Po wielkim - wg mnie zasłużonym - sukcesie Piły, przyszedł czas na część drugą. I jak chyba w każdym sequelu jest tu wszystkiego więcej. Zamiast dwóch zamkniętych w pułapce osób, mamy teraz kilka. Zamiast jednego pomieszczenia - cały dom. O ile jednak pomysł z mieszkaniem-pułapką wyszedł twórcom zaskakująco dobrze, to zwiększenie liczby bohaterów już nie za bardzo. Co prawda dzięki ich rozmnożeniu, w dwójce jest więcej makabry i pokazówki, ale o wiele mniej skupiania się na przeszłości i życiu bohaterów, co było zaletą jedynki.
Dobrze, że scenarzyści pokazali Jigsawa, dzięki temu umotywowano jakoś jego działania. Oczywiście już w pierwszej części okazało się dlaczego zmusza on ludzi do swojej gry, ale tutaj dano mu więcej, trochę bardziej przekonywujących argumentów.
Niestety jak każdy sequel, tak i Piła 2 jest gorsza od poprzedniczki. Napięcie jest słabsze, przez co film staje się w niektórych momentach nudny. Cała historia co prawda ma w sobie duży potencjał, ale wydaje się, że nie został on do końca wykorzystany. Dwójka jest mniej dopracowana, jakby kręcona w pośpiechu. Nawet słynne Game Over wydaje się jakieś takie nijakie. Ni grzeje ni ziębi.
5/10. Jak na sequel to całkiem dobrze
No w sumie się zgodze. Jedynka była o wiele lepsza, była bardziej filem psychologicznym. W drugiej części nastawione się bardziej na szpanerstwo i brutalne sceny - to co dominuje wśród młodzieży. Pewnie trójka bedzie jeszcze bardziej taka. Może kiedyś doczekamy się lepszego sequel'a...
"W drugiej części nastawione się bardziej na szpanerstwo i brutalne sceny - to co dominuje wśród młodzieży. " Akurat z tym się nie zgodzę, ponieważ mimo iż jestem jeszcze całkiem młody, to odrzuca mnie bezsensowne upychanie w filmach makabry i scen przemocy.
A w trójeczce będzie chyba mniej bohaterów, więc może znowu fabuła będzie ważniejsza od tortur. Oby.
Pozdrawiam.
Niestety jest- miano więcej pieniędzy to wiecej krwii i brutalnych scen... , w trójce pewnie będzie jeszcze więcej brutalnych scen, a aspekt psychologiczny wogóle zniknie. Ech no trudno... Pewnie innym się spodoba
Wydaje mi się, że w 3 będzie jeszcze więcej krwi niż w dwójce.. A szkoda, bo nie w tym rzecz by krew się hektolitrami lała.. :/