PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4406}

Pewnego razu na Dzikim Zachodzie

C'era una volta il West
1968
8,0 52 tys. ocen
8,0 10 1 51609
8,9 45 krytyków
Pewnego razu na Dzikim Zachodzie
powrót do forum filmu Pewnego razu na Dzikim Zachodzie

Jeżeli to jest najlepszy western wszechczasów, to chyba to kino nie jest dla mnie. Film nie jest zły, ale ciągnie się niemiłosiernie. Gdyby to nie był klasyk, to bym nigdy tego nie obejrzał.

Gdyby przyspieszyć, to fabuła okazałaby się prosta jak bajka dla dzieci.

ocenił(a) film na 9
Tomek59_fw

Dla mnie tempo tego filmu, jest kolejnym przejawem "majstersztyku". Czasami odpowiada za budowanie napięcia, czasami pozwala zachwycać się zdjęciami itd. Zresztą to zabiegi dosyć charakterystyczne dla Leone.

ocenił(a) film na 7
Tomek59_fw

Obejrzałem tylko dlatego, że ponoć wypadałoby go obejrzeć, po seansie dochodzę do wniosku, że niewiele bym nie stracił gdybym położył na nim krzyżyk. 
... 
Jedno jest pewne, określenie "spaghetti western" idealnie do niego pasuje, ciągnie się niemiłosiernie...
Oczko więcej za ostatni rozdział i muzykę. 

ocenił(a) film na 8
Tomek59_fw

Tak, tak dzisiejsza młodzież, nie mogą na tyłku usiedzieć 5 minut, byle byłoby szybko i dużo krwi. Największe sagi filmowe, kultowe monumenty to właśnie filmy które trwały po 2,5 godziny i dłużej. Przerzuć się na myszkę miki.

hrabia_1717

Nie zes*aj się bo nie lubię filmu który, Ty lubisz XD.
Przyznaję, że nie mam tak dobrej umiejętności skupienia jak kiedyś, czy jak stare pokolenie.
Myślę jednak, że to nie chodzi tylko o umiejętność skupienia, tylko że ten gatunek nie jest dla mnie.

ocenił(a) film na 8
Tomek59_fw

No i ok, jeszcze kilka gatunków nie dla ciebie i zostaną ci komedie romantyczne z Karolakiem.

hrabia_1717

XD XD XD

ocenił(a) film na 6
hrabia_1717

Wyobraź sobie, że to, że komuś się nie podobał film, który ty lubisz, to nie znaczy od razu, że nie lubi żadnego bardziej ambitnego filmu i oczekuje po filmie tylko akcji, rozlewu krwi albo komedii

ocenił(a) film na 8
Szymon_Majchrzak

A Ty co, przypudrowałeś nos i spać nie możesz, postanawiając zabawić się w czyjegoś adwokata? Skoro wziąłeś się za odpowiadanie za kogoś, przypuszczam iż ostatnie 24h spędziłeś na odganianiu własnych adwersarzy. Odpocznij trochę.

ocenił(a) film na 6