PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=478458}
6,8 60 tys. ocen
6,8 10 1 59640
5,8 13 krytyków

Pandorum
powrót do forum filmu Pandorum

ŻENUJĄCY

ocenił(a) film na 1

PANDORUM- czytałem na temat tego horroru sf entuzjastyczne recenzje na IMDB i Filmweb (ale były i złe). Elementy sf w tym filmie są spoko- mamy przeludnioną Ziemię i statek kolonizacyjny wysłany w kierunku nowo odkrytej planety o przyjaznych dla ludzi warunkach i jeszcze kilka fajnych motywów. Elementy horroru w tym filmie są tak złe że szkoda mi o tym pisać. Oczywiście na statku pojawiają się potwory są- paskudne i niestraszne, coś jak połączenie Indianina (czy innego Zulusa) i zmutowanego zombiaka, jest ich pełno a geneza ich powstania dosłownie zwala z nóg głupotą autorów tego filmu. Widzimy je co chwilę w pełnym ujęciu więc nie straszą a jedynie wzbudzają chęć wymiotowania. Kolejnym idiotyzmem są niektóre postacie ludzi - te bardziej realistyczne jak 2 członkowie załogi są spoko. Ale spotykamy jeszcze panią botanik która nie wiedzieć skąd posiadła tajniki walki wręcz i akrobacji a także rolnika która walczy niczym wojownik z Shaolin. Ten oto jegomość w jednej scenie walczy z jakimś przywódcą tych obleśnych zombiaków, niczym w filmach karate. Zombiak nawet rzuca mu kij żeby walka była bardziej wyrównana. Ja pier... ręce opadają. Generalnie bzdur i obleśnych scen w tym filmie nie brakuje.

NIE POLECAM TEGO FILMU. Przypomina mi on jeszcze jedno "dzieło" z tego gatunku - Event Horizon. Przyjemność z oglądania takiego kina mógłbym porównać chyba tylko do tarzania się w odchodach, wątpliwa radość przyznacie. Kurde straciłem 2 godziny które mogłem spędzić na coś lepszego. Po takich filmach jeszcze bardziej doceniam filmy Obcy i Predator (osobno) bo to jedyne filmy z tego gatunku które lubię. Resztę będę omijał szerokim łukiem...

W napisach końcowych w gronie producentów zobaczyłem nazwisko trzecioligowego reżysera Paula W.S Andersona, którego filmów po prostu nie znoszę... i wszystko jasne

ocenił(a) film na 6
simon127

Cóż, trochę racji masz, film oglądałem już dosyć dawno, ale z tego co pamiętam powstanie Indian-zombie było całkiem spoko wytłumaczone. Zgadzam się też, że ten film horrorem jest tylko z nazwy, w rzeczywistości trzeba być małą dziewczynką, żeby się przestraszyć. Mimo to uważam, że nadal to bardzo dobry film S-F, warto go obejrzeć ze względu na design statku na którym toczy się akcja, wątek Paytona i zaskakujące zakończenie.

ocenił(a) film na 10
ehelto

zgadzam się film dobry ale jako s-f a nie horror, naprawde zaskoczony byłem końcówką, Polecam

kristof2701

Potworki to jakieś avataro-zombiaki. Straszne to one na pewno nie były :) Ogólnie ot ten film się kupy nie trzyma, wątek miłosny inżyniera, na kij? Coś się stało z ziemią... fajnie. Jakoś bym to bardziej rozwinął. Pomysł powstania potworków też jakiś taki sobie, nagle coś zmutowało w ludziach co miało ich przystosować do życia na nowej planecie.

Postacie, genetyczki, chińczyka, szamano-kucharza to się do jakiegoś komiksu o superbohaterach nadają. :)
O, a ta genetyczka to mi jeszcze te kobite z resident evila przypominała :)

Jakoś tak mało klimatycznie, bez pomysłu. Do tego ostatnie sceny już po wypłynięciu kapsuł ratunkowych są strasznie sztuczne, od razu widać tanie komputerowe efekty :)

Ja to bym z chęcią zobaczył coś dalej, jak tam się przystosowali, zaczęli żyć etc.

Najlepsze kino to nie jest, ale oglądać się dało :)

użytkownik usunięty
simon127

próbowałeś to jakoś leczyć ?

użytkownik usunięty

przepraszam . zobaczyłem twój profil

ocenił(a) film na 6
simon127

z tym, że Event Horizont był dobry.

ocenił(a) film na 10
simon127

Pandorum oceniłeś na 1, a Zombieland na 9? O wielki krytyku filmowy ucz mnie!

ocenił(a) film na 8
simon127

widać nie znasz się na kinie :)

simon127

Film całkiem dobry, ciekawy pomysł, przyjemnie spędzony czas.Żałosne te niektóre komentarze krytyki...