PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=619213}

Piękno

Skoonheid
2011
5,3 1,6 tys. ocen
5,3 10 1 1637
5,6 5 krytyków
Piękno
powrót do forum filmu Piękno
baluk

Niepoprawnie postawione pytanie: ja osobiście zastanawiam się, czy główny bohater wypłacił pieniądze, żeby uciec daleko i zacząć prawdziwe żyć, czy raczej żeby zamknąć usta Christianowi przekupując go, jak myślicie?

baluk

BĘDĄ SPOILERY
Dobre pytanie. Mnie w tej ostatniej scenie bardziej zainteresowało to, co sobie może myśleć facet, który całe życie sobie "ułożył", jak mówi, ukrywając swój homoseksualizm i skazując się na pokątne zaspokajanie pożądania, prowadzące aż do gwałtu, kiedy dzisiaj inni geje potrafią żyć jawnie i być szczęśliwi (jak ta parka, którą obserwuje).
Nie sądzę, żeby chciał gdzieś uciec. Gdyby Christian miał na niego donieść to już by to pewnie zrobił - nim Francois powrócił z Cape Town. Ale może masz rację, że to kasa na "zamknięcie mu ust" - ta, o którą Christian go poprosił tuż przed gwałtem. Zresztą, nie wiem, ale czy to tak łatwo przyznać się facetowi, że (prawie) został zgwałcony? (Prawie, bo Francois nie miał erekcji po alkoholu, ale do aktu przemocy doszło) Jakoś nie zastanawiałem się w trakcie seansu, po co wybrał tą kasę - musiałem mieć zaćmienie :P - ale masz rację, że jest to zapewne istotne!

Davus

TEŻ SPOILERY.
No ja uważam, że to JUŻ był gwałt, nie doszło może do penetracji odbytu, ale Christian został zmuszony do przyjęcia w usta penisa Francois, mimo że nie miał na to najmniejszej ochoty, został poniżony, pobity, obnażony, sponiewierany. Dla mnie to JEST już gwałt.

baluk

Zauważ, że (prawie) dałem w nawiasie. :P

ocenił(a) film na 6
baluk

Jeden szczegół: może sflaczał mu szybko i nie mógł skończyć, choć tak bardzo młodego pożądał, ale do penetracji doszło. Zauważyłam, że w dole, na koszuli miał krew.

zzzip

Krew na koszuli była z twarzy po zadaniu ciosów!

ocenił(a) film na 6
wodniq

ciekawe...to musiała być też scena, której nie pamiętam, w której wyciera sobie twarz dolnym lewym rogiem koszuli.

zzzip

nie sobie...po ciosach chłopak miał zakrwawioną twarz kiedy tamten próbował go zgwałcić w usta i stąd ślady,nie pokazano tego wprost więc mogło Ci to umknąć

ocenił(a) film na 8
Davus

To zdecydowanie był gwałt. A zakończenie nieco zaskakujące początkowo, ale w sumie wpisuje się w cały klimat filmu. Sądzę, że Christian zadzwonił do Francois z ponowną prośbą o pieniądze. Myślę, że prawdopodobnym jest, że przemyślał temat i przystał na warunek "wujka"... bardzo mocno podkreślał, ze zależy mu na karierze i jest w stanie wiele dla niej zrobić. Potrzebował kasy, przesunął granicę ... szokujące? Czy aby aż tak bardzo?

Davus

właśnie się zastanawiałam, czemu nie miał erekcji, skoro tak bardzo go pragnął

Skorpionek666

Z powodu alkoholu zapewne. :P