Próba sił

Bless the Child
2000
5,7 3,2 tys. ocen
5,7 10 1 3201
3,8 5 krytyków
Próba sił
powrót do forum filmu Próba sił

Film a ksiazka

ocenił(a) film na 6

Generalnie film nie był zły, ale 2 tygodnie temu czytałem książke teraz obejrzałem film i... No właśnie, film nie dorasta książce do pięt.
Zrobili z księdza i policjanta jedną postać, niańka Cody, wielka czarownica z madagaskaru stała się białą damulką i wiele innych zmian wpłynęło bardzo niekorzystnie na całą akcję, szkoda słów. Rozumiem że na potrzeby filmu trzeba zmienić kilka rzeczy, ale w tym wypadku to olbrzymi niewypał, lepiej byłoby gdyby film w ogóle nie powstał, troche mi się zepsuło zajebiste wrażenie po przeczytaniu książki. Kolejny przykład na to że ekranizacje dobrych książek są strasznie lipne.

hakel_2

wybież jedno książka albo film i nie bluźnij

valdi_g

Valdi pieprzysz głupoty. Jak można wybrać albo jedno albo drugie?
Film powstał na podstawie książki a nie jako jakaś osobna, zupełnie inna produkcja. Reżyser mimo wszystko powinien się trzymać niektórych rzeczy, które są bardzo ważne w książce.
Nie rozumiem jak można z Petera i Deva zrobić jedną postać!
Ogółem dla mnie film jest często czymś w stylu dopełnienia książki i miło jest jeśli jest z nią zgodny.
Książkę właśnie kończę ale w takim wypadku zastanawiam się czy wziąć się za oglądanie filmu.
Nie chcę żeby mnie zawiódł.

I jeszcze Ghania jest biała? Tak ciężko w dzisiejszych czasach znaleść kogoś kto by odpowiadał postaciom wymienionym w książce? Przecież nie żyjemy w średniowieczu, że społeczeństwo nie jest różnorodne xD

mysterious_2

Hmm a poza tym z tego co czytam to jest więcej rozbieżności. Po pierwsze Jenna nie była siostrą, a córką Maggie. Po drugie Cody nie była autystyczna, a jak ją porwano to miała 3 lata a nie 6.
No i NY nie ogarnęła żadna panika o.O
Jestem sceptycznie nastawiona

mysterious_2

Filmowcy robią z książkami co chcą, nie wiadomo po cholerę. Prawdopodobnie wydaje im się, że są lepsi niż jakiś tam pisarz.
Chlubnym wyjątkiem jest Clint Eastwood z "Rzeką tajemnic" - trzeba mieć klasę by uszanować kogoś innego.