PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=837}

Podziemny krąg

Fight Club
1999
8,3 642 tys. ocen
8,3 10 1 642296
8,6 97 krytyków
Podziemny krąg
powrót do forum filmu Podziemny krąg

zauwazylem ze wielu osobom wydaje sie ze imie glownego bohatera nie zostalo w filmie przedstawione i poewnie nie napisze nic odkrywczego ale jest scena w ktorej mozemy takowe poznac...

ocenił(a) film na 10
mrowl

oczywiście, że zostało. i nie tylko w filmie, jeżeli spojrzymy na tytuły utworów z soundtracku do filmu to zobaczymy, że są tam takie tytuły, jak: 'jack's smirking revenge', bądź 'psycho-boy jack'. nikt poza głównym bohaterem nie miał tak na imię, więc można wywnioskować, że jack to imię narratora (;

ocenił(a) film na 10
mrowl

Wystepuje ,ale jest to albo Cornelius albo inne -wszystkie nieprawdziwe..natomiast 'Jack' jest zapozyczony z pamietnikow z rudery na papaer street,wiec tez trudno stwierdzic czy prawdziwe.No a poza tym to przeciez Tyler Dureden po prostu....

ocenił(a) film na 10
mrowl

dokladnie jak mikolajj, narrator od poczatku nazywał się Tyler Durden. Jack to potocznie po angielsku "narrator", Rupert i Cornellius to zmyślone imiona ;-).

mrowl

ten Jack (jeju, jak wy oglądacie ten film) jest bohaterem gazety, narrator czytał tylerowi o dziwnych artykułach np. jestem okrężnicą Jacka. później narrator to mówi, ale wziął to z artykułów!!

ocenił(a) film na 10
j_klimkowska

Ani w filmie, ani w książce nie jest podane imie "narratora". Jak chcecie wiedziec jak się nazywa piszcie do Chucka Palachniuka.;)

ocenił(a) film na 8
mrowl

ci co nie zauważyli że narrator nazywa sie Tyler Durden po prostu nie zrozumieli tego filmu... tyle!

ocenił(a) film na 10
ottak

WOOOOW oglądałem to ten film tyle razy i nigdy nie powiem z czystym sumieniem, że narrator nazywał się Tylerd Durden. Więc nie pierdol, że tego filmu nie zrozumiałem... tyle

ocenił(a) film na 8
tyler_4

no niestety nie zrozumiałeś... obejrzyj sobie jeszcze raz... może wreszcie ci sie uda...

zieeeja

ocenił(a) film na 10
ottak

może ja też sie wtrące..
cytat z ksiązki "podziemny krąg" chucka palahniuka ( na jej podstawie nakręcono ten film) : "mówię, że nikogo nie zabiłem. nie jestem Tylerem Durdenem. Tyler to druga strona mojej rozdwojonej osobowości.(...)" .
ps. naamah polecam ksiązke dla całkowitego zrozumenia "podziemnego kręgu"! pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
fariatka

w filmie jest powiedziane (wg mnie bardzo jasno) że osoba narratora nazywa sie Tyler Durden...
skoro sie tak nie nazywa to dlaczego w końcówce wszycy sie do niego tak zwracają??

ja sie wypowiadam TYLKO na temat filmu bo książki nie czytałam... a to że książka różni sie (o ile sie różni) od filmu to nie moja wina...

ocenił(a) film na 10
ottak

OMG Sorka, ale widze że ciężko Ci zrozumieć ten film. Oglądnij go może z 5 razy to coś zrozumiesz, np: że on nie nazywa sie Tyler Dyrden, jego imie nigdzie niezostaje zapisane, wymówione, jest tylko wskazówka: Jack, ale jest to imie zmienione przez rerzysera, tzn. Jack to potocznie narrator[tak zapisane w końcowych napisach], dlatego również Imie Jack według mnie nie jest prawdziwe[w książce ma na imie Joe]. Co do tego że zwracają sie do niego tak, a nie inaczej, to zrozum ... wyszscy myśleli że on od zawsze nazywał sie Tyler, co jak Fariatka zauważyła/zacytowała, niejest prawdą.
PS: oglądnij ten film jeszcze kilka razy, i nie rób pośmiewiska z siebie.

ocenił(a) film na 10
ottak

jak już napisałam wyżej: główny bohater ma rozdwojenie jażni (o czym wszyscy wiemy), jak nie śpi to jest sobą (Norton), a jak mu sie wydaje że jest z Tyler'em to w rzeczywistości śpi i Tyler przejmuje ciało głównego bohatera! Norton widzi wszystko z boku i nic zrobić nie może ,bo teraz Tyler przejął ciało!! wszyscy zwracają sie do niego na końcu tyler bo tak sie wszystki przedstawił(jak ciałem władała jego "druga połówka"). zwróc uwage ze szef nortona nie zwraca sie do niego tyler bo nazywa sie inaczej w rzeczywistości!!
wszystko opowiada główny bohater jak nie śpi czyli jak jest soba a nie tyler'em....

ocenił(a) film na 8
fariatka

aaaaaaaaa...
cięzko sie z wami gada...

dobra... Norton/narrator to nie Tyler Durden... koniec tematu...