PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121413}

Piła

Saw
2004
6,7 225 tys. ocen
6,7 10 1 224502
6,3 51 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Minimalnie lepsze od 6ego zmyslu u Niezniszczalnego....

ocenił(a) film na 6
ddamian19

Najlepsze ? TO chyab mało widizałeś. A poza tym jak moze być lepsze od 6-stego zmysłu i Niezniszczalnego, w których (chodzi mi głównie o szósty zmysł) wszystko staje na głowie, elementy układają się w spujną całość. A wszystko to dzięki świetnemu, dopracowanemu scenariuszowi, którego brak w Pile. Cała fabuła jest jakby dorobiona do zakończenia, które notabene nie jest tak fenomenalne, nie układa się w doskonale pasującą całość, wiele elementów jest przewidywalnych (poza magnetofonem :) ) Poprostu fabuła ma w sobie kilka luk i nie jest zbyt nadzwyczajna, ani błyskotliwa. Ot taka sobie, nawet dobra, do nawet dobrego filmu. ALe film ten na pewno nie będize klasyką, nie będize tak pamiętany jak sżósty zmysł, gdyż nie jest niczym nowym, ani odkrywczym. Na pewno też do filmu nie da sie często powracać.
A co do zakończeń to aktualnie przychodzi mi do głowy "Skazani na Shawshank" w których zakończenie powalało na kolana, gdyż nie można sie bło kompletnie domyślać takiego przebiegu acki - tam masz świetną fabułę, świetnie przedstawioną. A jak to sie ma do Piły.. :\ Niesamowite również, całkowicie niespodziewane jest zakończenie "Planety Małp", również poparte świetnym scenariuszem, tutaj jeszcze dającym do myślenia. KOlejnym przykładem jest reżyserska wersja "Blade Runnera", a takich filmówych przykładów (bo o innych formach tu nie mówimy) jeszze sie znajdzie i na pewno każdy z nich jest filmem o niebo lepszym i o z wiele ciekawszym i przewrotnym zakończeniem.

ocenił(a) film na 5
ddamian19

za mało widziałeś
w Niezniszczalnym dobre zakończenie.....
niezły żart
za dużo amerykańskiej papki oglądasz

ddamian19

może nie najlepsze i napewno nie lepsze niż w tych filmach ale jest bardzo dobre i zostaje w pamięci szczegolnie dzieki muzyce i reakcji jaka zagral aktor, ogólnie to na mnie najwieksze wrazenie zrobilo zakonczenie Requiem dla snu, to dopiero byl klimat !

ocenił(a) film na 7
paganini06

To rzeczywiście albo scenariusz do zakończenia robiony , ale mi się wydaje że koniec jest beznadziejny , bo ...poprostu na siłe zaskakujący , i tak naprawdę nie jest =/

Vanillia

sorry ale jakoś nie zrozumiałem tego co napisałaś, możę mam jakieś ograniczenia lbo pisałaś to pod wpływem czegoś ;) pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
paganini06

^^ hm.... stan po 48 h bez snu ? Nie wiem co miałam na myśli , chyba to że końcówka filmu , była tak jakby nie wiem, na siłe ? Miała na siłe nas zaskoczyć ?

Vanillia

no wlasnie on zaskakuje na ile ale nie odzcuwa sie tak zbyt mocno bo w tle jest fajna mzua i aktor dobrze zagral swoja reakcje ;)

ocenił(a) film na 5
paganini06

Jak dla mnie zakonczenie bylo ogromnie zaskakujące. Długo siedzilam z otwarta buzia :P Ale mzoe nie najlepsze kiedykolwiek widzialm :D 6ty zmysl mial lepsze. Al;e powiem że jest to jedno z ...mmm lepszych :D

użytkownik usunięty
ddamian19

może nie najlepsze, a.le bardzo dobre, nie wiem czemu ludzioe się tak potwornie ciebie czepiają

ocenił(a) film na 9

Jest sporo filmów z b. dobrym zakończeniem (choćby Siedem, Żądło, Memento, Piła również). Oby tak dalej, panowie scenarzyści!

ocenił(a) film na 6
Pr0t0n

Ja mam mieszane uczucia wobec tego fimu. Z jednej strony bardzo fajne zakończenie, ale z drugiej strony trochę ten film mnie wynudził. Trochę pachnie mi tu konfekcją. Ktoś tu napisał, że to film psychologiczny, dla mnie jest to raczej film pseudo-psychologiczny. Zrobiony raczej pod publiczkę. Na pewno ten film nie stanie się klasyką. Ot, kolejny pomysłowy thriller.
zanim obejrzałem ten film, czytałem, że jest lepszy od SIEDEM. Po obejrzeniu go, mogę tylko się uśmiechnąć czytając takie porównania. Piła nie dorównuje 7 do pięt.

Generalnie Piła jest przyzowitym filmem, ale bez fajerwerków.

adas_80

Adas 80 ma racje ten film ma niezle zakonczenie ale akcja jest troche zbyt monotonna ( ale zabojstwa w Pile sa super ) trzeba obiektywnie przyznac ze 7 jest lepszy

ocenił(a) film na 6
adas_80

Jeszcze dodam jedną rzecz,

gdyby zkończenie w Pile było troszkę mniej zaskakujące, to ten film w ogołe niczym by się nie wyróżnił

problem tego filmu polega właśnie na tym, że to zakończenie przyćmiewa cały film, który po prostu jest pusty

w przeciwieństwie, do 7, 6th sense, Podejrzanych, gdzie zaskakujące zakończenie jest uzupełnieniem dobrego filmu. Daltego właśnie, 7, 6th sense czy Podejrzzanych mozna wielokrotnie ogladac nawet znajac zakonczenie, bo nie jest ono głóną atrakcją filmu

a Piła. Mozna ja obejrzec tylko raz, bo znajac zakonczenie, juz kompletnie nie ma na co czekac ogladajac po raz 2 i kolejne. film po prostu nudzi

użytkownik usunięty
adas_80

dla mnie zakończenie w Pile było genialne.. sam film widziałem 10 razy + często oglądam sobie po jakimś urywku :p