Jak na tamte lata to efekty świetne. Gra aktorska i klimat również. Jedyna rzecz, która mi się
nie podobała to muzyka.
tyle jest w tym filmie nieprawdopodobnych zdarzeń że rzygac mi się chcę, typowa papka dla głupich amerykanów , ocena za wysoka.
Co niby dla ciebie jest nieprawdopodobne? Sama idea założenia takiego parku? Rany, to tylko film.
spoko loko. co do Twojego pierwszego posta- mimo, że nie uważam muzyki Williamsa z JP za jego szczytowe dokonanie, to jednak ma jedną ważną zaletę- znakomicie wkomponowuje się w klimat filmu, dodatkowo świetnie ilustrując wydarzenia. No, może jest troszkę zbyt... bajkowa? Zwłaszcza utwór z ostatniej sceny.
Mnie najbardziej zapadły w pamięć słowa doktora Malcolma, które padły, kiedy Hammond opowiedział, w jaki sposób udało mu się odtworzyć dinozaury. Nie pamiętam całego przemówienia, więc przytoczę tylko fragmenty: "Wasz brak pokory wobec natury mnie zdumiewa" i "Bawisz się genetyką jak dziecko znalezionym pistoletem ojca" - tłumaczenie na kanale Ale kino. Jak dowiadujemy się z filmu, obawy okazały się słuszne.
To sam pomysł był genialny oraz wykonanie!!!! Pamiętam wszyscy na to szli do kina się nie dało wejść to był hicior !! Jak dla mnie kapitalny!!! :) John Williams powinien otrzymać oscara za muzykę filmową!!
No właśnie czemu ? Wystarczyło by nominować Liste Schindlera dopiero w roku 1994, czyli przesunąć trochę czas zdjęć w Polsce, a Obydwa filmy Spielbera do których Williams komponowałby muzykę otrzymałyby oscary. Odydwa motywy przewodnie (ten ze sceny z helikopterem i ten gdy na ekranie pojawia się Brachiozaur) są fenomenatalne, oddając zachwyt i majestat potężnych zwierząt, których nikt nie przypuszczał nigdy ujrzeć. Czasami się też zastanawiam dlaczego oscara nie otrzymało Imperium Kontratakuje i Poszukiwacze Zaginionej Arki, a E.T. dostał. Na czym polegał fenomen wyższości tej partytury nad Marszem Imperialnym i Marszem Raiderów.
Ja pisałem o muzyce. Wiem że dostał za dźwięk, montaż dźwięku i efekty specjalne. Zaginiony świat w 1997 roku też był nominowany w tych kategoriach, ale faworytem Jury w tamtym czasie był Titanic, ale czy to i tak ma znaczenie jeżeli zarówno do Titanica jak i kontynuacji Jurassic Park dźwięk montował ten sam facet - Gary Rydstrom ze Skywalker Sound.