Posiadam oryginalną wersję DVD "Potopu" i mam starą, nagrywaną wersję z TVP1. Nie ma żadnych wersji reżyserskich tego filmu, a w swojej zwyczajnej, pospolitej, publicznej wersji trwa on 282 minuty (i bodajże 10 sekund). Nawet zgłosiłem to jako kontrybucję, ale została ona olana. :P
Masz rację, jak oglądałam to było prawie 5 godzin (5 najnudniejszych godzin w moim życiu), ale na pewno nie ponad 5. Książka rewelacyjna, ale film mnie bardzo znudził, nawet mimo tego, że gra tam znakomity Olbrychski. Możliwe, że to kwestia właśnie jego długości (bo ileż można siedzieć przed ekranem telewizora? Toż to 1/5 doby!).
Poprawka, film trwa 287/288 minut, dokładnie nie podam, bo nie zapamiętałem sekund, ale z pewnością nie jest to czas 315 minut.
Dobra sprawdziłem definitywnie ile trwa POTOP na DVD, i czas projekcji wynosi dokładnie 286 minut i 29 sekund (pierwsza część 153min.49s., a druga 132min.40s.). Zgłaszam to ponownie, ciekawe czy filmweb znowu to oleje. :P
No widzisz, a jednak się przejęli. Nareszcie na filmweb jest prawidłowy czas trwania filmu - 286 minut. :D
Pewnie,że film trwa ok.288 minut.Wysłałem im sprostowanie,no i zobaczymy czy to ludzie czy maszyny.