Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
Nie bardzo rozumiem ten tytuł
Witam,
Trafiłem na wątek, ogólnie skomplikowana sprawa bo pierwsze nasuwa się "umarli nie mówią, nie opowiadają nie snują" itd.. jak to w angielskim bez filozofii ale to tak samo jak by na angielski tłumaczyć teksty z kilera. Ale przed duże A, to piraci a jak wiemy w każdym "odcinku" ktoś umierał i żył + wynalazki typu wyjęte serce.
Reasumując w Piratach, śmierć = inne życie lub później ożycie znaczy że tytuł można przetłumaczyć "opowieść bez opowieści" tylko pojawia się słowa Tale które coś sugeruje, podpytałem "magistrów od anglika" i zgłupieli, wyszło jako historia umarlaka to nie opowieść, umarlak opowiada aby nie opowiadać i opowieść bez bajek. Ale jeden cwaniak określił że składnia jest inna niż w polskim i patrzymy na "Tell No Tales" a to już mega popis słowny jest, albo prosto "opowieść bez bajek" albo opowieść nie bajka lub potocznie "umarli milczą"
Wystarczy obejrzeć dokładnie 3 cześć , czyli Piraci z Karaibów- Na krańcu świata . W ok 31min. filmu między przejściem ze sceny spadającego statku z wodospadu ,a pokazaniem Jacka w pułapce RyboMordego ktoś właśnie woła ( chyba Barbossa) - Martwi nie snują opowieści" Koniec i kropka :D
W jednej z poprzednich części Piratów zostało to przetłumaczone na "Zmarli nie opowadają bajek" i moim zdaniem brzmi to bardzo dobrze. A w ogóle to myślałam, że tak właśnie zostanie nazwana trzeci film. Cóż, pomyliłam się o dwie części.
To zdanie powiedział Barbossa w trzeciej części, po tym jak spadli za kraniec świata i zrobił się czarny ekran. W moim wydani na DVD było wtedy przetłumaczone: Martwi nie snują opowieści
Druga część "Dead Man's Chest" to po polsku "Skrzynia umarlaka". Myślę, że producent zaczerpnie znów tego "umarlaka" i może będzie coś w stylu "Opowieści umarlaka/ów", "Tajemnica umarlaka", "Milczenie umarlaka" albo coś w podobnym stylu.
Tytuł nawiązuje do Piratów z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły, w momencie 1:02:00 - 1:03:00, gdy Jack Sparrow wpływa na wyspę Papuga mówi " Martwi nie zdradzają tajemnic " Polecam aby każdy ciekawy sobie to sprawdził