PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=840210}

Pasażer nr 4

Stowaway
2021
5,1 15 tys. ocen
5,1 10 1 14508
4,9 19 krytyków
Pasażer nr 4
powrót do forum filmu Pasażer nr 4

Czy w finałowych scenach wspinanie sie po linach w przestrzeni kosmicznej można jakość wyjaśnić czy twórców poniosła fantazja i odwalili maniane? xD

ocenił(a) film na 4
Metalizer7734

Jak dla mnie to odwalili maniane, bo wymyślili chyba sobie jakiś generator grawitacyjny, który zgodnie ze słowami lekarki chyba ma zasięg do 200 metrów. Coś tam gadała, że w drugiej połowie drogi będzie lżej. Ale to wspinanie bez zabezpieczeń to był jeden z największych absurdów w tym filmie.

mistrzyoda87

zapewne taniej i prościej było im wymyślić taki patent, niż wydawać kasę na kręcenie ujęć aktorów udających brak grawitacji

mistrzyoda87

Linki asekuracyjne było widać w kilku scenach, niestety w innych znikały. Mnie ciekawi jak startuje z ziemi taki statek półkilometrowej długości z linami...

ocenił(a) film na 5
eltoro10000

Proste. Startuje "złożony" i dopiero na orbicie się rozkłada. Było wyraźnie pokazane w filmie.

mojomr_

Serio? Muszę zerknąć jeszcze raz, bo chyba przegapiłem.

Metalizer7734

Tam była sztuczna grawitacja wywołana przez siłę odśrodkową. Sekcja mieszkalna i sekcja z rakietą "Zimorodek" kołowały naprzeciw siebie wokół sekcji z panelami fotowoltaicznymi. Siła odśrokowa jest zależna od promienia okręgu, więc czym wyżej się wspinali do środka okręgu (sekcji zasilania) tym siła odśrodkowa (sztuczna grawitacja) malała, natomiast kiedy się opuszczali w stronę Zimorodka rosła.

ocenił(a) film na 6
blackart69

No i wyjaśnił sprawę :)

ocenił(a) film na 1
blackart69

To teraz wyjaśni mi jakim cudem osiągnęli MaxQ dopiero praktycznie w kosmosie. Rykłem srogo w tym momencie :D