czy ta cała seria jest tworzona na podstawie książek, opowiadań, czegokolwiek?
bo krótko mówiąc 5 części to sporo, a tak długie serie są oparte najczęściej na ksiązkach, rzadko reżyserzy wymyslają tak długo kontynuacje na poziomie sami
gwiezdne wojny to wyjątek
WYJĄTEK?! Gwiezdne wojny są na podstawie książek!!!
PS: Ja sądzę, że robią to wyłącznie ze względów komercyjnych
Gwiezdne Wojny na podstawie książek ? Chyba jednak nie, książki napisano dopiero po filmach, i to przez wielu autorów. A co do Piratów z Karaibów, to nie, a raczej nigdzie takowej informacji nie czytałem.
Tak gwiezdne wojny są na podstawie książek,ale nie książek napisanych po powstaniu filmu tylko poprostu jakiś kolo napisał 6 książek, z których George Lucas zrobił film ok?
No właśnie nie, George Lucas nakręcił filmy, a dopiero na ich podstawie powstały książki. Dowodem na to są min. daty wydania filmów i książek (co prawda, rok przed premierą IV części wydano książke, lecz w tym momencie film był już kręcony, i było to tylko zabezpieczenie w razie gdyby film nie zdobył wielkiego rozgłosu), różnorodność autorów 6 książek, na podstawie których rzekomo wg. Ciebie nakręcono filmy.
ni e według mnie, tylko najpierw były książki, później filmy na podstawie książek, a później książki na podstawie filmów na podstawie książek. może to trochę zawiłe, ale z pewnością tak jest
gdzieś był ranking reżyserów i największe dokoniania i koło Lucasa było "saga gwiezdnych wojen, mimo że nie wszystki wyprodukował to GW są po prostu jego autorkim pomysłem" parafrazując.
część GW miedzy sobą zosawiają dystans czasu czasem całkiem spory dlateg, żeby zarobić narobiono komiksow, książek itd o tym co bylo pomiedzy filmAMI.
my sądzimy jedno, a ty drugie i koniec...
to tak jakbyś uznał, że harry potter i władca pierścieni nie są na podstawie książęk i powiedział, że ty tak sądzisz i koniec
nie, nie ot to chodzi, wszyscy wiedzą, że Władca Pierścieni i Harry Potter to najpierw były książki (moim zdaniem najlepsze z najlepszych), nie kłóćmy się, bo nic dobrego z tego nie wynika, a wręcz przeciwnie
hahaha jakie zabawne.
przyznaje wam wszystkim rację. po prostu ktoś kto zwykł mówić tylko sprawdzone fakty powiedział mi to .
Nie zapominaj że Lucas zrobił tylko 6 części GW, a Histori GW jest mnóstwo, to tylko kawałek jakie stworzył Lucas, są nawet książki gdzie Jedi w ogóle nie ma.
Mam książkę gwiezdnych wojen z datą 1964 gdzie nawet tego w necie nie najdziesz., więc w czym problem? tak owszem, tychże 6 cześci są INSPIROWANE książkami o GW, i potem dopiero powstały książki które opowiadają całkiem nową historię universum Gwiezdnych wojen którą stworzył Lucas.
Nieprawda! Nieprawda!
Znam bardzo dobrze Gwiezdne Wojny! I się ze mną nie sprzeczaj!
Gwiezdne Wojny NIE SĄ zrobione na podstawie książek. Każdy ci to powie! Coś się w necie źle naczytałeś.
Książki zostały zrobione PO zrobieniu Gwiezdnych Wojen, na PODSTAWIE filmów.
4 przyszła część "Piratów" jest na podstawie książki z 1987 pt. "On Stranger Tides", z tond wziął się taki tytuł, a co do poprzednich części to z filmweb'u można wyczytać jedynie "materiały do scenariusza" czy "historia"
pierwsza wydana w 1957 r., druga w 1960 r., trzecia w 1968 r., czwarta 1987, piąta w 1989, szósta 1990 r.
Pomysł na "Piratów" wziął się z pewnej atrakcji w Disneylandzie. Mimo to 3 pierwsze części są oryginalnymi historiami, 4 opiera się na motywach książki "On Stranger Tides" które w filmie zostały wpasowane w znane nam uniwersum POTC.
Ani Gwiezdne wojny ani piraci nie są na podstawie książek. Są to jedne z nielicznych filmów które sa dobre i nie są adaptacjami. Pomysł Na Star Wars był Lucasa i to on nawet reżyserował chyba któreś części nie wiem czy nie te najnowsze i IV ale glowy nie dma sobie uciac.
irector na jakiej podstawie sadzisz ze sa na podstawie ksiazek. ja widzialm wywiad tam nic takiego nie bylo. Pytam z ciekawosci.
Nie wiem jak z 4 piratow ale chyba ktos sie opieral na jakichs tam ksiazkach. Ale trzy wczesniejsze nie byly na podstawie książek na pewno.