Mialem juz sobie darować komentowanie po tym jak go pare tygodni temu widzialemale...Ale jak zobaczylem tekst na stronie glównej filmwebu:" tego nikt jeszcze nie wymyślil,genialni mordercy z SIEDEM(!!!) i cube mogliby sie od niego uczyć" to ręce mi opadly.Porównanie do siedem uważam za hybione- genialności tamtego dziela ten gniot dorównuje jedynie poziomem swojej glupoty.
Czego nikt jescze nie wymyślil???szokowal grubas w i bagnet który se kolo zalożyl na bata zanim wziąl się za panienkę w "Siedem".Od tamtego czasu wiele sie zmienilo. Owszem scena z(uwaaagaaa spojleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeerrr!!!!!!) dolem ze zużytymi strzykawkami czy z piecem krematoryjnym byly "dość" szokujące ...tylko że nie wiem dla kogo. Jak na razie jedyną inwencją twórców jest prześciganie się w wymyslaniu kolejnych shockerów i to o dość wątpliwej dawce emocjonalnej,że o artystycznym polocie już nie wspomnę. Twórcy owi mienią się prawdziwymi przerażaczami tylko kogo oni przerażają niby??dzieci w przedszkolu??Mówie wam wspólcześni twórcy horrorów zbliżają sie w swej trywialności do banalnego freddego krugera, doktora hihota czy blooba zabójcy, jednocześnie będąc za cieńcy w jajcach żeby przekroczyc pewne tabu, które nigdy nie zostanie zlamane.Naprawde dzisiaj nie ma juz się czego bac w kinie, jedynie kolejnego zawodu.Niebawem pewnie twórcy w swej nieokielznanej pomyslowośći wymyśla mordercę co zamknie swą ofiarę w pomieszczeniu pelnym gówna a ofiara dostanie się do kluczyka ukrytego na dnie jak wszama calą zawartość basenu przy pomocy sztućców, które będzie musiala wydobyć ze swego żolądka przy pomocy pogrzebacza. Naprawdę panowie z hollywood muszą siedzieć za dlugo w necie bo każdy wie że najgorszy syf nieporównywalny z niczym innym jest wlaśnie tam.Więc niech się wezmą za cos ciekawszego bardziej delirycznego i dzialjącego na psychę jak requiem for a dream albo cuś.Mam nadzieję,że z horrorów Silent Hill ędzie trzymal klimat.
A wracająć do pily to zakończenie bylo do prawdy debilne.Kolesiana co to on ją niby torturowal,męczyl itp nagle zafascynowala sie swym oprawcą i stala się jego gorącą zwolenniczka i uczennićą a on jej mentorem.Nie no k...... nie róbcie z nas pederastów(jak to ladnie Stuhr powiedzial).Przypomnial mi sie karate Kid 4-mistrz Miyagi i jego ucennica.Doprawdy żalosne.Czekam na riposty w stylu :sam jesteś k...żalosny ty pieee.....kuuu...i chuuu...w duuu....jeb...... itp.Napewno takich elokwentnych wyjadaczy tu nie zabraknie.
Też miałem sobie darować komentowanie, ale dziś zobaczyłem wspomnianą reklamę :) O saw1 miałem zdanie, że "może być". Film był dobry ze względu na przemyślany scenariusz, ale tak naprawdę poza scenariuszem wiele nie oferował. Gdy zobaczyłem zapowiedź drugiej części od razu pomyślałem sobie "co za dużo to nie zdrowo". Niedawno miałem okazję sprawdzić to na własnej skórze i moje domysły potwierdziły się. Odniosłem wrażenie że film prezentuje jakość pilota do serialu! Zwykłe powielanie pomysłów z poprzedniej części i innych tego typu filmów, powielanie w gorszym wydaniu. Nie można już nawet powiedzieć, że scenariusz jet mocną częścią filmu, bo nie ma już w sobie nic z oryginalności. Domyślam się, że przeciętny fan Saw1 byłby w stanie napisać lepszy scenariusz, gdyby dostał polecenie napisania czegoś w stylu saw1.
Jakiś czas temu oglądałem bardzo podobny film, którego tytułu nie pamiętam, grupka ludzi zostaje porwana z ulicy, budzą się w zamkniętym domu i otrzymują różne wskazówki, w tym że wyjść (z torbą pieniędzy) może tylko jedna osoba która pozostanie przy życiu. Zakończenie tego filmu było dosyć zaskakujące, chociaż scenariusz ogólnie nie był przekombinowany. To tylko dla przykładu "oryginalności" scenariusza saw2, a takich filmów jest jeszcze więcej.
Całkowicie sie zgadzam. Szanuję poglady innych, ale zarówno saw1 jak i 2 według mnie prezentuje niski poziom. I na pewno nie na miejscu są porównania do Siedem- po prostu klasyki! Już sobie wyobrażam o czym będzie saw 3 i jakie przewidywalne i absurdalne będzie. Heh.... kiedy zrobią dobry film tego gatunku? Marzenia ściętej głowy:(