Pięć minut nieba

Five Minutes of Heaven
2009
6,4 1,9 tys. ocen
6,4 10 1 1909
Pięć minut nieba
powrót do forum filmu Pięć minut nieba

Ocenić ten firm jako nudny to zbyt proste. To jest dramat, a nawet dramat psychologiczny, który podejrzewam byłby niezłą sztuką teatralną. Jako film, tym bardziej z taką obsadą sugerował jednak nieco więcej (apetyt miałem większy), a to był prawdziwy dramat psychologiczny, który tak naprawdę toczy się w w głowach pary bohaterów.Temat pomimo,że ciekawy był skupiony wokół jednego (istotnego) problemu: odkupienie,zemsta,koszmary przeszłości.Z pewnością inaczej oceniany jest przez mieszkańców Irlandii Płn., której ten temat znany jest z autopsji, dla nas (dla mnie) raczej był nazbyt oczywisty i "spłaszczony".Ale podejrzewam,że ponowne odczucia miałby mieszkaniec Belfastu, który obejrzałby "Popiełuszkę". Film dla zapaleńców.

ocenił(a) film na 8
macrac1068

A mnie się wydaję, że nie ma tu znaczenia, czy jesteś mieszkańcem Belfastu, Krakowa, czy Nowego Jorku. Wydarzenia historyczne są tylko pretekstem do ukazania tych uniwersalnych tematów, o których wspomniałeś - winy, odkupienia, zemsty. Dla każdego film ten powinien być tak samo zrozumiały i przystępny, bo tak naprawdę nie opowiada o konflikcie w Irlandii, ale o zbrodni, która mogła się wydarzyć wszędzie i w każdym czasie.
Dla mnie akurat film był miłą niespodzianką - okazał się dużo lepszy, aniżeli się spodziewałem. I nie bardzo rozumiem, jakich to zapaleńców masz na myśli?

użytkownik usunięty
wagu

zgadzam się z wypowiedzią powyżej. a ocena tego filmu na filmwebie to wstyd. Ten film zasługuje co najmniej na 7/10. piękny film. ale jak widać, nie dla wszystkich. polecam.