PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95049}

Planeta wampirów

Terrore nello spazio
1965
5,4 428  ocen
5,4 10 1 428
6,2 5 krytyków
Planeta wampirów
powrót do forum filmu Planeta wampirów

bez wampirów. Osobiście film bardzo mi się podobał jednak tutaj też działa zapewne moja ślepa miłość do gatunku SF przez którą potrafię marginalizować aspekty techniczne filmu na rzecz historii a ta jest moim zdaniem bardzo ciekawa i, co najważniejsze, zawiera wiele fajnych smaczków. Otóż mamy tutaj dużą inspirację Inwazją Porywaczy Ciał i Zakazaną Planetą, z drugiej strony film Bavy wyraźnie odcisnął swoje piętno na historiach późniejszych arcydzieł SF, chociażby Space Jockey z Aliena inspirowany zapewne gigantycznymi szkieletami humanoidalnych kosmitów z Planety Wampirów. To co mi się najbardziej podobało to właśnie umieszczenie w filmie historii kilku różnych pozaziemskich ras bo jak się okazuje pod koniec głównymi bohaterami nie są tak naprawdę ziemianie tylko kosmici z jakiejś odległej, bliżej nieokreślonej ani nie nazwanej planety. Ten zabieg uważam za bardzo dobry, oryginalny i ciekawy, ponadto poza wcześniej wspomnianymi gigantami i głównymi przeciwnikami bohaterowie filmu wspominają w kilku miejscach również inną rasę galaktyczną której niestety nie opisują w żaden sposób. Nas ziemian uważają z kolei za rasę prymitywną i mało zaawansowaną. Ogółem jest tu jeszcze kilka innych bardzo fajnych niedopowiedzeń na które nie znajdziemy odpowiedzi.