6,6 122  oceny
6,6 10 1 122
Portret małego miasta
powrót do forum filmu Portret małego miasta

Błędny opis

ocenił(a) film na 10

Obejrzałem ten film kilkakrotnie (trwa 9 minut).Przedstawia jeden dzień z życia Nowego Sącza pod koniec 1961 roku, a nie na przestrzeni kilkudziesięciu lat. Nowy Sącz w chwili kręcenia zdjęć miał prawa miejskie od ponad 650 lat i nigdy nie był małą wsią, więc też nie o tym jest w filmie mowa, ale o rozkwicie miasta dzięki ożywieniu gospodarczemu od końca lat pięćdziesiątych, które zostało nazwane "eksperymentem sądeckim". W grudniu 2010 film ukazał się w zestawie dvd Władysława Ślesickiego w serii Polska Szkoła Dokumentu, wydawanej przez Narodowy Instytut Audiowizualny.

kolcz

Proszę Pana! jest jescze 1 film o Nowym Sączu ponad 3 krotnie dłuższy pod tytułem Na przykład Nowy Sącz z 1969 r. Jest tylko jeden duży problem. Nie wiadomo jak go zdobyć by obejrzeć. Szukałem w necie i nic. Może Pan ma jakąś wiedzę na ten temat. Jeśli tak to proszę o pomoc. Mariusz
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
zlom11

Istnieje możliwość jego dostanie, znajduje się on w Filmotece Narodowej tylko że... oni mają swoje cenniki i udostępnienie kopii tego filmu kosztowałoby kilkaset złotych.