PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=638857}

Piękne widoki

Scenic Route
2013
6,2 2,6 tys. ocen
6,2 10 1 2560
Piękne widoki
powrót do forum filmu Piękne widoki

Nie wiedziałem jak ocenic ostatecznie daję 6/10 za to że film mnie wciągnął pomimo tego że
wypełniają go głównie dialogi . Same dialogi zaś są niezłe, momentami błyskotliwe. Postaci
wykreowane w filmie są bardzo przekonujące , uwierzyłem w nie - więc pochwała dla aktorów ale
i scenarzystów. Fajna muzyka, fajny pustynno/stepowy klimat.
I zakończenie dzięki któremu film ma u mnie 6/10.

SPOILERY !!!

Jedno co irytuje: czy dorośli faceci w obliczu śmierci na pustkowiu pobili by się jak dzieci zamiast
pomyślec konstruktywnie nad przetrwaniem i odpuścic sobie na jakiś czas kłótnie?
Samo zakończenie bardzo pozytywnie puentuje film - oto coś w co wierzy widz ( i gł. bohaterowie
czy też jeden z nich ) okazuje się iluzją umierającego człowieka. Piękna sielanka kontra twarda
rzeczywistośc - okazało się że z pozoru mały niewinny wyjazd z przyjacielem kończy się tragicznie
a jeden z bohaterów prowadził sztuczne życie i nie zdążył go zmienic.
Bardzo mi się też podoba cała rozbudowana scena kiedy to jeden z nich uznał że zabił
przyjaciela. To przerażenie w oczach, poczucie beznadziei, kopanie mu grobu itd. Wszystko to
budowało fajny klimat.
No i te sytuacje w których można było wyskoczyc z fotela - przyjeżdżają samochody ale jakieś
fatum powoduje że albo ich nie widzą albo starsza pani ucieka od niech bo się boi ( swoją drogą
mogła chociaż w mieście wysłac po nich pomoc )

ocenił(a) film na 5
armarange

Wielkie dzięki za ten komentarz ze spoilerem, bo jednak dobrze zrobiłem, że wyłączyłem w 35 minucie. Błyskotliwe dialogi? Naprawdę słuchałbyś w realu dwóch facetów pieprzących o swoich banalnych rozterkach? Słowotok jak z serii karabinowej układający się wprawdzie w inteligentne dialogi, ale w tym jest zupełna pustka - to jest nieciekawe. I "pół godziny" jeden tłumaczy drugiemu jaka to przyjemność jest mieć seks z młodą kobietą. Tak mnie to "wciągnęło", że wyłączyłem.
I dzięki, że dodałeś spoiler, bo właśnie napisałeś w nim to, czego się spodziewałem w dalszej części - o nudzie i banalnej, przewidywalnej fabule.
Klimatu pustyni nie ma w ogóle... Wszystko mogłoby się odbywać w środku miasta i nic by to nie zmieniło.
I bardzo kiepskie zdjęcia, w tym chyba słaba, trzęsąca się kamera.
Nawet nie oceniam tego filmu skoro nie dał się obejrzeć.