PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=164171}

Piła II

Saw II
2005
6,4 106 tys. ocen
6,4 10 1 105687
5,2 32 krytyków
Piła II
powrót do forum filmu Piła II

o ile jedynka zaskakiwała pomysłowością to dwójka jest straszna. Zamknięcie kilku osób... sądziłem, że z tego będzie coś więcej wyciągnięte a tu jeden muchachos świruje na tym polega cała dramaturgia filmu. Motyw z tą babką, która ma być kontynuatorką dzieła Jigsawa jest jakiś porojony. Kto odważył by się wracać do psychopaty po takiej tragedii (w jedynce ta laska jest troche podłamana). Połączenie ojca z synem i skazanymi przez niego ludzmi czemu miała służyć? Zmobilizowaniu ojca do działania? Każdy ojciec, dobry czy zły walczył by o życie swojego syna. Tochyba normalka. Jedyny wniosek to to, że ludzie zaczynają doceniać swoje życie dopiero w sytuacji zagrożenia ale zaraz zaraz.... to wiemy z 1 części i to było jej sensem. A gdzie sens 2 części? NIE MA. Film jest fatalny, począwszy od zdjęć kończąc na grze aktorskiej. A zakończenie? Nie oszukujmy się, każdy z nas napisał by taki scenariusz w około godziny, bo nieoczekiwane zwroty w scenariuszu są niestety najprostsze do wymyslenia. Ocena... 3/10 za w miarę ciekawy początek.

ocenił(a) film na 7
neil__mccauley

Swoim quasi intelektualnym wywodem starasz się udowodnić że piła 2 jest do bani, bo :
-pomysł jest kiepski, zamknięcie kilku osób w domu. jedna osoba świruje.jakie to oklepane?
-twierdzisz że "motyw z tą babką jest porojony" :) Rozumiem że bardzo się zdziwiłeś że to wlasnie ona jest inspiratorką wszystkiego. Ale argumenowanie w stylu "kto by wrocil do psychopaty po takiej tragedii" kompletnie nie pasuje. To własnie przez to scenarzysta nas zaskoczył. Róznica między nami jest taka, że mnie się to spodobało a Tobie nie.
-"połączenie ojca z synem i skazanymi przez niego ludźmi. CZemu mialo służyc?"Temu co napisales. Nie rozumiem tylko czego się spodziewales po tym filmie? Jakies arystetelowskiej puenty?Głębokiego przesłania?
Skoro jesteś taki świetny w pisaniu scenariuszy ("każdy z nas napisałby taki scenariusz w około godzinę (lol)" to może napiszesz nam jakis alternatywny scenariusz, chociaz konspekt.
Jeszcze te Twoje ogólniki "zdęcia fatalne" "gra aktorska". Może przytoczysz kto wg Ciebie kiepsko grał i co konkretnie jest jeszcze fatalne.

ocenił(a) film na 10
neil__mccauley

A ja wbrew wszystkiemu dałam się nabrać.Niby pamiętałam jedynkę,pamiętałam co mnie zaskakiwało a jednak II części nie rozgryzłam :P Ja uważam,że film jest godny obejrzenia.Podoba mi się jakie wskazówki daje ten chory na raka facet policjanotwi.Sama tego nie zauważyłam... Nie wiem czy II część nie jest lepsza od I, a rzadko tak bywa jak nam wiadomo ;)