PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=537275}

Pamięć absolutna

Total Recall
2012
6,4 96 tys. ocen
6,4 10 1 95572
5,0 22 krytyków
Pamięć absolutna
powrót do forum filmu Pamięć absolutna

Mam pytanie czy ktoś z was też zauważył powiązania między tymi dwoma filmami.

Mówię tu na przykład o sekwencji. Wiadomość o skrytce bankowej- pójście do banku- badanie odcisków dla identyfikacji- skrzynka ze skrytki a w niej dokumenty kasa i gadżet, oraz dowiedzenie się gdzie jest dom bohatera- następnie pójście do domu- i ostatnie zaskoczenie bohatera napaścią na dom.
A dodając do tego brak pamięci głównego bohatera. I próby powiedzenia mu że jest po stronie państwa. Miałem wrażenie że oglądam Tożsamość Bourne,a tylko osadzoną w przyszłości.

Ogólnie film jako kino sensacyjno S-F spełnia swoją rolę bardzo dobrze, pod względem np efektów specjalnych i pomysłów na wizje świata za X lat.
Dodam jeszcze że sam film próbuję dostać się do grona thrillerów (źródło wikipedia), co mu ewidentnie nie wychodzi, gdyż fabuła tego typu jest już bardzo oklepana i przewidywalna.
Film oceniam na 5+/10 nie porywa

ocenił(a) film na 6
dziadek_29a

Dokladnie to samo pomyslalem w trakcie ogladania - Jason Bourne w przyszlosci. Procz tego scena walki z czarnym robotem skojarzyla mi sie bardzo z Terminatorem ;-)
Ogolnie film nie wypadl tak zle jak myslalem, swietne efekty specjalne i cyberpunkowa wizja swiata.