którzy mimo mijającego czasu nie są w stanie poradzić sobie z przeszłością. Film ten porusza swoją głębią i zachwyca charakterem. Polecam gorąco.
powtórzę za poprzednikiem : mądra wypowiedź.
a ocena tego film tutaj to wstyd po prostu. niektórzy nie są w stanie oglądać mądrych, poważnych filmów, w których najwazniejsze są uczucia bohaterów, a nie akcja.
Tak to już z ludźmi bywa, do tej pory dołącza Ktoś nowy do 'publicznego linczu' mojej wypowiedzi na temat Chłopców z ferajny ;)
A co do tego filmu: uczucia były tutaj mocno zaakcentowane.
Bo widzicie...tak wygląda świat. Filmweb to portal dla " mas ". Wszyscy tutaj wchodzą i mogą swobodnie wystawiać i pisać co im się podoba, dlatego chyba z 90% użytkowników na filmwebie i ludzi wystawiających komentarze i oceny filmom to osoby nie kompetentne, którzy nie zrozumieli itd filmu i wystawiają taką ocenę jaka im się podoba. Ja przestałem już z tym walczyć czy komuś coś udowadniać. Traktuję filmweb jako bazę stworzoną dla siebie, szukam konkretnych filmów, widze co oglądałem a co nie, co bym chciał zobaczyć itd. Ocen filmom nie wystawiam, bo traktuję kazdy film jako inną, odrębną historię i nie chcę szufladkować filmów ocenami. Dlatego nie ma się co przejmować, w pojedynkę nie pokonamy stada ;) Pozdrawiam
ooo! ja mam podobnie z tym "co widziałam a co nie". np wchodzę sobie na moich ulubionych aktorów i patrzę co by tu jeszcze zobaczyć....natomiast wystawiam oceny, ale to są moje własne, zupełnie subiektywne :) np filmy z moimi aktorami od początku mają zazwyczaj wysoki oceny ;D
Nie chodzi mi o ten film. Chodziło mi o 'lincz mojej wypowiedzi' na temat filmu CHŁOPCY Z FERAJNY ... ;)
aha.... a tak a propo co to za film? :) i czemu akuart tutaj o nim wspominasz? ;)
'a ocena tego film tutaj to wstyd po prostu. niektórzy nie są w stanie oglądać mądrych, poważnych filmów, w których najwazniejsze są uczucia bohaterów, a nie akcja.'<- odnośnie tego wspomniałam o CHŁOPCACH Z FERAJNY, bo tam 'ośmieliłam się' wyrazić swoje subiektywne zdanie ... ;)
Film jest o gangsterach ...
A oglądałeś KOCHAM CIĘ OD TAK DAWNA ??? Podobna tematyka. Piękny film .... Polecam :]
Nic dodać nic ująć. Jeden z tych filmów co każdy powinien obejrzeć jeszcze za życia.
Tak naprawdę dla nas wielu jest bardzo cięzko zrozumieć ten film, a dokładnie co tak ma naprawdę osiągnąć. Bo problematyka w tej odsłonie konfliktu północnoirlandzkiegio jest nad wyraz złożona. Nie zmienia to faktu że sam film wręcz genialny, i dość dobrze obrazujący tą tematykę kiedyś i dziś.
Myślę, że jest tu też uniwersalna tematyka przebaczenia i zemsty. Zwłaszcza w tym pierwszym przypadku, gdzie niełatwe jest przebaczenie za życie brata i zrujnowane kompletnie własne gostkowi, który stał się celebrytą mówiącym o wartościach pokoju i pojednania... A może to ofiara właśnie jest psychicznie za bardzo powykręcana, by zrozumieć uniwersalizm tych wartości... tak, tu jest wiele pytań uniwersalnych na każdym spłachetku ziemi, gdzie ktoś zaznał krzywdy od bliźniego (a są na ziemi jakieś inne?) i dlatego właśnie film JEST wręcz genialny.