Pęknięcia

Cracks
2009
7,1 22 tys. ocen
7,1 10 1 22351
5,7 7 krytyków
Pęknięcia
powrót do forum filmu Pęknięcia

Pytanie....

użytkownik usunięty

Gdzies czytalam ze jest tez książka ... Czy ktos moze mial ją w rece jesli w ogole istnieje? Moze wie gdzie moglabym ja znalezc bardzo mi zalezy bo wiadomo przewaznie jest tak ze dzielo literackie jest bardziej wartosciowe niz film .. Chcialabym zobaczyc bo film jest hipnotyzujacy motyw obsesyjnego zauroczenia ktory prowadzi do obłedu , ukazanie zazdrosci jako calkowitej degradacji dziewczynek niezwykła tematyka :) + muzyka oraz sceneria = perełka. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7

książka istnieje, ale z tego co wiem nie ma polskiego tłumaczenia :)
ja przeczytałam w oryginale i polecam, mnie podobała się bardzo ale nie do końca potrafię powiedzieć czy książka lepsza od filmu, bo w filmie bardzo dużo rzeczy zostało zmienione, w tym cały ostateczny wydźwięk i kluczowe jak dla mnie kwestie, więc tak właściwie traktuję go bardziej jako wolną inspirację i interpretację ;)
wiadomo - zawsze warto poznać źródło. warto więc przeczytać :)

ocenił(a) film na 7

a do kupienia np. tu http://www.bookcity.pl/A7476587/Cracks/Sheila_Kohler

użytkownik usunięty
rossie_3

Ojej kurcze ja moglabym przeczytac po włosku ale z angielskim sobie za bardzo nie poradze :( ... Mogłabys mi napisac w wiadomosci prywatnej jakie wydarzenia zostały pozmieniane , przeksztalcone bardzo mnie to ciekawi :) i dziękuję za informacje.

ocenił(a) film na 7

nie chcę Ci psuć przyjemności z czytania jeśli kiedyś wyjdzie polskie tłumaczenie (myślałam nawet czy by sama się za nie nie wziąć, ale obawiam się, że mógłby się nie znaleźć wydawca ;) ) Jeśli naprawdę chcesz to mogę Ci mniej więcej napisać, ale jestem kiepska w takim opisywaniu dokładnie różnic, bo np. w książce nie wszystko jest opisane wprost więc musiałabym Ci naisać moją interpretację tekstu, która może być inna od tego, jak Ty mogłabyś go zrozumieć :)

użytkownik usunięty
rossie_3

tak poproszę o Twoją interpretacje :)

ocenił(a) film na 7

nie mogę pisać wiadomości na filmwebie, więc daj może maila :)

użytkownik usunięty
rossie_3

aleksandraszymanskaa@hotmail.com :D prosze

rossie_3

mogę poprosić również?:)
maja.the.ginger.bee@gmail.com

ocenił(a) film na 7
rossie_3

mogłabyś też mi wysłać? miss.bober@gmail.com

ocenił(a) film na 7
miss_bober

O rany, ale stary wątek :D Znalazłam za to tego maila, więc już wysyłam :)

ocenił(a) film na 10
rossie_3

czy wysłałabyś też mi? olaakaz@gmail.com :)
i czy orientujesz się może czy nadal nie przetłumaczono orginału na polski ?

ocenił(a) film na 9
rossie_3

też bym poprosiła. maia_nii@interia.pl