PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35754}
6,9 798  ocen
6,9 10 1 798
6,8 10 krytyków
Pépé le Moko
powrót do forum filmu Pépé le Moko

Akcja nie pozostawia czasu na zamyślenie się. Największym jednak atutem filmu jest wygląd dzielnicy, szczególnie gdy na początku filmu opowiada o niej jeden z policjantów, a kamera uczynnie ilustruje nam jego słowa. Wąskie uliczki, mnóstwo tarasów i schodów, społeczeństwo tej dzielnicy jest też kosmopolityczne. Kreacje postaci również są dobre, ale szkoda, że oprócz głównych bohaterów i dwóch innych osobników, reszta przewijających się ludzi pozostaje w cieniu Pepe. Taki np. koleżka pana le Moko, chodzący cały czas z kulką, która się ustawia na kiju (kurcze, nie pamiętam jak taka zabawka się nazywa:) mógłby być ciekawą personą, a tylko stoi wciąż gdzieś w tle.

Co by tu jednak nie powiedzieć, jest to film udany. Wciąga, nie nudzi, ma sporo niezłych scen i każdy powinien go obejrzeć.

ocenił(a) film na 8
MrowiecMachine

Podobał mi się. Oglądałem go dwa razy i uważam że Julien Duvivier był jednym z najlepszych reżyserów francuskich poza Francois Truffaut i Claude Sautet no i może kilku innymi których mniej znam.

Świetnie przedstawiono dzielnicę: różne narodowości, różne nazwy ulic, wreszcie różne dziewczyny o różnych kształtach... Jean Gabin wspaniale wcielił się w główną rolę, a Mireille Balin jako piękna Gaby przypomina mi nieco Gretę Garbo.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
MrowiecMachine

Racja,opis i przedstawienie Kasby robi wrażenie,szczególnie jak się pamięta kiedy nakręcono film.Taka sympatyczno-sentymentalna ramotka,dobrze że cyfrowo odmłodzona,dzięki temu dało się film przyjemnością oglądać, bo nie wiem jak wyglądała kopia z przed kilkunastu lat i kiedy film zremasterowano.