PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=924}
7,3 91 tys. ocen
7,3 10 1 90694
6,2 23 krytyków
Pitch Black
powrót do forum filmu Pitch Black

Co w tym filmie jest takiego, że można dać mu ocenę powyżej 5? Pytam z ciekawości.
Rozumiem, że jest grono osób, którym podobają się takie produkcje, ale dlaczego? Według
mnie ten film jest słaby, ot taki sobie. Nie uważam go za najgorszą szmirę. Oglądałem jednak
wiele filmów akcji/s-f, które oceniłem bardzo wysoko, bo na to zasługiwały. Między innymi
charyzmatyczną grą aktorską,hipnotyzującą muzyką, klimatem i co najważniejsze -
wciągającą fabułą. Myślę, że tych elementów zabrakło w Pitch Black.

ocenił(a) film na 7
bfilm

Ten film jest niepokojący, duszący, ciężki, przytłaczający, męczący oczy (celowo prześwietlony)... i pewnie jeszcze klika innych cech bym napisała ;) Prawdą jest, że właśnie za nie, ten film mi się podoba. Jak na tak niski budżet, przyciąga oko swoją przyciężką scenerią i scenografią. Wszystko jest w nim jakieś takie przykurzone, zapiaszczone i męczące. Zmęczył mnie ten film, ale jednocześnie uważam to za zaletę. Co do fabuły - arcydziełem nie jest, ale i tak film uważam za ok :)

ocenił(a) film na 9
bfilm

Film miał maleńki budżet. Pięciokrotnie mniejszy od „I uderzył grom”. Widać to w filmie bo sceneria, wystrój, mienimowanice akcji – wszystko jest mocno oszczędne. Mimo to udało się im to nieźle zagospodarować a efekty specjalne są w moim odczuciu bardzo dobre. Obcym nic nie brakuje i są zanimowani bardzo fajnie, naturalnie.
Gra jest taka jaka jest, ale to nie miał być film oscarowy tylko dreszczowiec Sci-Fi jak rozumiem i pod tym względem mnie całkowicie zadowolił. Wspominasz o muzyce. Ja od razu zwróciłem uwagę na 1-2 motywy z filmu i włożyłem sporo wysiłku, aby kupić płytę ze ścieżką dźwiękową (jeszcze wtedy nie było wszystkiego w sieci).
Dla mnie film też ma swój niepokojący klimat, atmosferę osaczenia, walki o przetrwanie i kilka zwrotów akcji. Trzyma też wg mnie nieźle w napięciu i to właściwie po ostatnią scenę.
Zakończenie także jest nietypowe jak na przeciętne produkcje amerykańskie Sci-Fi. Twórcy nie poszli w sztampowe zakończenie „zabiera babkę i zwiewa i żyją długo i szczęśliwie”.
Mnie zakończenie zaskoczyło i chodziło za mną przez jakiś czas po obejrzeniu filmu. I o to chyba chodzi…

bfilm

Poprzednicy chyba odpowiedzieli. Ja nie potrafiłbym określić, co mnie w tym filmie ujęło. Jest w nim jakiś taki specyficzny klimat, coś czego totalnie zabrakło w kolejnej części. Taka ciągła atmosfera... nie wiem, oczekiwania, zagrożenia? Może to kwestia zdjęć? Sekwencja lądowania na planecie mnie osobiście wgniotła w fotel.

Myślę, że to bardzo subiektywna sprawa - atmosfera w filmie. Uważam, że jest on bardzo dobry, ale z rodzaju tych, które części osób z wyszukanym gustem bardzo się nie spodobają. To jak z muzyką, są wybitne dzieła, które drażnią jednego, zachwycą innego.

ocenił(a) film na 8
bfilm

Pamiętam, że po pierwszym obejrzeniu ten film wydał mi się prymitywny i oszczędny jak na sci-fi, dzisiaj uważam to za jego największe atuty, ciężki klimat tego filmu zniechęca amatorów komedii romantycznych lub takich, którzy fantastykę kosmiczną kojarzą głównie ze strzelającymi laserami :D

ocenił(a) film na 8
yeticzek

Popieram. Większość widzów szuka dzisiaj "turbo-mega-ekstra-wybuchów" z "dziesięcio-trylionowych-w-liczebności-nie-przejednanych-armii" na ekranie. Szukają happy endu i ukarania "tych złych". W tym filmie nie ma z kim się identyfikować, tu każdy pierwszoplanowy bohater jest zły. Boguducha winni zostają zabici/ukarani, nawet dzieci padają ofiarą. To Siergo Leone fantastyki, tylko jeszcze brudniejszy.

Do tego te zdjęcia, ujęcia i klimat który ciąży jak chmura ołowiu. Może i film nie miał budżetu, ale sądzę, że nawet z 250m dolarów scenarzysta i reżyser zrobiliby to samo. Bo ten dławiący obraz aż zapycha Ci płuca. Oglądasz to i nie masz nadziei, że nagle przyleci Hulk i Thor ratując wszystkich dookoła. Po tym filmie SPODZIEWASZ się śmierci.

To film, który nie przypadnie do gustu fanom łatwej fantastyki. Za to maniacy Diuny pokochają go za bród i ciężar przekazu.

Szkoda, że to jedyna część Riddicka stworzona w takiej konwencji. I szkoda, że tak dużo osób tak nisko ocenia ten film.

ocenił(a) film na 10
silvach

nie mogę się nie zgodzić ze wszystkim co napisane powyżej. film jest rewelacyjny iw dużej mierze przez klimat.
a dodatkowo przyszłość w tym filmie jest mimo wszystko realistyczna i prawdopodobna.
Myślę, że masz rację z Diunowcami, a niskie oceny wynikają pewnie z oczekiwań odnośnie filmu - czyli akcja/sensacja, ale na obcej planecie/w kosmosie.

ocenił(a) film na 9
bfilm

Klimat, oryginalny scenariusz, postacie m.in. Riddicka, Fry, Jacka, Johnsa, potwory, sceneria planety, scena gdy bestie wylatują w niebo o zmierzchu - ta scena szczególnie utkwiła mi w pamięci, ucieczka przed potworami, prześladowanie, napięcie, charakter głównego bohatera po którym nie wiadomo czego się spodziewać, hipnotyzujące światło z obu słońc, niespodziewane zakończenie i masa innych zalet.

ocenił(a) film na 8
bfilm

Uważam że klimat w tym filmie jest lepszy niż w większości produkcji SF. Bardzo ciężki przekaz, mroczny. Efekty naprawdę dobre. Moment zaćmienia oddany genialnie, klimat planety i geologia. Spójna fabuła trzymająca w napięciu, dopełnia według mnie obrazu całości. Jeśli ktoś lubi takie filmy jak np. Moon to warto zobaczyć i ten.

ocenił(a) film na 7
bfilm

Kreacja głównego bohatera - może nie szczególnie oryginalna, ale zimne dranie, umieją wzbudzać sympatie widzów

ocenił(a) film na 8
Niktwazny8

oczy są oryginalne (i zeje#@$te) :D

ocenił(a) film na 8
bfilm

Film ten zasługuje na tak wysoką ocenę ze względu na charyzmatyczną grę aktorską, hipnotyzującą muzykę, klimat i co najważniejsze -
wciągającą fabułę.