Pasikowski poruszył ciężki, niewygodny temat, a ci którzy czują się obrażeni czy poniżeni powinni się wstydzić. To tyle o tematyce, bo sam film swoich warsztatem mnie nie powalił. Kilka słabych scen, średnie aktorstwo, ale temat ważny więc warto obejrzeć.
Nigdzie tam nie ma mowy o scenariuszu opartym na faktach, ale ... sam pochodzę z niewielkiej miejscowości gminnej dotkniętej także przez brzemię drugiej wojny światowej. Byli tu też Żydzi, w mniejszości, ale byli. Słyszałem od starszych osób historie , że często jedni drugim pomagali. To chowali ich w domach, to wspierali jak mogli. Jednak wiem też o wydarzeniu kompletnie niegodnym pochwały. Gdzie rodzina ukrywająca Żyda za pieniądze stwierdziła, że ten za mało im płaci. Po czym wywlekli gościa i żądali większej zapłaty. Gdy ten nic nie dawał obcięli rękę. Facet uciekł, a po wojnie wrócił rzucając oprawcy protezę przed wejście do domu. Chore czasy rodzą chore wydarzenia.
Myślę, że ten film to skupienie się na niewygodnych sprawach. Nie chodzi tu tyle o postawę Polaków, ale ogólnie o naturę człowieka. Sam nie chciałem oglądać tego filmu słysząc o jego zakłamaniu etc. Trafiłem na niego zupełnie przypadkiem i powiem szczerze, że nie jest to produkcja, którą trzeba nam wystawiać na piedestał - świat i tak łże za każdym razem gdy mówią negatywnie o Polakach w kontekście holokaustu Żydów. Stąd coś takiego tylko dalej będzie szerzyć i tak niesprawiedliwą i niegodną opinie o naszych rodakach. Film bardzo niewygodny, zaś samo wydarzenie mocno ubarwione, co nie zmienia faktu, że takich sytuacji na mniejszą skale było masę nie tylko u nas. Szkoda tylko, że filmów dobrze mówiących o Polakach w kontekście ratowania Żydów się nie robi, bo temat rzeka (patrz ilu ludzi choćby z ONRu [dziś media promują to jako organizację faszystowską... ]dostało odznaczenie "Sprawiedliwy wśród narodów świata"). Pasikowski oczywiście, że poszedł na łatwiznę, taki film dużo łatwiej się sprzedaje niż cokolwiek innego o bohaterach. Pytanie tylko czy kiedykolwiek przyjdzie czas, żeby wynieść na piedestał tych którzy na to zasługują? Świetne ujęcia, świetny klimat, piękna gra aktorów, tylko brakuje jakiś słów gwoli WYRAŹNEGO zaznaczenia, że film ukazuje patologię, której zdarza się przy każdych wydarzeniach wojennych, a nasz naród nie ma się czego wstydzić, gdyż inne nacje nie zrobiły tak wiele dla Żydów.
Buahahahhahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa prawda w TV trwam. Ale się uśmiałem łoooo nie mogę.
A w jakiej innej telewizji jest prawda? Na Telezakupach? A może wolisz Tusk Vision Network? Tiaaaaa... tam na pewno znajdziesz prawdę. Jej trzecią odmianę konkretnie wg. ks. Tischnera. :)
Uśmiałem się. Szukaj prawdy w TV Trwam. Jak coś znajdziesz to daj znać prawdziwy polaku (bo chyba tak powinienem do ciebie mówić)
Czekaj jak ty tu do ludzi mówisz.... lemingu? To do ciebie pasuje. Taki leming ojca tadzia.
"Leming Tadzia" :D :D :D No tak retoryka leminga, czyli osobnika uważającego że jedyna słuszna prawda jest w przekazach TVN-u, GW i 90% medialnych wymiocin...z tego co się orientuję TV Trwam brak...czyli jesteś LEMINGIEM faktycznie :D
I kolejny leming ojca tadzia i Jarusia. Jeżeli ktoś nie jest ślepym wyznawcą prawicowego ciemnogrodu znaczy że stał tam gdzie stało zomo, czyta GW, ogląda TVN.
Pokazujesz właśnie że jesteś kolejną osobą, która ma siano w głowie i podłącza się do mózgu jedynie oglądając TV trwam.
Myślę że chyba masz mózg więc zacznij go używać. To nie boli.
A z czego leming wyczytał żem poplecznik Ojca Tadeusza Rydzyka i Jarosława Kaczyńskiego i TV Trwam - bo chyba nie z ruchu warg ?? Właśnie to jest wyznacznikiem lemingozy - atakują jadem wszystko dookoła co jest sprzeczne z doktryną lemingów :)
W samolocie ...
...lecą Niemiec, Rosjanin i Polski leming. Mają dwa spadochrony. Kto skoczy bez spadochronu? Może mało śmieszne, ale za to prawdziwe.
Prawdą jest też, że najwięcej drzew posadzono właśnie polakom w parku Jad Waszem i jedyna w europie organizacja która pomagała żydom to "Rada Pomocy Żydom" kierowana przez polski rząd na uchodźstwie a do tego najwięcej najwyższych odznaczeń Izraela czyli medali "Sprawiedliwy wśród Narodów Świata" trawiło właśnie w ręce polaków
Pozdrawiam!
Nie nie... takie zawłaszczanie sobie określeń wywodzi się wprost z oszCzerskiej... Odbieranie słowom ich znaczenia...
Wyjaśniam zatem: leming to zaślepiony nienawiścią do wszystkiego co polskie wyborca PO i konsument propagandy GW i TVN.
kłamstwo smoleńskie: to zbiór kłamstw rządu polskiego i radzieckiego oraz wyżej wymienionych polskojęzycznych mediów na temat tragicznego wydarzenia w Smoleńsku
Tyle wyjaśnień
Jak dla mnie film i od strony technicznej wykonany bardzo dobrze! :) Ale może ze względu na to, że ogólnie bardzo mi się podobał jestem mniej krytyczna :P
To ile było trotylu w tupolewie mój ty pisiorku i czytelniku Rzepy??
Jesteś lemingiem Kaczyńskiego
Człowieku czemu się wpierdzielasz w prawie każdy post dotyczący tego filmu i chwalący go albo mówiący o aktorstwie a nie o "przekonaniach piszącego". Założyłeś swój własny temat, tam wylałeś swoje żale to się tego trzymaj. Jesteś zwykłym prowokatorem.
Puścili go w TRWAM matołku ba jak widać to jedyna stacja która nadaje wbrew poprawności politycznej a nie każdy ma youtube. Leming to taki baran który po mimo dostępu do źródeł mówi językiem Ozjasza Szechtera z G.wyborczej.
Bo tylko Polak jest zacofany, jest antysemitą, nienawidzi obcych i lubi faszyzować jak nikt nie patrzy a Polska to zaścianek, zadupie. Za to inne nacje a w szczególności żydzi to urodzeni humaniści, światowcy, kochający bratną miłość między narodami, tolerancję. Marksistowski bełkot.
To nie jest "medialne zapotrzebowanie". To jest żydowskie zapotrzebowanie. Od 2000 roku, kiedy Gerhard Schröder powiedział, że są z Żydami rozliczeni za Holocaust, Żydzi szukają sobie następnego do dojenia. My jesteśmy na ich celowniku.
Jak napisałeś? Że ten film jest "odważny"? Chyba odwaga pomyliła ci się z odważnikiem, film nie jest odważny tylko tchórzowski. Jakiej odwagi dzisiaj wymaga nakręcenie filmu o polskim antysemityzmie? Kiedy wiadomo, że dostanie się za to darmową reklamę w wielkich telewizjach oraz całuski, cukiereczki i ciasteczka od większości dziennikarzy i krytyków. Nie może być odważny film, który w żaden sposób nie koliduje z ideologiczną linią władzy i wszystkich głównych mediów. Czego miał się bać Pasikowski? Że skrytykują go w telewizji Trwam? Ale za to pochwalą w TVNie, Polsacie i TVP. Że skrytykuje go Cejrowski albo Rafał Ziemkiewicz? Ale pochwali go Lis, Żakowski, Monika Olejnik, Piotr Kraśko, Kamil Durczok i cała plejada innych gwiazd telewizji. Rachunek jest prosty. Gdzie tu miejsce na odwagę? To tak jakby ktoś zamiast do klatki z lwem wszedł do klatki z domowym kotem i był reklamowany jako człowiek odważny. Odważne jest przedstawianie prawdy niewygodnej dla środowisk dominujących a nie dla tych, które od lat są na bocznym torze.
Dokładnie tak. Niezależnie od tego czy film zakłamuje czy pokazuje historię, to jest zgodny z "tryndym", więc jaka kuźwa odwaga to ma być??? Ale nie przegadasz. Z resztą, większości "wykształconych z Sieradza" wystarcza, że to w jakiś sposób godzi w Pisowców, więc już jest OK. A że to się nie trzyma faktów i jest ogólnie słabawe to już pikuś.
Masz rację. Gdyby film powstał w czasach rządu PiS-u to byłby jeszcze odważniejszy...
Nie! A od kiedy to PIS jest antyżydowski? To Lech Kaczyński przerwał ekshumację w Jedwabnem, która mogła podważyć oficjalne fakty. To Lech Kaczyński przeznaczył ogromne miliony na Muzeum Żydów Polskich - jego oczko w głowie. To PIS do spółki z PO głosował za emeryturami dla Żydów z Izraela poszkodowanych przez wojnę.
jak dla mnie film, tylko i wyłącznie jako FILM(!!) Jest bardzo dobry. A w stosunku co do reszty hejterów. Przedstawia wydarzenia które niestety miały miejsce w naszym kraju za czasów II Wojny Światowej. Jak dla mnie każdy kto pisze komentarze typu "Stuhr antypolak", "Kłamstwo i nic więcej", "Film antypolski!!" itd. Nie rozumie że w Polsce oprócz naszych wysławianych wśród nas i wśród innych bohaterów żyła również ludność cywilna która bała się okupanta i robiła to co im kazano w zamian za swoje życie. Polska jest krajem w którym nie brakuje antysemitów, nawet we współczesnym świecie (co doskonale było powiedziane 11.11.) Nie próbuje oskarżać ani usprawiedliwiać ludzi z min. Jedwabnego.(zanim zostane obluzgany przez pół filmweba historia została potwierdzona przez większość POLSKICH historyków) Ale jeżeli zaczniemy wybierać sobie historie z którą czujemy się dobrze czy wtedy staniemy się lepszymi ludzmi? Nie.
Tak, wszystko byłoby fajnie gdybyś tylko nie powtarzał/ła bzdur. To są tak potwierdzone historie, a szczególnie Jedwabne, że gdybyś tylko się zainteresował/ła to przynajmniej powinny zaświtać w Twojej głowie wątpliwości. Ja nie odrzucam możliwości takich zdarzeń, ale absolutnie nie przyjdzie mi do głowy pisać, że tak było! Bo co? Bo tak napisał pseudo historyk Gross? A wiesz na czym się oparł?
A dobijające są te stwierdzenia z sufitu. Że większość historyków to potwierdziła. Bzdura. Skąd w Was taka potrzeba dopierniczania swoim przodkom, że z taką łatwością to przyjmujecie? Dlatego, że widzicie jacy dziś jesteśmy wredni? Albo, że to jakoś jest związane z Pisowcami? Ręce opadają. Jedyne z czym się zgodzę, to że są w Polsce antysemici. Są. Ale ja do nich nie należę. Choć prawda jest taka, że jako naród bardzo się o to proszą. Tymi łgarstwami. Tymi "polskimi obozami", tymi "3-ma milionami zamordowanych żydów przez Polaków". Tym mordowaniem Polaków, którzy wcześniej pomagali im uciec przed Niemcami! Tak. To były okropne czasy i żydzi mają się czego wstydzić. Na pewno bardziej niż my. Jednak metodę obrali wstrętną. Zakłamywania historii.
w Polsce są antysemici jak zresztą w każdym kraju ale ich ilość zależy od definicji antysemityzmu, prawdziwych antysemitów jest naprawdę niewielu, garstka,
ale nikt nie mówi jaki antypolonizm panuje w Izraelu, albo poza Izraelem wśród Żydów, dlatego nasze polskie nadstawianie policzka jest bez sensu, ludzie którzy chwalą ten film z reguły nie mają pojęcia jak się sprawy mają, mają zerową wiedzę na ten temat, a wychodzą przed szeregi i każą bić się nam w pierś. Cały czas przy tego typu paszkwilach czy to książkowych czy to filmowych słyszymy tą samą śpiewkęm że "musimy się z tym zmierzyć", że to ma być oczyszczenie itp. Ale najgorsze jest to, że w ten ton wpisuje się nasza szanowna "elita". Pamiętamy przepraszanie Kwaśniewskiego, a rok temu prezydent Komorowski użył sformułowania: " naród polski musi przyzwyczaić się do tego, że bywał również sprawcą" - w domyśle oczywiście holokaustu na Żydach. No to jak prezydent Polski się przyznaje do tego to co tu się dziwić, że Obama strzela gafy. Zresztą co ciekawe Obamę za "polskie obozy śmierci" krytykowano a Komorowskiego za rzecz dużo gorszą, czyli wmawianie Polakom udziału w holokauście nikt, nawet wielki mąż stanu Kaczyński Jarosław nie omieszkał skrytykować.
Weź no podaj nazwiska chociaż kilku tych "POLSKICH historyków", o których tak kategorycznie piszesz. Jestem bardzo ciekaw. Oj bardzo. Jeżeli nie podasz, to mam do Ciebie od razu malutką, skromniutką prośbę - nie pisze więcej o rzeczach, o kórych nie masz zielonego pojęcia, a wiesz o nich od "historyków" z Gazety Wyborczej, zupełnie jak "Maciek spod Cedyni" :).
Sam fakt że ktoś sobie zakłada konto na filmwebie tylko po to by sobie pobluzgać na dany film bo nagonka w "jedynie słusznych mediach" tadzia zwanego rydzemi i gazety Wolskiej tak nakazuje jest dla mnie żenujący. To dopiero trzeba mieć wyprany mózg...
Wiesz, czas zakładania konta dobry jak każdy inny. Pomijami już fakt, że kilka lat temu też tutaj pisałem, kiedy miałem czas na dobry film i czas na komentowanie (szkoła, studia :)). Później praca, rodzina, dom, praca i jakoś tak zapomnialem o filmweb'ie. W międzyczasie trochę dorosłem, chyba zmądrzałem :), dowiedziałem się trochę o naszej historii i zmieniłem sposób patrzenia na świat, już nie przez różowe zakłamane okulary z TVN lansowane, jako telewizja dla "młodych wykształconych ... ". Ty dalej je nosisz i co najlepsze myślisz, że należysz do tej niby elity.
Zarzucasz mi uczestnictwo w jakiejś zorganizowanej nagonce na ten film. Jesteś w błędzie. Ja mógłbym odwrócić sytuację i uznać, że uzcestniczysz w promocji tego filmu. Do czego to prowadzi? Porozmawiajmy na argumenty a nie za pomocą epitetów, obrażania - "wyprany mózg" i coś tam o rydzykach i wolskiej. Tutaj dochodzimy do sedna mojego wypisywania. Mam takie a nie inne poglądy, które tutaj przedstawiam i jestem ciekaw na reakcję innych. Czy będzie rzeczowa, uzasadniona, uargumentowana i wtedy może zmienię zdanie, czy jednak będzie zwykłym okładaniem cepem antysemityzmu. Zawsze mnie to interesowało. W szczegóności jak ludzie uzasadniają głupoty, które robią lub których bronią - w tym wypadku ten film. Można sobie w takiej dyskusji poobserwować wszystko począwszy od braku wiedzy po zwykłe hamstwo. I z moich obserwacji na tym portalu wynika, że strona, która broni tego filmu nie używa argumentów ale zwyczjnego pałkarstwa - zawsze coś o kaczorach, rydzykach, antysemitach. Jak dotąd spośród tych kilkuset postów, króre przeczytałem, a które chwalą ten film i warte są uwagi były chyba ze 4. Twój do nich nie należy. Jest zwykłym bezargumentowym bzdetem, który coś tam wymyśla o wyprancyh mózgach.
Tak z Wami lemingami można sobie rzeczowo porozmawiać. Ja pytam o tych polskich historyków, a tacy jak Ty wyjeżdzają od razu z ciężką artylerią i walą o rydzykach, pisowacach, kaczorach itd. itp. Rzeczowo, nie ma co, rzeczowo .....
Naprawdę mnie rozbawiła twoja wypowiedź... Mi zarzucasz brak merytorycznej wypowiedzi i epitety a sam zaczynasz ubliżać od lemingów itd... Jestem z wykształcenia historykiem i bardzo chętnie bym sobie podyskutował na temat tego filmu, ale niestety z doświadczenia wiem, że z takimi jak Ty nie ma sensu dyskutować, gdyż niezależnie jakie argumenty by się przedstawiło oni mają swoją jedynie słuszną prawdę a niewygodne argumenty to zazwyczaj według was tzw "manipulacja" itd... Cóż nie z każdym da się dyskutować...
Zgłębiłem. Potencjalna ingerencja Niemców nie zmienia mojej opinii na ten temat. To co się stało było złe i warto o tym pamiętać zamiast bronić się nieudolnymi argumentami że "Pokłosie" to produkcja antypolska...w ten sposób każdy obywatel Niemiec mógłby czuć się urażony produkcjami takimi jak Lista Schindlera itd...
Kuźwa nie można czytać tego bełkotu. "Potencjalna ingerencja nie zmienia mojej opinii". Wiesz przynajmniej co piszesz? Ja nie wiem na 100% jak tam było, ale z uwagi na masowe, masowe mordy dokonywane przez Niemców, z uwagi na odnalezione łuski z niemieckiej broni podczas ekshumacji w Jedwabnem, wahałbym się w ogóle oceniać tamtych ludzi, bo być może stali z lufami przy skroni, z kopami w zadek zmuszani do uczestnictwa w kolejnej z tysięcy Niemieckich zbrodni. A już porównywanie tych ludzi do zwierzęco zachowujących się Niemców świadczy o Twoim kompletnym ignoranctwie. I to jest smutne. Nie, nie to, że jesteś ignorantem, tylko to, że pomimo swojej niewiedzy zabierasz głos w sprawach ważnych, w sprawach oceny moralnej innego człowieka. To jest smutne.
Zapraszam do czytania ze zrozumieniem...gdzie ty widzisz porównania do Niemców? Nie atakuje i staram się nie oceniać Polaków biorących udział w pogromie, bo tak jak ty do końca nie wiem co miało tam miejsce. Stwierdziłem jedynie to co jest oczywiste że tamte wydarzenia były złe i nie powinny się zdarzyć. Co do faktów to z tego co czytałem IPN nie znalazł dowodów na to że Niemcy bezpośrednio uczestniczyli w pogromie Żydów, a odnalezione łuski z niemieckiej broni? przecież Niemcy mogli dostarczyć broń Polakom....różne można snuć domysły tam samo krytyczne jak i tłumaczące Polaków.
Bez przesady, nie generalizowałbym tak bardzo na bazie wydarzeń mających miejsce w bardzo trudnym okresie historii.
Jeżeli wypuścisz w eter jakiegoś bąka, to musisz się liczyć z oceną. Także negatywną. Otrzymałeś ją.
Jeśli poczułeś się urażony to znaczy, że masz coś na sumieniu...lub nie zrozumiałeś mojego wpisu. Każdego kto myśli inaczej nazywasz idiotą, czy tylko w necie jesteś mocnym Robocopem?
Jeżeli mówisz "jeżeli poczułeś się urażony, to znaczy, że masz coś na sumieniu", to znaczy, że jesteś skończonym lemingiem, pożytecznym idiotą. A pożyteczny idiota to termin wręcz naukowy (Lenin - полезный идиот). Ale przecież skąd полезный идиот dla syjonistów miałby o tym wiedzieć, przecież полезный идиот czyta tylko syjonistyczną propagandę.