Pocałunek mordercy

Killer's Kiss
1955
6,1 2,3 tys. ocen
6,1 10 1 2343
5,4 7 krytyków
Pocałunek mordercy
powrót do forum filmu Pocałunek mordercy

Ostatnio zrobiłem sobie maraton z wczesnymi produkcjami Kubricka. Starczy 2 godziny wolnego czasu i można po kolei obejrzeć "Latającego ojczulka", "Dzień walki", "Strach i pożądanie" oraz "The Seafarers". Cóż wywnioskowałem po tych filmach? Byłem jedynie w szoku, że ktokolwiek zdecydował się sfinansować następne. Całe szczęście producenci nie byli już tak surowi umożliwiając dotąd marnemu twórcy nakręcić "Pocałunek mordercy". I ten film otworzył nowy rozdział w jego filmografii zwany "udane obrazy". Pokazał na ile go stać.

Nie oszukując was, nie jest to żadna perła, a po prostu oryginalne i wciągając noir. Początek czerpie z "Dnia walki", co jest fajnym nawiązaniem, a równocześnie próbą poprawienia braków tamtej produkcji. Później przez 40 minut reżyser trzyma nas w niepewności względem przynależności gatunkowej dzieła. A gdy ją poznajemy daje nam świetnie zrealizowane sceny akcji. Finałowe starcie zachwyca głównie zamierzoną niezdarnością. Dzięki zastosowaniu różnych oręży oraz przyzwoleniu postaciom na popełnianie błęów, wygrana zdaje się być niepewna, a napięcie nie opuszcza widza na krok.

Nie można jednak wybaczyć "Pocałunkowi mordercy" uproszczeń scenariuszowych (strasznie płytki wątek romansu), a nawet nierealistycznych rozwiązań (z którego piętra wypadł Vincent, że mógł jeszcze biegać?). To oczywiście może was zniechęcić, lecz miło było zobaczyć Kubricka na właściwej drodze. Jest to o kilka poziomów lepszy film niż tandetny "Strach i pożądanie".

ocenił(a) film na 5
Lucky_luke

no dobra , a gdzie znalazles wczesne produkcje Kubricka ? Ja ze 2 miesiące szukałem "Lolity" ktora jest dosyc znanym i ogolnodostepnym filmem , a jednak ... Najbardziej interesuje mnie "pocalunek mordercy " bo wszystkie pozniejsze juz widzialłem

ocenił(a) film na 6
medisess

"Pocałunek mordercy" jest do kupienia na allegro (chociaż kiedyś był tańszy), podobnie "Lolita". Zaś "Strach i pożądanie" widziałem na serwisie VOD zwanym Mubi, ale niestety tam wyświetlają tylko przez miesiąc, więc nie ma możliwości zobaczenia już. Krótkie metraże są legalnie do obejrzenia na youtube...

ocenił(a) film na 6
medisess

Pod koniec września ma być na TVP Kultura, w któryś z piątków po godz. 20. Jak jesteś zainyeresowany to śledź program TV xd

matimat17

jutro na Kulturze.

matimat17

Jutro na Kulturze