7,6 50 tys. ocen
7,6 10 1 50351
6,8 10   krytyków
Patch Adams
powrót do forum filmu Patch Adams

ocenił(a) film na 9

Przyznam, że naciągnąłem z ósemki no bo przecież miłość, śmiech i zabawa nie uzdrawiają tylko pozwalają w miarę przyjemny sposób jakoś przetrwać mniej lub bardziej ciężką chorobą bądź czas oczekiwania na śmierć. Możemy jednak wybaczyć taką sentymentalną bzdurę bo bzdura ta automatycznie sugeruje postawę lekarza idealnego: ogromna wiedza + zaangażowanie + powołanie + brak obojętności + chęć niesienia pomocy etc.
Może jest to biograficzne dzieło ale i tak wydaje mi się trochę naciągany, szczególnie oklepana końcówka:P no ale co zrobić? Takie końcówki się sprzedają, a ja jestem jednym z tych co lubią szczęśliwe zakończenia :)
Serdecznie polecam, pozdro!

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
pachomir

Powiadasz, że śmiech nie uzdrawia...Otóż wręcz przeciwnie, kondycja psychiczna pacjenta ma bardzo ważne, właściwie wiodące znaczenie podczas procesu leczenia. Oto kilka cytatów znalezionych w internecie:
"Długotrwały śmiech jest bardzo pomocny w leczeniu różnych schorzeń, łagodzi dolegliwości i lekkie bóle oraz sprzyja wytwarzaniu endorfin."
"Śmiech jest doskonałym środkiem wspomagającym niemal każdą terapię. Badacze odkryli, że głośny wyraz wesołości ma wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu i obniżenie ryzyka choroby nadciśnieniowej."
Chociaż niektórzy lekarze krytykują tę metodę leczenia, naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego udowodnili, że śmiech wpomaga pracę układu krążenia, obniża poziom hormonów stresu (jak adrenaliny i kortyzole) oraz pobudza komórki organizmu do walki z komórekami guza i komórkami zakażonymi wirusami."