PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1282}

Pocałunek kobiety pająka

Kiss of the Spider Woman
1985
7,5 1,8 tys. ocen
7,5 10 1 1760
7,1 9 krytyków
Pocałunek kobiety pająka
powrót do forum filmu Pocałunek kobiety pająka

... a jak tam film przekonam się za 30 minut bo akurat leci w TVP. Co do powieści to dość dziwna, ale przypadła mi do gustu. Fakt że te ciągłe dopiski z podręczników psychologicznych i te bogate opisy kolejnych filmów trochę nudziły, ale też pomysł by zrobić książkę składającą się wyłącznie z dialogów mi się podobał. No i to w sumie to piękna opowieść o przyjaźni i poruszająca kilka tematów tabu...

ocenił(a) film na 7
Lucky_luke

Hmm...
W sumie ekranizacja na poziomie. Co prawda jednak gorsza od książki, ale zaskakująca. Na pierwszy rzut oka to klimat filmu wydał mi się za lekki, w powieści więzienie było przedstawione o wiele surowiej i sama cela wydawała mi się bardziej obskurna i mała. Również zakończenie nie wstrząsnęło mną tak, jak w wersji książkowej. Co dodam na plus to za to William Hurt jako Molina. Postać ta została w filmie dużo bardziej rozbudowana, a Hurt dodał jej niesamowity charakter i tchnął w nią duszę. Świetnie zagrał również Raul Julia, choć zostaje tu przyćmiony przez swojego kolegę z celi. Podoba mi się również to że ciekawie rozwiązano tu wątek opowiadania filmów i dużo lepiej prezentuje się on w filmie. W sumie dam 7/10 bo generalnie jestem zwolennikiem powieści, a film mnie trochę zawiódł, za mało wprowadzono zmian, za dużo świetnych pomysłów odrzucono, niemniej jest to ekranizacja na wysokim poziomie i gorąco ją polecam.