PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=557782}

Piła mechaniczna 3D

Texas Chainsaw 3D
2013
4,9 13 tys. ocen
4,9 10 1 12875
4,1 10 krytyków
Piła mechaniczna 3D
powrót do forum filmu Piła mechaniczna 3D

Od której części powinnam zacząć oglądać serie o pile mechanicznej ? Po kolei od najstarszej czy macie jakieś wskazówki od której części najlepiej zacząć oglądać ?

Musicxd

Ze starych widziałem pierwszą i trzecią ,z nowych wszystkie i były nudne. Najlepsza jest jedynka z lat 80' i nie mówię tego ,zeby się snobować,tylko zwyczajnie to jest najciekawszy film najbardziej psychodeliczny. Jako ciekawostkę dodam ,że czubka autostopowicza zagrał kolega Bucketheada. Inne filmy z tej serii można sobie odpuścić ,jeśli chce się oglądać tylko naprawdę dobre horrory. Ten już widać ,że będzie g6wnem najgorszym jaki pod tym szyldem zrobiono.

Ottiss14

sorki to były lata 70' ,a nie 80' dlatego bohaterami są hippisi.

Musicxd

Widziałem na razie 3 pierwsze części starej serii (do której zalicza się również Piła Mechaniczna 3D) i obydwie z nowej. Polecam pierwszą część starej serii, remake i jego prequel.
Warto zwrócić uwagę, że pierwsza część starej serii różni się trochę od powszechnego wizerunku serii- przede wszystkim brakuje jako takiego gore. Nie to, żeby film był łagodny, jest brutalny i okrutny jednak wszystko co najgorsze dzieje się poza kadrem. Mimo braku gore polecam przynajmniej z dwóch powodów: raz- to klasyk, który każdy powinien znać, dwa- posiada kapitalny klimat, którego niż nigdzie nie uświadczysz.
Remake zaliczam do jednego z najlepszych remake'ów horroru ostatnich lat. Jest bardzo dobrze nakręcony i wprowadza też trochę od siebie. Klimat jest dobry, jednak już nie aż tak powalający jak w oryginale, za to w zamian otrzymujemy niezłą porcję gore, którego trochę brakowało w oryginale. Gorszy od pierwowzoru, ale i tak dobry.
Jeżeli remake Ci się spodobał to warto jeszcze obejrzeć jego prequel, Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną: Początek. Powtarza wiele zalet poprzedniej części. Niestety fabuła jest już dosyć oklepana, otrzymujemy po raz kolejny to samo. Na szczęście dla miłośników posoki film ma do zaserwowania naprawdę dużą dawkę gore. Jest to najbrutalniejsza część ze wszystkich jakie widziałem (i pewnie jaka dotąd powstała).
Odradzam stanowczo drugą i trzecią część starej serii. Co prawda mamy trochę niezłego gore, ale niestety nie posiadają klimatu, są nudne, kiczowate i głupie. Powstrzymałem się od oglądania czwartej części (czyli Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną: Nowe pokolenie) po tym jak usłyszałem, że jest jeszcze gorsza. Piątej części (czyli Piła Mechaniczna 3D) jeszcze nie widziałem. Obejrzałem póki co pierwsze 5 minut i napiszę tak- na pewno trzeba wcześniej obejrzeć pierwszą część, ponieważ film bezpośrednio nawiązuje do niej, ale szczerze mówiąc ta część nie zapowiada się dobrze.