PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=816525}

Próba

Pledge
2018
4,3 934  oceny
4,3 10 1 934
4,8 4 krytyków
Próba
powrót do forum filmu Próba

6/10

ocenił(a) film na 6

(...) Film zwraca uwagę na problem hazingu w kontekście elit studenckich oraz toksycznej męskości w kontekście władzy i opresji. Nie bez powodu to Max (Aaron Dalla Villa) – najwyższy rangą przedstawiciel bractwa – okazuje się najbardziej psychotyczny. Jego dążenie do przywództwa nad bandą chorych z nienawiści dzieciaków, jego marzenia o kontroli nad cudzym ciałem są szczerze porażające, a i w oku Villi odznacza się jakiś nieodparcie neurotyczny błysk. „Pledge” to film o kryzysie męskości i występują w nim niemal wyłącznie faceci. Ciekawy obrót spraw przynosi finał, gdy rolę archetypicznie zarezerwowaną dla kobiety (tzw. final girl) przejmuje jeden z protagonistów.

Pełna recenzja: #hisnameisdeath

MyNameIsDeath

'toksyczna męskość' xD

Marx dumny

ocenił(a) film na 3
MyNameIsDeath

Zwykle się zgadzam, ale w tym wypadku wyraźnie na siłę szukasz uzasadnienia. Toksyczna męskość? To żałosny i pusty slogan. Toksyczny może być człowiek i płeć nie ma znaczenia. Myślisz, że hazing nie występuje w żeńskich bractwach? Wręcz przeciwnie, jest jeszcze gorszy.
Film to pusta wydmuszka niestety. Nijak nie zaskakujący, nijak nie porażający.

ocenił(a) film na 6
Dealric

Tak, i toksyczny może być też mężczyzna - właśnie z powodu swojej męskości. Lub "męskości" i towarzyszących jej kompleksów. Poznałem w swoim życiu zbyt wiele takich osób, więc nie nazwałbym tego zjawiska pustym sloganem i wymysłem.

ocenił(a) film na 3
MyNameIsDeath

Utożsamianie toksyczności z wyłącznie jedną płcią to kłamstwo i seksizm.

ocenił(a) film na 6
Dealric

Dlatego napisałem, że toksyczny MOŻE być mężczyzna - w domyśle również on.