PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=498562}
5,9 1,2 tys. ocen
5,9 10 1 1233
Polowanie na myśliwego
powrót do forum filmu Polowanie na myśliwego

Długość dnia 34 godziny. Długość nocy 5 godzin. Jak ta planeta się niby obracała że taka rozbieżność między długością dnia a nocy?? Kolejna ignorancja podstawowych praw fizyki :)

sphinx_j

a przesilenia letnie i zimowe? O kole podbiegunowym też nie słyszałeś?
BTW obczaj sobie różnicę między ignorancją a ignorowaniem, ignorancie.

v4syl

Słyszałem, słyszałem. Tym bardziej powinieneś poczytać zanim zaczniesz się mądrzyć.

ocenił(a) film na 7
sphinx_j

Także proponuję lekturę.
W dniu przesilenia letniego w Polsce mamy ponad 17 godzin dnia, czyli tylko 8 godzin nocy.
Jaki problem, żeby była jeszcze większa rozbieżność?

Sihill_

To powiedz mądralo jakie nachylenie by musiała mieć ta planeta wzgledem swojej orbity aby taka rozbieżność osiągnąć?

ocenił(a) film na 7
sphinx_j

Mądralo, co ma kąt nachylenia do długości dnia i nocy?
W północnej Norwegii noc potrafi mieć nawet kilkadziesiąt minut w ciągu doby, więc co za problem, żeby planeta o nachyleniu nawet podobnym do Ziemi, jakieś 66 stopni, miała taką rozbieżność? Po prostu wystarczy spowolnić obrót planety wokół własnej osi

Sihill_

Spowolnienie obrotu wpłynie proporcjonalnie na długość zarówno dnia jak i nocy. Mi chodzi o rozbieżność. A kąt nachylenia ma ogromne znaczenie. Jak myślisz dlaczego latem dzień jest dłuższy a zimą krótszy? Dlatego że nasza planeta nachylona jest pod pewnym katem w stosunku do swojej orbity. Latem inaczej padają promienie słoneczne i zimą inaczej. Czas obrotu planety ma wpływ wyłącznie na długość doby planetarnej bez wzgledu na to jakie beda proporcje długości dni do nocy. A nachylenie 66 stopni nie jest nachyleniem PODOBNYM do nachylenia ziemi które wynosi dokładnie 23,4393°.

ocenił(a) film na 7
sphinx_j

Umiesz liczyć?
23 stopnie to kąt liczony od orbity, 66 do linii Ziemia - Słońce (jak dodasz to będzie 90 razem).
spowolnij obrót planety tak, żeby doba trwała 39 godzin, przechyl ją o 23 stopnie i zobacz, jaką w środku lata będziesz miał rozbieżność dnia i nocy na wysokości 68 stopni N. Nie ma żadnego problemu, żeby taka rozbieżność wystąpiła

Sihill_

Po pierwsze - N - pewnie chodzi Ci o północ. Niestety nie jest to wysokość (?) a SZEROKOŚĆ geograficzna. Nie ma
zresztą czegoś takiego jak wysokość N. Może byc ewentualnie długość geograficzna E lub W. Po drugie skąd wiesz że o takiej właśnie SZEROKOŚCI geograficznej mowa jest w filmie?? Po trzecie mylisz pojęcia (co to jest linia Ziemia - Słońce???) Faktyczna linia ziemia słońce lezy prawie zawsze równolegle do orbity, no chyba ze wycelujesz w biegun słoneczny, ale to wtedy nie ma wiekszego znaczenia. Proponuję udac się do szkołu po uzupełnienie wiedzy.
Polemikę z Toba uważam za zakończoną.

ocenił(a) film na 7
sphinx_j

na wysokości, potoczne stwierdzenie w linii 66 stopni N, co z definicji po szkole średniej wiem, że chodzi o szerokość geograficzną.
Jeżeli chodzi o film, to można łatwo coś takiego założyć, wiedząc o 34 godzinnym dniu i 5 godzinnej nocy.
Linia Ziemia - Słońce, jak sama nazwa wskazuje, jest to linia łącząca ziemię ze Słońcem, inaczej rzecz biorąc promień orbity ziemskiej.
Proponuję najpierw poczytać, obyć się z szeroko rozumianymi pojęciami po szkole średniej, potem douczyć się o czasie trwania dnia i nocy w różnych szerokościach geograficznych, a dopiero potem wypowiadanie się w temacie geografii i astronomii.

Sihill_

lollllllllllllllllllllllllllllllll

ocenił(a) film na 6
sphinx_j

Po co te pie rdolenie!Na naszej planecie jest miejsce i okres kiedy mamy "białe"noce.

Sihill_

To powiedz mądralo jakie nachylenie by musiała mieć ta planeta wzgledem swojej orbity aby taka rozbieżność osiągnąć?

ocenił(a) film na 7
sphinx_j

większy niż Ziemia, proste.
Nie jestem astrofizykiem, żeby to obliczać

Sihill_

Sihill_

ocenił(a) film na 8
sphinx_j

stfu

sphinx_j

Pytasz jakie nachylenie? Wytłumaczę ci to łopatologicznie bo nie ogarniasz tematu, a żeby było ciekawiej jeszcze się przy tym wymądrzasz. Ruch obrotowy nie wpływa na długość dnia na biegunie - planeta się obraca ale biegun "stoi w miejscu". W zależności od pory roku, na jednym z biegunów jest cały czas noc a na drugim cały czas dzień. Idąc od "dziennego" bieguna w kierunku równika w końcu trafimy na miejsce w którym noc zapada na ułamek sekundy. Idąc dalej noc będzie się co raz bardziej wydłużać aż w końcu osiągniesz żądaną "rozbieżność". Czyli nie ważne nachylenie (byle niezerowe), nie ważna pora roku - na każdej planecie zawsze znajdzie się miejsce o dowolnie zadanej "rozbieżności".

adf88

hahahahhahahaaa. Do szkoły i to już!

ocenił(a) film na 7
sphinx_j

Z tego co przeczytałem sam musisz iść do szkoły, albo jakieś korki wziąć.

Xoon

polecam GOOGLE

adf88

A po za tym to że dzien i noc na biegunie trwa pół roku nie zależy od ruchu planety wokół osi.

adf88

Dokładnie o tym pisałem - ruch obrotowy nie wpływa na długość dnia na biegunie. Jak przeczytasz uważnie to zrozumiesz, nie jest to takie trudne.

sphinx_j

Żeby było ciekawiej to jeszcze dodam, że przecież nie koniecznie jedna gwiazda oświetla tą planetę :) ...