PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=849347}

Postprawda: Dezinformacja i koszt fake newsów

After Truth: Disinformation and the Cost of Fake News
2020
6,2 475  ocen
6,2 10 1 475
7,0 2 krytyków
Postprawda: Dezinformacja i koszt fake newsów
powrót do forum filmu Postprawda: Dezinformacja i koszt fake newsów

Już od lat HBO wcale nie ukrywa po której barykadzie stoi. Żenujące jest to jak w dokumencie lewica ukazana jest jako największe, nieskazitelne dobro a mainstreamowe lewicowe media jako źródło jedynej, najprawdziwszej prawdy..Kolejna produkcja propagandowa stajni HBO. W sam raz przed wyborami.

Meldondg_Lord

O tuż to !

ocenił(a) film na 7
Meldondg_Lord

"Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym" - George Orwell

ocenił(a) film na 8
emu_

Mogę prosić o źródło tego cytatu?

ocenił(a) film na 7
Komputer_Odra

https://quotepark.com/pl/cytaty/2013809-george-orwell-im-dalej-spoleczenstwo-dry fuje-od-prawdy-tym-bard/

ocenił(a) film na 8
emu_

Ale na stronie którą linkujesz jest odesłanie do felietonu na radioem.pl, a tam oczywiście autor nie podaje źródła. Dla uproszczenia sprawy podpowiem, że ten cytat to fake, a w najlepszym razie nie ma potwierdzenia, że tak brzmiały słowa Orwella.

ocenił(a) film na 7
Komputer_Odra

Masz absolutną rację! Nie wiedziałem, że ten cytat to fake-mem. Pełno jest fake memów z nim, ale głownie w angielskiej wersji. Niestety nigdzie nie znalazłem autora tego cytatu z dobrym źródłem potwierdzającym autora.

ocenił(a) film na 3
Meldondg_Lord

Potwierdzam. Spodziewałem się po filmie dokumentalnym obiektywnego - w możliwie największym stopniu - spojrzenia na rzeczywiście poważny problem dla społeczności, jakim są fake newsy. Niestety zawiodłem się, bo film który miał obnażać propagandę - oczywiście w pewnym stopniu to robi - sam jednocześnie wolny od propagandy nie jest. Można znaleźć w nim liczne insynuacje, że problem fake newsów generują głównie osoby ze środowisk o poglądach prawicowych.

Meldondg_Lord

Robicie tu zarzut stacji HBO, że ma poglądy inne od waszych i że to źle. Jaki to ma sens? Fox News może stać po jednej stronie barykady, ale nikt nie może stać po drugiej?

Drugi zarzut jest taki, że film pokazuje lewicę jako czystą i uczciwą. To nieprawda. Kilkanaście minut jest poświęconych kampanii z Alabamy, gdzie być może demokratyczny senator wygrał dzięki grupom produkującym fake newsy na jego korzyść. I padają tam ważne, trudne dla lewicy argumenty ze strony tych grup, ale nie odnosisz się do nich, tylko piszesz jakby tych kilkanaście filmu w ogóle nie istniało. Co tu jest propagandą?

ocenił(a) film na 8
karp_kacper

Dokładnie. Niestety (to już tradycja) ale od prawicowych widzów ciężko usłyszeć jakieś argumenty przeciwne. Coś na zasadzie: to nie tak, to było...(argument,dowód) zamiast tego mamy wieczne utyskiwanie jacy to oni są biedni i prześladowani. Wiec miło byłoby usłyszeć od Was prawicowcy co zostało zmanipulowane w historii dot. np. Pizzagate ?

ocenił(a) film na 8
karp_kacper

Przecież koleś który napisał tego posta jest trollem, takim jak ci pokazani w dokumencie. Po co w ogóle reagować :P

Beermeister

Bo nie kosztuje to dużo wysiłku, a mimo wszystko pokazuje, że ten troll to nie jest jedyne i ostateczne stanowisko, które można zająć. Chociaż najczęściej faktycznie się odechciewa.

Bardzo w temacie fake news i trollingu polecam pogooglać za hasłem 'baltic elves'. Po polsku na szybko znajduję tekst 'Bałtyckie „elfy” przeciw rosyjskim „trollom”' na portalu DW. Coś ludzie próbują robić.

karp_kacper

Podziwiam. Ja już się poddałem jakiś czas temu.

ocenił(a) film na 3
karp_kacper

Po pierwsze film, w którym nie pojawiłaby się krytyka własnego środowiska, byłby kompletnie niewiarygodny. Po drugie pojawienie się tej krytyki, nie oznacza, że jest ona wyważona i po równo traktuje obie strony. Po trzecie pisałem kiedyś artykuły do prasy i uwierz mi, że można jego większość poświęcić krytyce x, a mimo to stosując odpowiednie środki językowe, kolejność poruszanych tematów, czy puentę, sprawić, by ludzie mimo wszystko sympatyzowali z x, a jako złego traktowali y. Z filmem jest podobnie. Żelazną zasadą jest, że gdy masz swoim coś do zarzucenia, to zrób to szybko, a później już jedziesz po oponentach.
A co do tego dokumentu, to nie tyle sympatyzuje on z lewą stroną sceny politycznej, co gloryfikuje jej dziennikarzy. Zabrakło mi też jakiegoś przykładu solidnego dziennikarstwa z poza mainstreamu.

acidity

Podstawowym celem propagandy opartej na dezinformacji jest utwierdzanie odbiorców w przekonaniu, że nikt nie mówi prawdy, że wszyscy kłamią. Że prawda w ogóle nie istnieje. Właśnie to robisz.

Fakty istnieją. Fakt jest na przykład taki, że facet nakręcony kłamstwami alt-prawicy wszedł do pizzerii i był gotów strzelać do kelnerów i barmanów. Fakt jest taki, że to jest główny wątek tego filmu. Pozostałe wątki są o tym, że ten wątek był bardzo mocno wpleciony w bieżącą politykę, że taka dezinformacja mocno wpływa na wybory wielu ludzi. Można robić filmowi zarzut z tego, że ci się nie podoba, ale to jest twoja opinia, nie fakt, i tutaj racjonalizujesz po prostu, że nie zgadzasz się z autorami.

Też jestem ciekaw filmów o współczesnej lewicowej dezinformacji wykorzystującej social media do nakręcania takich afer. Tylko jakoś ostatnio ten nieszczęsny alt-right dostarcza na takie dokumenty więcej materiału.

ocenił(a) film na 1
karp_kacper

Chodzi o to, że w tym filmie nie ma żadnych przykładów fake newsów z obozu Obamy/Bidena i nad tym ubolewają ludzie zainteresowani mechanizmami propagandy, a nie obroną/oskarżaniem jednej lub drugiej strony.
Ten dokumenty pokazuje tylko i wyłącznie przykłady pokazujące mechanizmy fake news na podstawie działań partii republikańskiej, w wielu momentach słowa użyte w dokumencie sugerują, że partia demokratyczna jest ofiarą, która nie używa fake newsów w swojej polityce.
Mnie nie interesuje wspieranie żadnej z partii tylko konkretny psychologiczny mechanizm, jeśli widać, że dokument ma na celu kreowanie konkretne obrazu małoś świadomym odbiorcom, osoby zainteresowane stricte psychologią ubolewają nad tym.

Meldondg_Lord

Już od lat prawicowe trole wcale nie ukrywają po której stronie barykady stoją. Żenujące jest to jak w każdej wypowiedzi niezgodnej z rosyjskim interesem geopolitycznym każdy kto ma inne poglądy jest ukazywany jako marksistowska lewica, choćby był najbardziej konserwatywnym liberałem, natomiast ruska agentura stroi się w piórka bojowników o prawdę i wolność, kiedy na codzień posługuje się kłamstwem i pomówieniem.

użytkownik usunięty
Meldondg_Lord

Oczywiście zaprzeczają wszystkiemu na co są poważne, niezaprzeczalne, niepodważalne dowody. Ukrywają / zacierają prawdę i tym samym historię.