!- Bo "Cudu nad Wisłą" w konwencji horror/ film wojenny to nasi raczej nie nakręcą :)

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

Też mam taką nadzieję...
Mówiąc o intrydze: niektóre wątki zostaną zapewne rozwinięte w części trzeciej. Teraz z niecierpliwośćią będę czekała na "trójkę", bo "dwójka " wydawała mi się "przejściówką" do dalszej części

Paracelsus

Mi się też podobał :) Bardzo ciekawy pomysł na film !

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

Dokładnie . Chociaż akurat mnie bardziej podeszła jedynka.
Na dwójkę spojrzenie mam raczej krytyczne, co nie znaczy że mam takie spojrzenie na cały temat.
Fajnie gdyby takich horrorów powstawało więcej
Inna sprawa że horrory inspirowane II WŚ różnie wychodzą w realizacji , mimo ciekawych pomysłów
( vide: TownCreek)

użytkownik usunięty
Aktra

jedynka była nudna ale 2 jest świetna i daje 8/10.
PS Kiedy będzie można oceniać?

ocenił(a) film na 5

Jeśli chodzi o oceny, to najlepiej zwrócić się do autorów strony.

ocenił(a) film na 10
Aktra

jest już PARODIA!!! - "Dead snow" : ) normalnie wymiękłem kiedy puścili Odę do Radości ; )

http://www.youtube.com/watch?v=ZJkd5X2aG34&feature=related

ocenił(a) film na 5
Paracelsus

"Dead Snow" jest z 2009 roku zdaje się wie c może co najwyżej być parodią pierwszego "Outposta", ale z tego co wiem to raczej "zbieżna ewolucja" niż prawdziwe pokrewieństwo- ale co fakt , to fakt-"DeadSnow" wymiata w temacie "I śmieszne to i straszne to" - No i ma dobrze sfilmowane sceny walki- czuje sie że to na śmierć i życie

ocenił(a) film na 5
Aktra

Tak przy okazji: po "Dead Snow" słyszało się tu ówdzie niezłe teksty na temat "upiorów II wojny:
Inna nazwa dużej hordy nazizombie: Dywizja "Totenkopf"
Tytuł szefa tego ugrupowania : Rotenfuhrer ( zasłyszane w kafejce od graczy w Call of Duty :Black OPS, gdzie z tego co wiem wykorzystano motywy z tego filmu)
A wracając do Outpost II: dziwna sprawa , ale wciąż nie ma możliwości oceny filmu, nie pojawiają się tez opisy , a trochę ich w kolejce czeka: Orientujesz się może nieco w tym temacie?