PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=164171}

Piła II

Saw II
2005
6,4 106 tys. ocen
6,4 10 1 105687
5,2 32 krytyków
Piła II
powrót do forum filmu Piła II

Piła II przy tym co ostatnio grają w kinach prezentuje sie nieźle ...
Dobre nawiązanie do 3-ciej częsci , ale scenariusz strasznie naciągany ...
zabójcą , psychopatą itd... na końcu staje sie córka (Amanda) tego co organizował te nieludzkie sytuacje :) , z początku film zdaje się być ciekawym ... podumowując film jest bardzo przewidywalny , gdyby niewpostała część pierwsza to było by coś :]

ocenił(a) film na 6
Svift

Insynuujesz, że Amanda jest córką Johna ?!
Mylisz się w takim razie, John nie miał rodziny, jeszcze przed chorobą miał dziewczynę ale nie stała się ona nawet jego narzeczoną
Wszystko to wyjaśnia komiks Saw :Rebirth który u nas jeszcze nie wyszedł (mozna było się spodziewać) animowana wersja na oficjalnej stronie filmu się znajduje
Amanda była jedynie uczennicą Jigsawa, a on był jej mentorem. Możliwe, że w filmie określa go mianem ojca jednakże jest to metafora mająca na celu ukazanie tego, że John stał się jej mentorem i przewodnikiem życiowym, kimś czyją spuściznę będzie kontynuować

_Nameless_

Chciałem sprostować pomyłke z pierwszej mojej wypowiedzi , chodziło mi oczywiście że film jest dobry nawiązaniem do pierwszej Piły,
Nameless, w filmie Amanda wyraźnie nazywa Johna Ojcem ... a on potem wpomina coś o córce , nie uważasz że taka metafora o której wpominasz była by conajmniej dziwna ...?

ocenił(a) film na 6
Svift

Ta racja... ale w tej samej kwesti co słowo OJCIEC pojawiają się też takie słowa jak PRZEWODNIK i NAUCZYCIEL, z resztą w chwile potem nazywa Jigsawa poprostu Johnem a nie tatusiem czy czymś tam.
Sam Jigsaw nie wspomina nic o córce... w retrespokcji pod koniec w ogóle się nie odzywa (są tylko kwestie z wcześniejszych momentów filmu) a w trakcie filmu też jest to dość wątpliwe - jeśli powiedziałby coś o córce to zdradziłby całą fabułę filmu i nici z zakończenia... podobnie jest z numerami na karkach... na początku jak się przyjrzeć to bohaterewie w ogole ich nie mają
Nie widzę także sensu w zamykaniu swej córki w zmodyfikowanej pułapce na niedźwiedzie
Jak już mówiłem John nie ma rodziny (żony, dzieci), odsyłam tutaj -) http://rebirth.saw2.com/rebirth/ [rebirth.saw2.com/rebirt ...]
Jest to jakby preludium przed PIŁĄ 1

Przytocze troche dziwne porównanie... Jana Pawła II także nazywano ojcem (Ojcem Świętym)... a był przecież tylko przewodnikiem duchowym, podobne znaczenie ma słowo OJCIEC w ustach Amandy

_Nameless_

Amanda: Ale moje życie zostało uratowane przez niego,
odnalazłam ojca,przywódcę.
A jednak miałeś racje ... :]