ten film z rodzicami . mi się naprawdę spodobał , bo jm fanką gatunku Sci-Fi. oni natomiast
zachwyceni nie byli i cały czas porównywali scenariusz i grę aktorską do wersji z 1990 roku .
ja natomiast nie oglądałam filmu z Schwarzeneggerem , ale teraz jm naprawdę zainteresowana i
w najbliższym czasie na pewno obejrzę :D
Kazdy kto ogladal pierwowzor porownuje automatycznie z 1wsza wersja i zawsze film z 1990 bedzie kosil tą nowa.
Ja oglądałem tą z arnoldem kilkanascie lat temu i stwierdzam, że ta nowsza ma lepsze efekty specjalne xD no i anrold byl koksisty bardziej niz colin, ale bylo mniej akcji. Osobiście nic nie wole. Podobało mi się to i to.
hahha no cos ty, film ktory jest o 22 lata starszy mial gorsze efekty specjalne ? Niemozliwe :) Zreszta te stare efekty sa kultowe, a a tych z nowej wersji nikt nie bedzie pamietal po roku.
po co mnie tepy deklu obrazasz zaraz? Ironie potrafie rozpoznac a ty pajacu nie uzyles jej w swojej tepej wypowiedzi.
każdy kto czytał książkę jest zawiedziony obiema częsciami. Stwierdzam ze oba filmy są w porządku, mimo ze znam pierwowzór . D..y nie urywa, ale miły 'zaśmieciacz' czasu :D
Dokładnie, Książka Filipa Dicka to wielopoziomowa historia, i niestety, nadal trudno tego pana przenieść na ekrany, choć już wiele bywało prób :-)
Przypomnę: Blade Runner, Total Recall, A Scanner Darkly, Minority Report, Paycheck, Next, Screamers, The Adjustment Bureau
Filip Dick: Pozostanie niedoścignionym mistrzem FS - co prawda dla mnie, ale mniemam że i dla wielu innych osób!
Dokładnie ! Wielu próbowało, a nikomu się nie udało! A szkoda, bo to świetne opowiadania i powieści! Z niecierpliwością czekam na Ubik i moze " Wbrew wskazówkom zegara' ( jeśli ktoś się odważy)
To by było coś !
Choć uważam że pan Dick 'MOŻE' mieć godnego następce - Petera Watts`a. Jego książka 'Ślepowidzenie' - to potęga SF. A trylogia Ryfter`ów - godne polecenia.
ekhm :D Jestem dziewczyną:D Waatsa nie znam ale tytuł zachęcacjący zapiszę i sprawdzę :D Ryfter też nic mi nie mówi :D Narazie zagłębiam się w Dicka, Asimova i Lema :)
Już poprawiłem ... [shame]
:D
Trylogia Ryfterów to też Watts napisał.
Co do Watts`a - polecam nie zawiedziesz się na 100%, do tego dodam Paolo Bacigalupi i jego 'Nakręcana dziewczyna' ....
Po tych książkach zmienia się sposób patrzenia na SF,
Dzieki dzieki! napewno sprawdzę :D:D Próbowałam szukać coś dla siebie przeglądając 'klasyków s-f' ale narazie nic jeszcze nie utrzeliłam ciekawego :D Ryly dzieki :)
W jakim przedszkolu uzywa sie takiego skrotu?
Poza tym nie jestes fanka sf. Kazdy fan sf nie pozostawia na tym filmie suchej nitki. Bardziej jestes fanka komiksow dla dzieci osadzonych w realiach sf. Dojrzale sf to np. Blade Runner. Co ma wspolnego kompletny film sf pt. Blade Runner z komiksowo-teledyskowa sieczka, ktora nam tu zapodali?
hm.. nie wiem w jakim przedszkolu się czegoś takiego używa , bo nie chodzę do przedszkola , ale wszyscy moi znajomi tak piszą . nie widzę w tym żadnego problemu , więc ty chyba też nie powinnaś/powinieneś .
możesz się zdziwić , ale są tacy , którzy dali temu filmowi wysokie oceny i to , że tobie się nie spodobał jeszcze nie znaczy , że każdy bd dawał taką samą ocenę jak ty .
ps. to , że spodobał mi się ten film , nie oznacza , że jestem fanką komiksów dla dzieci , jak ty to mówisz .
To jest problem. Niedługo każdy gimbus będzie pisał 2literowymi skrótami?
Ne py śt...
Wersja z 1990 roku byla rownie beznadziejna. Oba filmy sa u mnie w pudelku "kaszanka i podroby".
W końcu dzisiaj miałem możliwość obejrzenia tej nowej wersji "Pamięci absolutnej", i moje wrażenia są takie że
- nie porównując tej wersji do pierwowzoru to jest nawet dobry s-f, i dałbym mu 7/10, a najbardziej podobały mi się efekty specjalne i odwzorowanie przyszłości, trochę nie podobał mi się główny aktora, jakoś ta rola do niego nie pasowała jak dla mnie,
- jako remake wersji z 1990 roku to bardzo słabo i tutaj dał bym 3/10, a to dlatego że zmienili fabułę filmu, aktor głównego bohatera mi nie pasuje w tej roli, jakoś nie czuję klimatu jak w pierwszej wersji.
Ogólnie to dałem temu filmowi 6/10 za to że nawet dobrze się oglądało, i ostatnio jest bieda ze s-f w dzisiejszym kinie które się przyjemnie ogląda. A co do samego tytułu to ja jednak pozostaję przy wersji 1990, Arni jak zawsze tam wymiata, i ten "ciężki" klimat s-f filmu mi bardzo odpowiada.
Wlasnie, i to jest magia starych sci fi. " Ciężki " klimat sci fi... tego się teraz nie robi, dlatego nawet nie ma co porównywać obecnych remake'ów do starych pierwowzorów.
Powiem tak... jestem wielkim fanem sci fi, niestety cierpię na niedostatek filmów z tego gatunku w obecnych czasach, toteż cieszę się z każdego, nawet słabego filmu. Podobał mi się nawet ten film, nie staram się go porównywać do starszej wersji, bo nie ma nawet na to szans ;) Ale jako "jakaś nowość sci fi" film wypadł nawet dobrze. Niestety nie uświadczymy tutaj jakiegoś mega klimatu, trudnych i wciągających sytuacji i wyborów, wszystko jak po sznurku... no ale to atrybut dzisiejszego kina sci fi, niestety. W każdym razie, polecam, raz można oglądnąć, a nawet i za jakiś czas, można go sobie powtórzyć... i to wszystko ;) Klasyka rządzi bezsprzecznie.
Jak komuś się podobał ten nowy Total Recall, polecam film " Wyspa" ;)
Widziałem ;) podałem " Wyspę" bo wydaje mi się dosyć podobnym koncepcyjnie filmem do ten nowej Pamięci Absolutnej. Nie drążmy tematu sci fi ;)
Może i koncepcyjnie podobne ale i tak z 10 razy lepsze. Tam oprócz wszechakcji była też jakaś treść.
No to nie drążmy:)
"Kazdy fan sf nie pozostawia na tym filmie suchej nitki", co to za przeproszeniem k....a za stwierdzenie????????? To że większość tak sądzi mam akurat głęboko w tyłku, film który wymieniłeś jako dorosłe SC fi też kiedyś zmieszano z błotem i z Ridleya darli łacha a teraz każdy się na to powołuje jako najelpszy film wszechczasów itp .Daj dziewczynie mieć własne zdanie.Ja jestem fanem Sci fi i przypuszczam że mam więcej lat niż ty i film mi się podobał i zostawiam na nim masę suchych nitek, a twoje stwierdzenie wywołuje u mnie zażenowanie a z tym że jest fanką komiksów , może jest , co ci do tego?Więc do czego chłopcze pijesz, nie podobał się film, to grzecznie go skrytykuj a od ludzi którym się o zgrozo! podobał się odczep i daj im pisać szczerze co o nim sądzą.Nie każdy musi myśleć szablonowo i według standardów większości.Prometeusza też wszyscy jadą ciekaw tylko jestem czy za kilka lat , ci wszyscy nie zmienią zdania jak to miało miejsce z Blade runnerem.Pozdro
szczerze mówiąc to trudno te filmy ze sobą porównywać, dzieli je zbyt dużo lat - 20 lat to różnica 1 pokolenia - więc coś jak by porównywać Gwiezdne Wojny do Harry Pottera
dziś hit muzyczny z lat 1990 nie miałby szans zaistnieć w mediach, ale trudno powiedzieć czy Lady Gagda by się sprzedała w 1990..
osobiście nowa wersja bardziej mi się podoba - dużo więcej akcji, lepsza gra aktorska
Mnie się podobał, świetnie się na nim bawiłam i ani przez sekundę nie nudziłam, nie rozumiem niskich ocen, czego wy wymagacie od filmu sf? Żeby miał złożoną fabułę i przesłanie, nad którym człowiek się zastanawia jeszcze długo po obejrzeniu filmu czy rozrywki? Efekty były dobre, ciągła akcja, aktorzy mi nie przeszkadzali, nie wiem, co niektórzy mają do Colina Farrella, mi tu jak najbardziej pasował.
nie można porównywac T.R. 1990 i T.R 2012 bo to 2 różne filmy a nie remake! w nowym są tylko nawiązania do starego, po to by było o nim glośno od momentu podjęcia decyzji o nakręceniu go. To wszystko. W obu filmach gra aktorska jest drętwa jak mokry kij od szczotki na mrozie. Ludziom bardziej się podoba Pamieć Absolutna '90 bo w TV jest puszczana od 15 lat więc każdy zna ten film i jest do niego przyzwyczajony. A ciężki klimat "starego" SF, to nie dlatego ze stare (zresztą stare SF to wojna światów z 1953!) tylko dlatego że Pamieć Abs '90 to film Paul Verhoeven'a który takie kino własnie robi i innego nie umie... jego tytuły to RoboCop, Showgirls, Nagi instynkt i najbardziej hard coreowy i naprawde CIĘŻKI film SF czyli Żołnierze Kosmosu. Chcecie ciżkiego SF? obejżyjcie żołnierzy! Za ten film ganili Verhoeven'a że nawołuje do nazizmu!
A jedyny film który moim zdaniej stał się super i klasyką już w chwili narodzenia to Obcy 8 Pasażer Nostromo. A Blade Runner to melodramat , ale fajny melo :) ....
mohicanin
moze czasami warto poczytac a nie pisac farmazony, wiem ze tutaj obrodzilo w wielu ZnaFcow Kina "mokrego kija od szczotki";)
http://en.wikipedia.org/wiki/Total_Recall_%282012_film%29
Obie części mają swoje plusy i minusy, do jedynki mam sentyment i przez to dla mnie będzie zawsze najlepsza, ale ta część też nie jest zła, tylko aktorki mogły być o odmiennej aparycji, bo momentami ciężko je było rozróżnić. No i szkoda, że zrezygnowali z Marsa, mutantów i kosmitów.