PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=164171}

Piła II

Saw II
2005
6,4 106 tys. ocen
6,4 10 1 105679
5,2 32 krytyków
Piła II
powrót do forum filmu Piła II

1+2=

ocenił(a) film na 5

Choć kiedy tworzono część pierwszą nie myslono o kontynuacji (tak mi się wydaje:D), to drugą część zrobili w taki sposób, ze obie tworzą wspólną całośc, taką mini sagę ;) Pierwsza: postawienie pytań, poznanie głównego bohatera, jakim niewątpliwie jest John "Jigsaw", a druga to rozwinęcie jego postaci i odpowiedzenie na w/w pytania (choć nie wszystkie). Z pewnych względów planowana 3 część (i dalsze :/) nie bedą już pasować (kto oglądał ten wie czemu), niby są zadatki na kontynuację, ale to już nie będzie to samo.
Co do samego filmu to ma on poziom podobny do "jedynki". Poczucie grozy, napięcie, zagadkę, pułapki [strzykawki(sic!)] oraz, co mnie akurat zaskoczyło, zaskakująca :D końcówka (może nie tak jak w części pierwszej, ale zawsze). Podobieństwa są też niestety w sferze minusów czyli kiepściutka gra aktorów (no, poza Bell'em) i niesamowite błędy logiczne.
Podsumowując, film dobry, moja ocena 7,5/10. Będzie zapewne część trzecia, ale wg mnie będzie ona tak jakby pierwszą częścią innego filmu opierającego się na tym samym schemacie, cóż zobaczymy za jakiś czas.