PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34622}

Piątek trzynastego VIII: Jason zdobywa Manhattan

Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan
1989
5,0 6,2 tys. ocen
5,0 10 1 6156
4,2 11 krytyków
Piątek trzynastego VIII: Jason zdobywa Manhattan
powrót do forum filmu Piątek trzynastego VIII: Jason zdobywa Manhattan

Po obejrzeniu filmu "Jason żyje" nie sądziłem, że jakiś inny Piątek zrobi na mnie lepsze wrażenie. I widać się pomyliłem. "Jason zdobywa Manhattan" to jeden z niewielu filmów serii, którego jedynym wątkiem jest schemat: jest sobie Jason i morduje każdego kogo napotka, a w końcówce ktoś zarżnie jego. Film ten jako pierwszy zawiera rozbudowaną fabułę z ciekawymi zwrotami akcji. Brawo dla twórców, ponieważ przeniesienie akcji do Nowego Jorku było na pewno ryzykownym pomysłem, ale okazało się całkiem trafnym. Bardzo dobra gra aktorów co jest w Piątkach rzadkością. Polecam każdemu obejrzenie tego filmu!

ocenił(a) film na 6
Igneus

po części się zgadzam, ale Jason jest tutaj odmienny (co mam mu za złe) niż we wcześniejszych odsłonach, gdy był jakiś taki bardziej złowrogi, wcześniej jego sposób polowania na ofiary można było nazwać metodą: "śpiesz się powoli", tutaj mamy zdyszanego (żywego trupa?) Jasona, który zdaje się, że za chwilę sprintem rzuci się w pogoń za ofiarą...film dzieli się na dwie części: słabszą na statku i znacznie ciekawszą po wylądowaniu towarzystwa na Manhattanie...w sumie dobrze się stało, że Jason postanowił zwiedzić nieco świata, bo grasowanie w okolicach Crystal Lake stawało się już nieco monotonne