prosilbym o odpowiedz zachwyconych widzow:
1. ile wg was zarabia okolo 40-50 letni oficer policji, ile zarabia szef wydzialu? (ja wiem)
2. kto z was zna kogos takiego, widzial czym jezdzi i jak mieszka? (ja widzialem)
3. jak udalo sie zdobyc realizatorom filmu tyle mebloscianek marki "Bieszczady"? (pojecia nie mam)
4. gdzie mozna znalezc tak ladnie utrzymane Polonezy? (poddaje sie!)
5. kto zna szefa wydzialu w duzym miescie wojewodzkim ktory mieszka w przyczepie i kradnie paliwo na parkingu na ktorym dorabia jako stroz nocny? (ja znam takich conajmniej 5-ciu)
osoby biorace udzial w konkursie nie musza miec ukonczonych 18 lat ;)
Powiem tak:
1. A co ja wróżka jestem?
2. Ja znam jeździ Punciakiem i mieszka w starym bloku.
3. Może upust im dali w Castoramie to wzieli 3 w cenie 1 (?).
4. U mnie na osiedlu stoi taki jeden z naklejką "Atu+".
5. Ja to żadnego szefa nie znam, ale znam takich co kradną paliwo...
AD. 1 jesli oficer to z min. 8 grupa wiec ok 2tys. pluz za kierow. ze 200 zl, 15 letnim stazem 1900zl (kom.) ale 40 letni nie musi byc oficerem wiek nie ma nic do tego poza wysłużonymi latami
AD 2 fiat jakis wiekszy jak wiekszosc... albo skoda, oczywiscie na kredyt, no i znam takiego co malucha kiedys na kredyt brał, (miał podkom.)
AD 3 były juz na miejscu...
AD 4 no jednego wiem gdzie można znalaść, ale wiecej... byłby problem
AD 5 dlaczego odrazu mieszka?...
yo!
mozna jasniej? okolo 2 tys czy 1,9 tys czy ile? zapytalem konkretnie o czlowieka ze stopniem oficerskim w wieku 40-50 lat jak bohaterowie filmu, wiec ile maja stażu to sie samo nasuwa. pytam rowniez o zarobki aktualne lub z przed gora 2-3 lat. to ze ktos kiedys bral malucha na raty to juz dosc stara historia bo 126p nie produkuja od 2000 roku.
dlaczego o to pytam? dlatego ze czystym przypadkiem znam kilku policjantow pracujacych na roznych stanowiskach, sa wsrod nich rowniez ludzie ze sporym dorobkiem i wysokim stopniem i uwierzcie mi - ci ludzie nie mieszkaja w zasyfionych kawalerkach, nie jezdza rupieciami i ostatnie co im grozi to bieda i wykluczenie spoleczne. nie sa to z pewnoscia bogacze, ale zarabiane pieniadze pozawlaja im na spokojne zycie na poziomie - a nie los kloszarda jak to przedstawiono w Pitbullu - co nie jest jedyna wada tego filmu.
jeśli ktoś zaczął prace w wieku 29 lat (tyle obecnia max moze miec przyszły, kiedyś tego nie było) to po 15stu ma do wuja 44 lata i gówno sie tu staż nasuwa, ale przyjmując ze miał 20 ( mowie o przypadku który znam) to obecnie ma 35, i 15 lat słuzby i 1900 na reke( po podwyzkach 1925), a malucha w 98r brał, wtedy tez zaczął działać w-wski wydział ds zabójstw i sprawy które rozwiązują sa mniej więcej od tego roku pokazywane w serialu, oglądamy więc tą "dość starą historie" i w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś, albo ja Ci troche podpowiedziałem... a ten oficer mieszka nie na parkingu, a w bloku o mało lepszym standardzie. Na spokojne życie wystarcza masz tu rację, ale mało który policjant ma spokojnie w pracy.
W nowej serii jakoś nie mają taki problemów żeby któryś podzielał los kloszarda...